自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我細個都好羨慕人地得兩個細路嘅家庭,見到同學係獨生嘅,可以去學琴,真係好想好似佢咁~~

但我仍然覺得父母好偉大,佢地個年代,唔識家庭計劃,無得好講,但現今呢個年代,如果我仲係咁,而令到我嘅仔女連基本嘅讀書同書簿費都要去同人借,連我自己都會覺得係自己攞嚟

原帖由 晟媽 於 10-8-16 10:30 發表
你講哂我想講既野! 我地細個一家六口住200呎公屋, 我由細到大都無參加過要比錢既課外活動. 校服眼鏡爛都要繼續著. 放學幫手做亞媽接番來既手作仔(剪線頭, 穿膠花...). 依家我地兩公婆搵幾萬一個月都只係敢生一個. ...
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

伯爵府

我條校裙是由中一著到中七的~~中一時衣不稱身,不斷放腳尾~~到中七時就好合身喇
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew

伯爵府

完全同意~~

其實平養貴養係相對嘅,物慾追求永無止境,最重要係在自己能力範圍內建立一個溫暖嘅家。

好似呢個要賖要借都要生四個嘅,咁就真係好難令人同情佢~~

原帖由 eeb 於 10-8-16 12:34 發表
我覺得平養係指唔買名牌波鞋,只去平既興趣班,特別日子先出街食飯,睇政府醫生,少搭的士。

我自己有兩件,好睇到第二個真係(入學前)慳好多,除咗尿片奶嘴牙刷係新既,其餘都係大仔既/同大仔share,當然將來教育費同興趣班就double ...

伯爵府

我依家個仔返緊D慈善機構辦嘅 playgroup,250 蚊有四堂~~但係一D朋友嘅眼中,當然又係不入流啦,因為佢地仔女返緊個D係 2500 蚊四堂,有鬼佬嘅~~但我又唔覺得我需要同佢地睇齊,我覺得有得同其他小朋友玩下已經好好喇~~

不過學你話齋,唔多人用,成日都唔夠人數(其實都係四個小朋友就可以有一班),好驚下個月又開唔成呀

原帖由 chunwai_315 於 10-8-16 14:41 發表

其實坊間好多機構辦的興趣班都係有資助, 證明到係低收入家庭/綜緩有半免tim

但唔多人用, 今年暑期班都開得好少

伯爵府

其實有冇小朋友都好,量入為出最重要~~

原帖由 miriam 於 10-8-16 15:55 發表
我得一位小朋友, 老公收入都唔算多, 每年出雙糧必定預留定開學時要用既錢, 當要用三千, 但我地真係會預鬆少少, 唔想因為書價或其他既野加左價拿手唔成勢.
我依家都等緊批書簿津貼既信, 筆錢出左會轉去另一個戶口度等 ...

伯爵府

我都好認同。。。而且重點係依家呢個年代,避孕都係好普遍嘅知識,大家主要認為佢地無計劃,攞咗津貼又嫌唔夠咁啫~~

可能個機構想攞個大家庭出嚟做騷,用嚟針對政府~~但個機構無諗過我地針對嘅,唔係佢窮嘅問題,而係一個咁無計劃嘅家庭。

等於之前小童XX擺上枱嘅例子,父母明知落唔到嚟香港,係要係度生,俾個老人家湊,然後又哭哭啼啼話呢樣津貼唔夠,個樣照顧唔足,一樣俾人插。

原帖由 foggyao 於 10-8-16 16:30 發表

如果我家庭月入得一萬蚊,我真係一個都唔敢生 (我知好多人都可以,但我自問大洗慣 ~ 真係唔敢!!),而家佢生四個,仲要嘈話津貼發得唔夠早,課外活動無心水上?!!
我都好想生四個呀 ~ 如果我有錢!! 但無錢就唔該 ...

伯爵府

係,呢方面應該要酌情處理~~

但個機構拎錯人辦出嚟,搞到有反效果,佢應該諮詢一下公關公司嘅意見,唔係人口多嘅家庭就必然會得到同情

原帖由 2009_SHW 於 10-8-16 22:45 發表
題外話,係有家庭需要書簿津貼等,如單親、家庭突變...但書簿津貼要等開學先有,等得正苦黎都蚊訓。

伯爵府

我以前小學有美勞堂,上到中學有美術堂,都無乜幾多個同學會出去跟師傅,都係跟學校老師學,咁去到中四,一樣有同學揀美術,我成日行過美術室,見D同學都畫得好靚喎~~

依家學校係咪無美術架喇?無接觸好耐,認真問下~~

原帖由 sarahcow 於 10-8-16 23:52 發表
完全唔知佢d 錢用左去邊...
比你一個升中一,書簿費去到3000,駛1000 買校服,其他野都仲用得返掛... 其他仔女之前一年用開o既野咁快就用唔返喇咩... :;pppp: :;pppp:
呢度幾多mami 細個用二手書二手校服,書包用 ...

伯爵府

所以我話,平養貴養係相對嘅囉~~同埋睇你重視咩,洗錢係邊~~

例如我有個朋友,我有事,問佢介紹醫生~~佢俾親我個D,實係超頂級,個仔睇次醫生都話要二千幾~~但與此同時,佢自己好慳,十幾廿蚊件衫都買嚟著返工~~佢好重視優質醫療,覺得唔可以有差錯。

不過我自己就覺得個案中嘅父母極無計劃,係一個反面教材~~佢D仔女最大嘅係中一,最細讀幼稚園,相隔得都幾遠,生頭兩個都應該知道自己屋企咩環境啦~~

原帖由 lalababe520 於 10-8-17 11:05 發表

好同意你既講法, 我覺得好多阿媽都好似覺得搵幾萬都養唔到一個小朋友既講法太誇張, 其實有冇反省一下點解要洗咁多錢? 我真係不敢苟同!

伯爵府

其實大家唔係嫌人窮,亦唔係阻人生仔嘅自由,只係大家睇到嘅係另一個問題啫~~

生兒育女係每個人應有嘅權利,就睇你點用你嘅權利囉,係咪負責任咁用,係咪係自己能力範圍內咁用。

首頁

尾頁

跳至