自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-11-10 12:13 發表

其實我都幾早放工嫁, 基本上每晚 6 點半都一定返到去, 而佢自己都會係我返到屋企之前做晒d功課, 除非係唔識做啦, 不過我一返到去, 都要睇功課, 而且佢寫字好似打風咁, 成日都要擦左再寫過 (本來想唔擦, 不過老師 ...
我建議你叫工人姐姐提早煲落飯,湯,準備好配料先,到你返黎先落鑊抄,煮,蒸...等等,叫工人姐姐掌握在特定時間晚餐,那就會容易控制!小朋友食飯食得慢這一點,如果在一個鐘內完成,基本上對佢地來講係健康既,超過一個鐘就令你無晒時間同佢玩OR傾計!

我個女都好鍾意同我攪對抗,不過就唔係惡意的,佢希望我地除母女外,係第二D身份,好似朋友,玩伴,傾訴對象之類,所以,當你真係嬲佢做錯事果陣,最好停止對佢咆哮,重點係唔出聲,等佢自己耐不住,主動同你傾計果陣,你先解釋佢知,佢有不對既地方,久而久之,每一次有衝突出現,比佢冷靜完,佢就會同你"SAY SORRY",依點好重要,唔好比佢混過去便算,要佢真心道歉,養成佢一個好習慣好緊要,偶爾比佢搗蛋一次,重要對佢話"真係敗給佢喇!"可以令小朋友心裡情緒平衡一點架,不妨一試!祝愉快!

公爵府

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-11-10 14:07 發表

我成日都同個工人講要早d食飯, 最好就到7:30 - 7:45, 講一次佢先做一次, 唔講個日, 佢又係遲, 有時講左都係做唔到, 我屋企又唔係日日要整"九大鬼", 成日係屋企都叫佢早d整定d送, 咁咪可以早d食囉.....佢又係唔聽, ...
我諗你同老公一齊,拉姐姐坐底同佢傾下,整一個時間表比佢,比埋每一日既菜單佢就重好,咁就唔會比佢有任何籍口推遲你地既晚餐時間啦,耐心同佢講,如果一星期超過一日唔遵守時間表食飯(出街食例外),你地會同僱傭公司商討換一個有時間觀念既工人姐姐,希望咁樣令佢重視番晚餐時段係好重要依個訊息啦!

公爵府

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-11-10 14:17 發表

老師都係建議家長們要擦功課, 家長會個時話, 功課一定要靚, 不過考試個時就一定要快, 當然快得黎, 都要睇到個字係寫得岩既......如果個女寫得好少少, 我都唔會擦, 而且仲會讚佢寫得好添, 仲同佢講下笑 "乜今日學校 ...
我會咁睇件事,由於學校無帶一個正面既訊息比家長及小朋友,令好多人都唔明點解佢地有咁既建議!有小小心得同大家分享下!
阿女細個,K1開始,我睇得佢功課好緊,D字唔靚擦左再寫,日日如是!直到開始轉變同改善,佢自己會好認為去做功課,然後,我會叫佢比我睇一下,再叫佢自己CHECK下有無唔靚既擦左重寫,再比我CHECK多次,久而久之,小朋友做功課會小心D!一來係比佢自己獨立,二來係比佢自己知道,有要求只係希望有進步,而唔係挑剔!仍地一路長大,係會明白父母心意既,當然,由細到大要解釋得好清楚比佢地知道寫字功課既重要性啦!

我記得,有時都會都會話阿女D字唔夠靚,要佢用筆套練字一個鐘架,雖然佢口口聲聲話唔制,但係又會自己主動去用筆套套住筆做功課!

原因係老公寫字好靚,我個女想學law,但係老公無迫過佢架,小朋友大左,同學之間有比較,自然就會有自己一套寫字方法同埋基準。

首頁

尾頁

跳至