家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

回覆:lwsdada 的帖子

我係上商買過呢隻金粒,每粒一両,買賣差價只需$70,抵過金舖好多

男爵府

畀面勳章

引用:我係上商買過呢隻金粒,每粒一両,買賣差價

原帖由 mymelody0701 於 11-07-29 發表
我係上商買過呢隻金粒,每粒一両,買賣差價只需$70,抵過金舖好多
我買既上商金粒

wingyinmami  好別緻呀!  發表於 11-8-5 13:16
我係女仔  原來好細粒, 我以為好大粒添, 哈哈  發表於 11-8-3 15:38

男爵府

畀面勳章

引用:回覆+mymelody0701+的帖子 請問第日賣係咪

原帖由 por 於 11-07-29 發表
回覆 mymelody0701 的帖子

請問第日賣係咪一定要賣番比上商呀?
唔一定賣番俾上商,反正都係4條9足金,所有金舖都會收,只係個價一定無上商咁好

男爵府

畀面勳章

引用:咁又幾好喎,冇上商户口可唔可以買

原帖由 wingchu 於 11-07-29 發表
咁又幾好喎,
冇上商户口可唔可以買
可以,用現金直接買,我都無上商戶口

男爵府

畀面勳章

引用:請問上商是什麼?ths

原帖由 feng1001 於 11-07-30 發表
請問上商是什麼?ths
上海商業銀行

男爵府

畀面勳章

引用:what+is+the+gold+rate+this+bank?

原帖由 girl_girl_email 於 11-07-30 發表
what is the gold rate this bank?
Check this out

http://www.shacombank.com.hk/scb/b5_finance_rate_goldcoin_prices.html

男爵府

畀面勳章

引用:請問是否直接去COUNTER買就得???+謝謝!

原帖由 PIG1031 於 11-07-30 發表
請問是否直接去COUNTER買就得??? 謝謝!
Yes!

男爵府

畀面勳章

引用:係咪間間bank都有得買gar?+價錢又有冇分別g

原帖由 於 11-07-30 發表
係咪間間bank都有得買gar? 價錢又有冇分別gar?
據我所知,中銀、恒生、上商、永亨都有實金賣,不過唔係間間都有一両裝,如恒生賣的是五両裝金條,銀碼較大,我寧願買金粒。

上商分行買金walk-in就可以!不過一般分行存貨不多,我係中環分行買,買賣都方便
,但買之前最好打電話查詢存貨。

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:mymelody0701+發表於+11-7-30+23:13+

原帖由 wingyinmami 於 11-07-31 發表
你好, 謝謝你在另一個topic解答了有關銀條的問題. 現在我又想問一下, 買實金金粒或是買paper gold (九九九 ...
Paper gold買賣的確好方便,用e-banking click 個制就可隨時買賣,又無儲存問題,但要留意paper gold係無實貨交收(可留意銀行的T&C, 有註明一旦銀行違約或其他情況下,銀行無需以實物賠償),因此我偏向買實貨,反正價錢相差不遠。

男爵府

畀面勳章

引用:請問上商是最抵嗎+?+近日話+金會上到+$+180

原帖由 littlehoneymum 於 11-07-31 發表
請問上商是最抵嗎 ? 近日話 金會上到 $ 1800
以9999金價計,間間銀行都差不多,而買賣差價上中銀、恒生仲抵,差價只需$30,反而上商差價要$70,但上商的好處是有一両裝金粒賣,且貨源較充足,容易隨時買入。不過相比金舖,銀行的差價已超抵,因為金舖的買賣差價是千多元!我都好後悔曾經係周生生買金粒,個價同銀行比差咁遠!

話金價會上到$1800,我估你指美元計,事實上現在國際金價已經是$1628一安士,如美國再來個QE3,一啲都唔奇!

男爵府

畀面勳章

回覆:mymelody0701 的帖子

國際金價今晚衝上US$1638,走勢凌厲!

男爵府

畀面勳章

引用:0701你覺得買咩金收床係最靚架?

原帖由 我係女仔 於 11-08-02 發表
你覺得買咩金收床係最靚架?
現階段只會係銀行買金粒保值,始終飾金的手續費及手工費太高

男爵府

畀面勳章

引用:回覆+mymelody0701+的帖子 你意思指金鋪買

原帖由 momotam168 於 11-08-03 發表

你意思指金鋪買賣差價既相差千幾蚊? 即係我賣返係佢到買既金粒個價值會比當時金 ...
一般人想買金正常都會去金鋪,又點會想起銀行呢?我自己都做過儍仔,走去周xx買,因為金舖總有一間係左近。金舖買賣差價一定比銀行高,同樣買一両足金,我會選擇到銀行買,你大可check吓兩者的差價,自然睇到個分別。不過有金賣既分行主要集中在中環,要買就無金鋪咁方便。

到銀行買金係用"銀行賣出價"計,想睇金粒相,去第一頁就會見到我貼的上商金粒相。

momotam168  點解我完全睇唔到你有POST相既????  發表於 11-8-3 12:56
我係女仔  D金  發表於 11-8-3 12:51
我係女仔  你諗住咩價先賣呀?  發表於 11-8-3 12:50

男爵府

畀面勳章

引用:我打電話去上商問左,+間間分行都有存貨,+不

我打電話去上商問左, 間間分行都有存貨, 不過量就未必多
我Check左近我自己果間今日有存貨囉....
可能晏d去 ...
Great!

男爵府

畀面勳章

引用:回覆+mymelody0701+的帖子 你既計劃會定期

你既計劃會定期買嗎?
有閒錢就買,如果個市升番啲會吐股換金銀!

我係女仔  你樣樣都有買D架?  發表於 11-8-3 23:27

男爵府

畀面勳章

引用:我頭先都買左,+手指公咁大粒都幾得意....我

我頭先都買左, 手指公咁大粒都幾得意....我入既價係15680, 你地呢?
希望可以每個月都買一粒, 不過如果越來 ...
係咪係上商買?有閒錢我都會個個月買。但呢兩日個價升得好急,希望回落番啲等我地入多啲貨啦

男爵府

畀面勳章

回覆:momotam168 的帖子

個個月買都要個價stable至得,今日報紙報導南韓兩個月內入左25噸金,其他亞洲央行都大量入金避險,即係話全世界都搶金,我地小市民點夠爭!最怕係銀行冇貨賣,就侷住要係金鋪買!不過點都好過hold cash。

你想keep monitor gold price,可以check:
http://m.kitco.cn/index.html

我係女仔  咁會唔會一跌會跌好多架??  發表於 11-8-3 21:21

男爵府

畀面勳章

回覆:momotam168 的帖子

The web shown international gold price which is "oz" in buying unit. What we bought in bank is "tael" in unit. The web help u check international gold price 24 hrs.

男爵府

畀面勳章

回覆:wingyinmami 的帖子

Cash only , 除非你有上商戶口扣數

男爵府

畀面勳章

引用:想知去銀行買既金粒,第時想放係拎去金行定

原帖由 jennyjenny 於 11-08-04 發表
想知去銀行買既金粒,第時想放係拎去金行定銀行?會唔會扣火號o架?
銀行買就去番銀行放,個價一定好過金鋪

jennyjenny  thanks, 上個月蠢左去六x買,買貴左好多呀!!  發表於 11-8-4 14:50

首頁

尾頁

跳至