烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我用了電磁爐兩年, 電磁爐係猛火過煤氣爐的, 同樣煲一壺水, 快1倍時間有多!

但如果你鐘意炒餸炒粉面的話, 煤氣爐才適合你。因為電磁爐只係個鑊底傳熱, 鑊周圍唔夠熱, 煤氣爐可以燒熱埋個鑊周圍, 所以炒野就好啦。

至於煎.炸.蒸.煮方面, 電磁爐肯定猛力過煤氣。

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

如果屋企廚房不是嵌入式爐頭的, 我諗買一個單頭電磁爐 + 一個單頭氣體爐, 就perfect 喇

水晶宮

原帖由 chummy 於 09-11-26 13:51 發表
我明白個爐會好快熱, 但係好似又唔夠力.
例如 : 電磁爐煎極都煎唔到啲洋蔥會燶 ?

你轉用了電磁爐的同時, 是否轉了用易潔鑊? 如是, 就不關電磁爐事了。

易潔鑊較難煎到香脆的效果。

水晶宮

原帖由 chummy 於 09-11-26 15:28 發表
我係用易潔鑊呀.
咁要用咩鑊至適合 ?

不秀鋼平底鑊(要電磁爐適用)。

水晶宮

原帖由 阿早! 於 09-11-30 18:05 發表

如果只係煲湯, 不如買個電子湯煲/燉盅, 唔駛睇火又方便, 都係幾百蚊.

電子湯煲我以前都有用, 我覺得麻麻地, 淨係要煲滾d水, 都要半個鐘!

首頁

尾頁

跳至