跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 15# py84ko 的文章

見浩mama...醒...

A.Lam 報到

大宅

其實我都有 d 同感, 係 baby Q 影相, 攝影師坐在地下中間影, d 玩具又冇消毒下先比 bb, 我返來都警囡囡又肚仔痛.....bb 會成日周身郁唔定,對眼仔就掛住玩玩具,我地兩大人就要不停叫 bb "呢度呢度" "哈佬" d 相都不是望鏡頭, 同埋都好趕呀...我都要等一歲先再影啦

原帖由 麥兜MaMa 於 10-2-26 01:16 發表

笑都好過我只豬眼訓到O哂咀, 同喊呀.
我地扮哂monkey先有D笑既相.
全家幅全部眼光光,O哂咀, 累到訓著.
令我有D內疚, 唔敢短期再捉佢影. ...

大宅

bb 咩事發燒咳咳呀???

原帖由 瑋瑋媽 於 10-2-26 15:21 發表
我都報到先.

瑋瑋病咗成個week發燒呀, 已經好d但係仲有少少咳, 攪到我都幾晚無瞓, 見到個b瘦晒,真係心痛死.

大宅

我第一次帶bb 去影相...唔記得同佢抺....下次 1歲..我會先抺玩具再比佢影相...好在呢幾日冇事....如果唔係...我屋企人實話我 "照顧唔好, 搞到琳琳豬病o左"...慘慘慘

原帖由 siucandy 於 10-2-26 11:18 發表
我都係同bb狂抺手,見到佢食玩具就阻止佢,唔好話d玩具,d衫我都唔信佢地次次都洗,不過著一陣黎影相,唯有睇實d唔好比佢食衫衫囉......

大宅

VG...多 D 人一齊慶祝一歲生日...地方也大了....THKS THKS

原帖由 CacaBebe 於 10-2-27 16:43 發表
##0906 氛氛Fun 生日派對 - 重要訊息 (更改場地)##

各位參加左 "0906 氛氛Fun 生日派對" 既媽媽請注意, 經過實地觀察, 因YMCA 會所場地面積所限, 我們決定更改 party 場地, 新地點為:尖東富豪酒店,
而有關報名費將 ...

大宅

0906 mama, *MOON WALK*月亮漫步婴幼兒提篮式學步带 last day 星期三, 如有興趣請到tophic "嬰兒學步帶"有冇 ma ma 有興趣一齊訂呀" 留言....thks

大宅

"嬰兒學步帶" 今晚 12:00 (3/4) 就截止購買, 如有興趣的 Mama 盡快 email 給我團購 (請前往 09/06 "嬰兒學步帶"有冇 ma ma 有興趣一齊訂呀" tophic 查看)

沒有留手提電話的 mama 也請盡快留給我 cfm.

截止後會看有幾多條 "學步帶"才計算重量快遞費, 然後會攤份費用, thks

MOON WALK-月亮漫步嬰幼兒提篮式學步带
原色 (藍色)
RMB 19.00

大宅

我每朝都好似你咁, 食完第一餐奶就同佢一齊响大人床瞓,佢自己睡醒了就會撐來撐去,又返身...佢又未識爬...但識得向後撐, 撐到床尾...
囡囡上次自己返下返下身,就趺了 2 次落床,就放返入 bb 床先得, 點知佢自己就扶住撐起身,企係度,又撞到鼻...吹張。

原帖由 koyuki 於 10-3-19 02:45 發表
之前都聽過哩度有1-2位MAMA話BB响大人床爬爬吓自己跌咗落床,通常都係大人瞓咗佢地就自己出動……我就成日朝早都食完第一餐奶就同佢一齊响大人床瞓,佢瞓到最入我估應該都安全,佢又未識爬,但係今朝我醒一醒,發覺做咩佢唔响 ...

大宅

今日囡囡突然發燒,貼了小兒貼都唔得,即刻去看醫生,沒任何病精,我係度諗...係唔係想出牙仔啦???
囡囡已加都仲唔睡,好精神係張 high chair 同 daddy 玩手仔...我就狂上網啦...ha ha

大宅

玫瑰疹...40度高燒..連續燒4 日

囡囡終於出了院啦, 上星期六突然發燒立即去看完醫生,吃了藥成晚都唔退,已經"失patpat藥"都唔退,還去到 39 度, 即刻急去醫院,醫生立即安排入院,要吊水,今次我同醫生說要比我陪住囡囡插針抽血,費時佢哭得失聲...初初醫生說"可能尿道炎","細菌感染";"感冒菌入肚"...我咩都唔理,叫醫生快d 取"尿尿"+"便便"去驗...結果...咩都冇事,醫生說可能係"玫瑰疹",會連續發燒4 日, 仲去 40度, 有肚可...第四日上午終於係 "玫瑰疹"...心情都放鬆了...起碼唔係其他病...擔心死我, 40度的高燒,失了7-8次 pat pat 藥,失得多係唔好的,醫生都說盡量都要口服藥,囡囡每次食藥都o區出來, 所以幾經辛苦先可以一點一點餵...
40度高燒...囡囡唔用奶樽飲水,只係食人奶,幾晚都好似樹熊"林"實啜住來睡...我邊有咁多 milk milk, 自己狂飲多d 水,又叫老公即刻煲"黑豆水"+"魚湯"來谷奶...返到屋企,唔食粥仔,食都係半碗仔,平時一碗半,唯有比米水啜下啜下,半夜又醒又要啜下,真係累死啦.....

各位已訂學步帶mama / 布帶mama, 我要休息一下先可以覆你地 email...thks

大宅

THKS THKS...CALL ME

原帖由 angelwingbb 於 10-3-30 18:13 發表
a.lam ma ma
瑰疹...40度高燒..連續燒4 日, don't worry!
my son has this 1 month before...so now we don't worry for future law...
can we meet in APril ?

大宅

洋洋係唔係出玫瑰疹呀??? 燒 4 日 就會出疹, 你盡量比洋洋飲多的水, 有位 MAMA 同我講...佢囝囝唔肯飲就"灌"佢飲...最緊要降溫
我去私家醫院 39.8度, 門診醫生都立即打電話上兒童病房問有沒床先, 然後就寫紙等比訂金入院啦...上到病房兒科醫生就要立即吊水...係醫院...超級多小朋友有病...辛苦了各位MAMA...

原帖由 choybb 於 10-3-27 12:53 發表
出院就好啦!

洋洋而家都發緊燒呀!仲要39.7度!我都去左急症室,但係佢地好似覺得好平常咁,仲問我做咩黎急症室呀?係咪第一胎?39.7度都算高燒既!之後叫我等一等,之後見醫生啦!

醫生check兩check,話洋洋心跳正常,肺清,開左啲退燒葯就 ...

大宅

A.LAM 8 個月,唔經唔覺就 8 個月了, 最近發現佢自己扶住床邊企係度,我整鬼佢要佢自己坐返床仔,佢轉頭又扶住床邊企返度...係咪想學行???
佢爬都唔係咁快...就想學行...有冇久錯///

大宅

冇事...就好了

原帖由 choybb 於 10-4-2 07:37 發表
洋洋係出玫瑰疹呀!而家啲疹都退得7788啦!
bb病真係辛苦baba mama啦!
各位bb努力呀!唔好病呀!

大宅

今日去了將軍澳參加了"至fit小超人"...囡囡完全唔爬...只係坐係度...我地兩公婆同埋工作人員不停地引佢...佢都唔郁...笑到我地死下...唔係...累到死下死下....返到屋企卻起細係求爬來爬去...吹張

大宅

我囡囡上次係張大床跌落地...又係喊完又笑....看小一陳都唔得...BB 冇事嗎?

原帖由 dumbo0620 於 10-4-6 00:44 發表
嗚嗚嗚!頭先bb係張sofa到跌落地,重要係頭落地先,喊咗一陣,就笑啦,佢被評為超級百厭星一名.

大宅

我個囡都係呀...冇端端半放醒跟住自己企行身由床頭行到床尾...然後...就叫幾聲...叫我起身...我都比佢玩謝

原帖由 suesue00721 於 10-4-7 23:16 發表
我個媽一向都幫我照顧bb(我放假先接佢),d排亞b唔生性成日晚上都唔瞓覺,半夜瞓醒就玩 都唔知點解.

大宅

便攜餐椅布帶...剛剛送來啦...各位有要的 MAMA 上網查收 EMAIL 聯絡我...
我囡囡勁開心...自己係度坐...係度玩

http://www.facebook.com/album.php?aid=162100&id=696177809&l=b599b3ddca

大宅

你看看...我準備第二次補訂...

http://item.taobao.com/auction/item_detail-db2-a11e8332763ab08c9754a758727c4476.jhtml

原帖由 koyuki 於 10-4-20 03:40 發表
可唔可以pm條淘寶link嚟睇吓呀?

大宅

不如一齊訂啦...check pm

原帖由 amy_mktse 於 10-4-23 16:58 發表

我都會幫其他ma ma 訂ar,你會訂幾多ar ??

首頁

尾頁

跳至