跳至

首頁
12345...34

尾頁

大宅

餵緊人奶嘅mama, 有無覺得BB越大埋身食奶越唔專心呀?
我Brad仔埋身食奶時, 只有5mins係專心食的...之後一有人行過or開電視...佢就唔專心食...想周圍望!
食奶樽佢又唔會咁喎...一啜就180ml先停(佢食奶係坐high chair食)
唔知係埋身食, 我抱佢熱吖or無得俾佢周圍望...所以佢扭d呢?

大宅

{但係1個鐘後又要發脾氣嗌食奶}...咁你餵唔餵佢呀?
Brad仔有時都係咁...我心軟...所以會餵!
and 佢扭瞓時都会要埋身餵幾mins...我又心軟...所以都會餵!

原帖由 yuurei 於 10-5-18 10:09 發表
細佬食奶一時時啦,如果佢唔眼訓就好唔專心,食10mins就開始玩,0係度八卦周圍望,佢自己唔食但係1個鐘後又要發脾氣嗌食奶,真係俾佢激親

大宅

我未俾BB著小背心...怕佢冷親..hehe!

原帖由 蝦米豬 於 10-5-17 23:38 發表
食奶樽容易過食人奶, 食人奶要「付出」的, 需要較多力氣.

佢唔專心食至少證明一樣嘢, 佢唔係好餓.
當然, 送到埋口的(如奶樽), 無任歡迎.

天氣的確有影響, 不過如果太熱佢會嘈. 呢排我個B因為埋身餵太熱比較扭, 但 ...

大宅

我BB都鍾意瞓係到食!

[quote]原帖由 yumiee 於 10-5-19 14:59 發表
我BB都係八八掛掛,DADDAY一行過就望DADDY. 而家都係食10分鐘,佢唔再喊就算喇.

大宅

我而家餵奶, 唔敢同人講嘢..haha!
原帖由 Almaz 於 10-5-19 14:58 發表
我個仔都係,有時餵餵下,我大女同我講嘢,我一搭咀,個仔即刻甩咀望住我,唔知係咪以為我同佢講嘢.有時我同老公講嘢,大聲咗d,佢就扁咀喊,可能以為我鬧佢. ...

大宅

尋晚阿仔1:00醒咗食多餐奶...攪到我今早無咩奶,pump得70ml! (Brad eat 200ml)
只可用後備冰奶...:(

大宅

我餵樽佢都食的...但就要分兩次餵(佢先食100ml, 再等30mins先食另100ml)

原帖由 bee_eed 於 10-5-20 11:53 發表
我阿 b 通常我餵佢,佢就合埋眼訓覺,不過佢都食到架喎。有時佢好精神都會周圍望架我咪叫佢專心 d 囉!

btw 你地餵樽時阿 b 肯食嗎? 我阿 b 唔肯食呀。人地餵有時就好快,6-7 mins 食晒,有時就扁咀又成60 m ...

大宅

你哋諗住幾時餵糊仔呀? and點用人奶開糊仔?
d人奶要唔要加熱呀?

大宅

我個B就無poopoo, 但食一陣唔食, 我都係出門口前先俾佢食埋下半場

原帖由 babytoe 於 10-5-26 00:19 發表
我個又係, 朝早食到咁上下就實 poopoo, 即刻就甩咀要換片, 換完又唔再食, 初時我會猛咁試再俾佢食, 嘥晒D時間, 依家換完片試一陣唔食就由得佢玩, 我沖埋涼準備晒出門口前先俾佢食埋下半場.

...

大宅

我打算佢5個月時俾佢試...only試吓, 唔當一餐!

原帖由 yumiee 於 10-5-25 23:58 發表
佢會"WEA"吓"WEA"吓個胸,好得意.

咁快食米糊呀? 食奶會唔會有益D呢?

大宅

我個仔一日2次...但就勁多...有時多到爆片!!!

原帖由 babytoe 於 10-5-26 09:41 發表
我嗰個一日仲有兩三餐係食緊/食完就 poopoo. 今日總共五次!

大宅

我就打算一路餵, 餵到佢戒奶!
我就覺好熱...所以好多時瞓係到餵..
原帖由 bduck 於 10-5-26 09:55 發表

我個女已經多數係一日一次喇...我成日覺得有d古怪...我總覺得一日仲有3次都正常d...哈哈...

我應該就黎停餵人奶喇...本來想餵到佢半歲, 不過實在太熱啦..我諗住餵到佢啱啱5個月就停, 即係6月5號... ...

大宅

我試過俾佢整到成身都係...仲要返工呀
好彩我著深色衫咋

原帖由 babytoe 於 10-5-26 10:20 發表
係呀, 成日爆片呀. 依家一聽見佢砵就即刻"逗"起佢, 驚住上身. mouth:mouth:" />
嗰日出去, 喺車餵又砵, 真係驚呀, 因為佢有衫換我自己冇架, 以後都係要帶定spare衫出街.

...

大宅

唔係呀! 我返半日...返到佢9個月
之後返番全日!

原帖由 bduck 於 10-5-26 10:14 發表

如果我無記錯, 你好似唔駛返工? 咁就可以餵到佢戒奶喇...如果我唔駛返工, 我諗我都會餵到佢戒奶...

我覺得熱係因為我lunch要趕返屋企, 身水身汗...所以都係算吧啦... ...

大宅

我無係公司泵呀...我返半日only一餐要泵出來...所以一早係屋企泵
and 我10月先返全日, 我估到時BB可食一餐粥仔...咁應該都唔駛係公司泵!

我諗你唔好話停就停, 慢慢轉好d...
一吓子唔泵...我怕你谷到病呀!

原帖由 bduck 於 10-5-26 16:00 發表

你唔會响公司泵嗎?

另外我想問下, 我打算停果日, 係咪唔再泵, 由得佢谷, 就會谷谷下無奶出架啦?

大宅

我估會, 有d媽媽未餵過都谷到發燒...我哋餵咗咁耐...奶量都有番咁上下, 一吓子stop我怕真係會病!

原帖由 bduck 於 10-5-27 10:37 發表

ic...d時間預得好好喎...非常好~~

會咁樣架? 咁我可能剩係早晚泵兩次, 之後再一次, 之後再連果次都唔泵...咁樣ok嗎?

大宅

佢出世時住過兒科病房, 食過幾餐奶粉
返屋企之後(Day 6) 就無再食奶粉Lu

原帖由 bduck 於 10-5-27 11:05 發表

明白...

我想問, 阿brad仔一直都未食過一餐奶粉架?

大宅

係喎...你BB係1001大阿哥呀!

原帖由 YuHangMum 於 10-5-27 12:22 發表
您好叻! 囝囝全人奶!
我不夠亞囝食, 現在只夠3餐人奶(我自己的)+2餐人奶(好心媽媽送贈)+1餐奶粉 >...<
可能泵多1.5個月收工啦, 到時餵了差不多8個月!!
...

大宅

我阿仔3日都爆片呀! 成身都係poopoo...
佢19lbs, 我用H牌M size...唔知係咪要轉L size?

原帖由 methy 於 10-5-28 07:27 發表

我pampers &噓噓樂都有用,發覺差唔多,有時噓噓樂仲好用d。阿b一開大就要立即換.如果唔係就一定漏到成個背脊都係.朝早趕返工就真係

大宅

我仲未俾Brad仔試米糊呀! 我諗住等佢5個月先試!

原帖由 methy 於 10-5-28 07:33 發表
阿b一日一定有3次大便.上星期六開始食米糊,昨日居然一次大便都無呀.褓姆話米糊熱氣喎。不過其實你我重手左.落多左米糊."杰"得制。

我昨晚無比阿b食米糊,今朝埋身餵,佢想大大.谷到面仔紅哂.我expect 佢會好似平時咁"呠 ...

首頁
12345...34

尾頁

跳至