跳至

首頁

尾頁

大宅

我毎天會pump 6次,係喺bb毎次食奶之後。

原帖由 loveannis 於 10-3-16 01:27 發表

一日如果pump 6次,你咪要烚6次?半夜pump奶你烚唔烚啊?
我就1日烚1次,而每次個pump用完後都只系用清水洗+熱水淥下,用完幾次之後等第二朝同D奶樽一齊洗。

想問下各位媽咪一日pump幾次奶啊?會唔會半夜起身pump奶?
我就一日p ...

大宅

好清楚吖!有埋相睇。
呀!睇到妳bb食緊a+,我都係,但我唔鍾意佢d便便帶黏性,一pat pat,我諗住食埋呢"冠"轉返friso。而家呢冠係第3冠,本身第一冠係食firso,第2同第3冠就食a+。

原帖由 丘師奶 於 10-3-16 16:54 發表
hee.. 多謝呀﹗係呀﹗成日唔同樣架,有時似佢爸爸,有時似我。

頭泥係依條link入面既「脂溢性皮炎」
http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/class_topic/ct_child_health/ch_newborn_nb4.html

我阿仔就前額、眉毛同鼻 ...

大宅

而家個肚係鬆ge。
生完第一個月睇住佢自己一路慢慢細落去,但我係無做運動ge,但之後就停左無再細,所以比未有bb時係大左,如果再唔做運動就一定會定左型!死得!
其實我3圍係比生b前大左3-4吋,我諗都好難去返之前ge身型lu。

原帖由 bbfunny 於 10-3-15 22:46 發表
我想問下你地依家個肚有冇細返同係咪摸落去係鬆定實,我個肚好似比之前仲大左,摸落去係好實既,之前仲好鬆架

大宅

我bb一日會有1-2次便便,最少都有1次。

有無紅疹呀?喺邊個位置?其實有,喺面上同額頭,不過我覺得係奶癬lor,同埋之前熱得制出過熱痱,而家喺頸後同喺腰後面都仲有少少紅,但我覺得可以接受。話時話,奶癬點算好?

至於轉奶粉,其實我最初已經想食a+,但驚難買,所以先食friso,之後有朋友黎探bb,講開又話a+點好點好,同埋嗰時我bb成日嘔奶,咁我米試下lor,仲一次過買左2冠tim,點知食左會搞到d便便咁喎!上網問過話食a+係會咁ge,因為我之後會比我媽咪湊,我唔想d便便令到佢清潔時咁煩,而且之前食過friso,d便便係同全人奶ge係一樣,我覺得即係bb吸收到d奶粉la,所以最後決定轉奶粉嘞!

原帖由 丘師奶 於 10-3-16 17:23 發表
你阿b食A+會幾日有便便架﹖我阿B要兩至三日呀﹗仲有..皮膚有無紅疹呢﹖你點解果時要轉奶粉既﹖

大宅

妳BB....個樣好搞笑! ^^
(妳終於都整到張相了)

其實我都唔識分架!只係我之前全人奶,而加左奶粉之後D便便又無變,咁我就覺得OK渣!

原帖由 csw1986 於 10-3-16 18:05 發表
亞仔通常一日一次便便,但係我唔識分d便便係好定唔好喎?!

大宅

我BB 47日大了。

原帖由 bbfunny 於 10-3-17 00:10 發表

咁你依家生完幾耐丫?我個肚真係好實喎,我覺得好似唔多正常!

大宅

禁呢個位係幫助子宮收縮架,E院 D E生敎ge。

原帖由 bbfunny 於 10-3-17 13:27 發表

我係成個肚都實,同埋個肚都好大,想問下你依家禁落肚位(肚臍對落1吋左右)既時候會唔會有少少痛?

大宅

我bb出世時鼻上都有白色粒粒,但一星期左右就退左lu。其實我都唔知那個brand好d,只是我唔鍾意a+ d便便係一pat pat 渣!

原帖由 vivib 於 10-3-16 21:19 發表
我阿B補奶粉也是食a+,屎屎around一日一次...是一pat pat also wor. 頸及耳背有少少紅粒粒, nose有d如似走米的點點,快食完第2罐了...餘下一罐(共有3罐贈品)...其實係唔係a+不好? 那一牌子好d? 

...

大宅

我有朋友ge bb食a+ 柯青色poo poo,d姑娘就話係因為bb吸收唔到奶粉中ge鐡質。而我個bb d poo poo係黃色的,同餵人奶時係一樣ge,只係變左一pat pat。

原帖由 pingyincheng 於 10-3-16 21:49 發表
我個BB都係食A+, 都係一日一次POO POO, 想問食A+奶粉既BB媽咪, 你地BB D POO POO有無青色嫁? 我個B係有青綠又有黃

大宅

緊係唔同la,比妳少好多!

因為5oz.係最多嗰次,但唔係毎日都會有一次係5oz.呢!我通常毎4小時pump一次,就會有3oz.左右,6次乘3oz. 即是等於一日有18oz.

原帖由 loveannis 於 10-3-16 22:48 發表

咁你奶量其實同我差唔多,我一日有23-26oz產量,而你一日pump 6次,最多有5oz,即系都有2X oz一日。

大宅

啊!原來係咁。

放鬆d la,雖然我知好難,因為我之後返工(同妳一樣,7/4)會比媽咪湊,其實我都係非常之擔心!真係好想由自己湊返!

原帖由 mickycoco 於 10-3-16 23:38 發表

Con401,
唔好意思~ 咁遲先上黎. 
因爲我出院後,大部份時間都掛住睇囡,所有時間都比晒佢咁濟, 雖然有媽咪陪月,都有工人幫手,但係我極之緊張,我連我媽咪湊住我都好緊張,工人更加未放手比佢湊,加上唔夠瞓,無咩精神.
我都知自 ...

大宅

我就一定唔會用手lor。
埋身餵又嘥時間(我知唔應該咁講),
所以我多數會用泵。

原帖由 vivib 於 10-3-16 08:57 發表
因為現埋身餵加人手揸, 時時覺得痛,所以想問下大家,以下那一項人奶serve係相比下最唔痛既:

1)埋身餵
2)用泵
3)用手揸

大宅

咁bb出世時係唔係都係有咁多頭髮架?

我bb出世時好多頭髮架!而且都幾長,長到可以"橋"耳仔!

同埋佢雖然出世時只有6 lbs,但面珠登勁好肉! 好記得生完之後見e 生第一句說話就係咁講!^^

原帖由 csw1986 於 10-3-16 19:51 發表
佢"圈毛"架,洗完頭抺乾就好似"剎亞人"咁

大宅

雖然我bb出世時唔算係黑,但我覺得佢而家比出世時仲白左d。

原帖由 Joanlpk 於 10-3-17 02:24 發表

我個囡又係勁黑...我去健康院時, 發現佢係全場最黑
不過佢滿月時, 塊面白左少少, 但係身, 手, 腳仍然咁黑
我又係勁鍾意依朱古力

其實我本身出世時都好黑, 不過阿媽話我幾個月後就開始白返, 宜家我皮膚顏色好norm ...

大宅

唔好意思呀!其實嗰個係我朋友ge朋友,所以我都唔知佢最後有無轉到呀!

原帖由 pingyincheng 於 10-3-17 21:19 發表

我個BB開頭D POO POO都係黃色, 但唔知點解由兩星期前開始就係青黃混色 我想問下呢, 咁你個朋友見自己個BB D POO POO係青色時, 有無同BB轉奶粉?

大宅

我都係擺百日宴呀!
之前諗住擺滿月架!但係太遲book唔到呀!
不過我覺得咁仲好,一來自己身體好d,二來bb大d,抵抗力相對會好d。

原帖由 丘師奶 於 10-3-20 18:58 發表
你地擺左滿月酒未呀﹖有無推介呢﹖要港島區架﹗我想擺百日宴呀﹗thx ~

大宅

大宅

唔止豉油同油呀!連洗潔精、洗衣液都係呀!
雖然BB衫日日都要洗,但都無理由用得咁多架?

原帖由 丘師奶 於 10-3-23 13:45 發表
我工人油同豉油都用得好快,豉油廿日倒用完一枝,我覺得好驚嚇呀﹗食咁多油同豉油,對身體唔好嘛﹗於是就同佢講,叫佢唔好用咁多﹗

大宅

咦?佢會唔會係偷用妳地嗰D呀?
(非常之小人之心)

原帖由 丘師奶 於 10-3-23 16:33 發表
我屋企都係呀﹗廁紙都好勁,三個大人,兩日用一卷廁紙,但我工人自己買既洗頭水同沐浴露就好襟用喎﹗兩樣都係旅行裝,兩個半月都未用晒,仲剩好多﹗

...

大宅

我用緊PIGEON,係無印架!
我本來都想買NUK,但見佢食嗰個咀D 顏色好古怪咁。

原帖由 天山雪蓮 於 10-3-23 18:09 發表
nuk 真係唔掊。
SALES 話pigeon 好,有無人用過呢

首頁

尾頁

跳至