婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

to TINGMUM,

淨係做完LEEP後,都要休養1.5-2個月喇,邊有可能HPV+CIN1又要做多次LEEP,因為子宮頸既肉內有HPV,多數都要做,因為5-10可能引發癌症,你要打電話問清楚醫生,再做抺片, 還是再做內窺鏡(咬兩舊肉仔)果隻,我都係剛剛做完一個月左右,初初頭幾日,流好多黃色水同黃色既皮,一星期後流d黑色一塊塊又一粒粒(好似炭咁),三星期後已經無分秘物,其實咁耐都唔覺有血水啊!(好奇怪)! p.s.我懷疑你個醫生可能做得唔好,電親子宮頸周邊範圍,引致傷及無辜地帶,叫你三個月後返去執手尾,所以叫你做多次leep!(以上只屬於個人意見,不要見怪,或嚇親你自己)

大宅

to TINGMUM,

講唔講HPV 號碼,我覺得係醫生睇報告返來,唔講你知,聽講有6,11,16,18,39,等等,已經好高危,如果你有兩種已經要做LEEP啦,如果你有三種以上,癌症機會可能有六七成以上,咁你就要聽醫生話啦,唔好比呢D HPV影響到你有癌症囉! CIN 1~3 只係代表用醋酸後見你白左肉既範圍係三分一,CIN3係全部白晒,CIN幾多已經對你唔重要,係LEEP要真係切走危害你既HPV,由於你上次切左好大舊,今次可能要切得仲深D囉!你既CASE唔同我地,我地可能一個月左右便無血,你因為傷口大,要好似D坐月既媽媽咁休養下,最長應該兩個月度! 當時做手術前,姑娘都有講過,如果流血不止,便要睇急症室架喇! 醫生唔會用自己雙手指同你檢查嘛,當然要用類似照陰道超聲波既棒棒同你檢查囉! 其實我覺得痛就係預左,最痛應該係你荷包!! 我上次做LEEP,響公立醫院做,但估唔到做手術果位女醫生響私家返來幫手,做得好好又快!最後埋單$150~感激萬分!

大宅

7月28日早上要去醫院取做完LEEP既報告呀,唉,呢排都好擔心,唔知舊肉正唔正常?!

首頁

尾頁

跳至