嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

3個月大BB, 好多日冇便便, 食左通便藥都冇效, 知唔知仲有咩方法可以試呀???
睇左2個唔同既醫生, 食左2種通便藥都冇便便, 仲摸到肚仔有D硬, 應該黠做好????

複式洋房

THZ. 咁我都試下比佢飲多D 水, 食少一兩餐睇下得唔得先, 因為BB 開始冇便便係我媽黎左幫手照顧BB之後, 成日驚餓親BB, 未夠鐘就要BB飲奶, 飲得密左好多, 份量又多左, 仲比好多粥水BB飲, 之後就開始冇便便. 飲得粥水多會唔會令D便便硬D GA????

原帖由 littlecook 於 10-3-7 20:15 發表
bb食母 乳定奶粉呀?如是母 乳,都唔駛擔心,bb吸收得好,先無便便.如食奶粉,就應該會有便便既!

講開肚仔硬,我b去醫院照黃時,遇到個b個肚好硬,要留院做好多檢查...醫生都check唔到有咩問題,但就用左最簡單既方法令到bb ...

複式洋房

轉左奶粉之後, 今日我個BB 有便便啦, 仲開始正常返LU~
多謝大家關心&比意見我.

複式洋房

轉左飲明治奶粉, 係第一次飲就搵一日飲一餐, 之後觀察一日睇下佢有冇唔舒服, 隔左一日再比佢飲一餐, 之後3日都係每日比一餐, 再之後4日都係每日2餐, 就再慢慢加D加D比佢飲囉, 而家調返轉, 舊果罐雪印仲未飲晒就每日2 餐雪印.
依個係我既方法姐~ 人地教都係頭幾日一日一餐新奶粉既

首頁

尾頁

跳至