6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我b咀好刁,奶粉唔飲,清水唔飲,為了便便我屈服煲竹蓆水,水果不能攪爛或溝其他一定要見果刮嚟食,佢只食甜味米糊,食食下又唔肯,於是用破壁機整蕃薯米糊,發亮2天又唔食,轉粟米味又只發亮2天,再整乜嘢米糊也不吃,日日倒糊2星期,於是煲粥,試咗好多天也唔喜歡,我自己食覺得冇香味唔好食,最後我加一匙雞湯和蒸熟咗既蔬菜和佢一餐份量既粥底攪住煮到杰身,粥底我加舊瘦肉煲,我試過真係好好味,咁樣佢超級鍾意食,已經十幾天都未厭,雞湯係我平時原隻蒸雞既汁,起哂肉既雞殼連汁加水煲1小時既湯,一定隔渣和放雪櫃起面層油先用,有時用我哋煲既湯,我會煲佢食得既材料

男爵府

ELSA_LI 發表於 20-3-5 08:47
你可以用以上方法輪住隔餐食,唔好一種口味連食多餐

其實只有南瓜,粟米和蕃薯,請問仲有乜食物7個月可以食

男爵府

ELSA_LI 發表於 20-3-5 14:34
魚,其實不過敏可以樣樣都可以俾巨食,你煮爛D就得

我想比架,我老公話食死佢喎,比塊米餅佢食都閙我,又話肉要9個月至食得

男爵府

ELSA_LI 發表於 20-3-5 15:25
你煲瘦肉湯都只係俾湯巨飲唔會俾肉巨食
問下你老公是否巨個年代都係九個月先飲肉湯
...

佢係好鬼麻煩,食嘢思想好守舊,一日一蘋果喎,其他唔駛架

男爵府

kissapplegirl 發表於 20-3-5 15:39
其實夠6個月開始咩都可以試下,除左加工食品,堅果,蜜糖外唔得
你循序漸進慢慢畀佢試就ok 一開頭可以試10 ...

其實菜心食唔食得,老公又話菜消化唔到,9個月前唔可以食

男爵府

honeybid2 發表於 20-3-5 17:38
每樣天然既食物都有唔同既口感,味道,營養價值,一歲前要多試多食先唔會揀飲擇食營養均衡。只有少量食物 ...

佢真係成日怕食死個b, 叫我唔好整咁多嘢,我諗住訓練下b用手攞住食米餅,B咬得大舊咗佢就即時了返出嚟就閙我,我自己就覺得B食得冇問題,牙仔5個月都出咗,識咬爛塊餅,只係老公怕太危險

男爵府

bellwortball 發表於 20-3-14 01:26
7個月bb可以食節瓜,青瓜,冬瓜,菠菜,紅蘿蔔,西蘭花啲花,蛋黃,菜心,小棠菜,雞肉,魚肉,小松菜,日 ...

我都諗住開始試吓菜類和瓜類,魚我試過佢唔like, 遲啲再试吓

男爵府

bellwortball 發表於 20-3-15 21:51
魚可以配蕃茄,你啲魚點整?我係加少量薑蔥,橄欖油一齊蒸,蒸完好香,連埋魚汁加入粥或糊仔
...

我就咁加入粥煲,好腥

首頁

尾頁

跳至