單親天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 newbiee 於 09-6-25 13:14 發表

或者房署封信而家就係你信箱, 快架喇!

社工話我無收入, 做唔到體恤安置.

如果6個月後出左破產令,...同埋申請到綜援, 或者有機會.

請問我想先自己排隊先.

6個月後有體恤安置,才跟安置呢.

會唔會duplicate左呢?

請教下.

男爵府

原帖由 newbiee 於 09-6-25 21:37 發表

係咪而家多人申請破產, 所以要6個月咁耐?
我都係等左2個月就收到破產令.

至於體恤安置, sorry~ 我未試過, 答唔到...
其他媽咪應該會解答到, 你等佢地覆你.

ms0665,
唔知你知唔知呢? ...

我都你聽破產HOTLINE職員說:
1. 申請排期破產-2個月
2 法庭批出破產,要跟破產主任交文件,証據.
-前後十次左右 - 2個月至3個月
3 最後, 批出正式破產令, 開始破產-1個月

前後半年, 不是吗, 請代更正.

另外, 請教下, 我已經在律師樓寫出大部份支出與收入.

但我以前,沒有keep單, 大部份都沒有收據,

破產主任會否不比我破產呢??

請教下你當時點與破產官核對文件呢,

聽聞佢地要好多資料. 點比呢.

男爵府

你有無通知你d債主你已申請呀?

我無同債主講呀,
因暫時只有按金4000証明,
是否應立即通知債主,

同埋要比什麼資料佢呢??

男爵府

原帖由 newbiee 於 09-6-26 01:02 發表

我都你聽破產HOTLINE職員說:(既然你搵律師攪, 點解唔問佢, 係你未比晒錢之前, 你有咩想問要問, 因為比晒錢佢就唔理你架喇.)
1. 申請排期破產-2個月 (我8月頭交晒文件, 跟住宣誓, 8月中收到法庭信話排左9月12日.)
2 ...

多謝你答得詳細, 我少了一些擔心了.

男爵府

原帖由 newbiee 於 09-6-26 01:37 發表

唔係詳細, 係長氣就真.

點會!真係好多謝你的寶貴經驗。

男爵府

原帖由 newbiee 於 09-6-26 01:46 發表

通知債主係等佢唔使再追你數.
d文件係律師樓提供, 你再上去個時可以問埋.

只要律師一開始幫你正式申請, 債主就唔可以再追數, 咁你可以早d安心. (大耳窿除外. )

但係, 你要注意, 銀行一知道你申請, 就 ...

我D户口一早被凍結了。

男爵府

原帖由 newbiee 於 09-6-26 22:13 發表

咁你申請綜援個戶口呢?
我律師話而家d銀行係互通, 即使你無欠A銀行錢, 但係A銀行都有可能會凍結你個戶口. (係有可能, 唔係一定)
仲有, 你申請破產要將所有戶口資料比晒破產署, 到批左, 佢就會將你所有戶口取消, 你 ...

哝!這個問題好重要, 下星期要問問佢地。

唔該曬!

男爵府

原帖由 newbiee 於 09-6-26 22:13 發表

咁你申請綜援個戶口呢?
我律師話而家d銀行係互通, 即使你無欠A銀行錢, 但係A銀行都有可能會凍結你個戶口. (係有可能, 唔係一定)
仲有, 你申請破產要將所有戶口資料比晒破產署, 到批左, 佢就會將你所有戶口取消, 你 ...

我中銀個戶口暫時無事。

要問問律帥點做。︿︿

男爵府

原帖由 wingwingxxx 於 09-6-27 17:23 發表
大家好,我都係一個單親家庭,我三月尾第一次約見左社工,之後即時找議員幫手,大約一個月到社工就做家訪,中間時間都見左幾次社工,要拿唔同文件比佢,又要求我去地產看樓拿証明,又單獨找我屋企人問...終於5月尾比齊資料, ...

請問你個case是否家庭暴力呢。

我突然比銀行取走全部錢,
加追數,
老婆要分手,
全部最差的事都同一時間出現,

社工只說”不合資格”
另說”你立即回家睇子女”

便打發我走。

我十分需要一所公屋,
我好想自力更生。

男爵府

原帖由 wingwingxxx 於 09-6-28 01:00 發表

我唔係家庭暴力啊,只是普通離婚case,但社工好好人肯幫我

請問可唔可以講多少少細節。

從離婚,找議員,至找社工。

我想取少少經驗,

因我無法負擔租樓開支。

男爵府

唔該曬,我諗在於個社工肯唔肯跟進。

原帖由 wingwingxxx 於 09-6-28 22:01 發表

我係於2008年12月尾於家事法庭單方面申請離婚,到09年3月就出左暫準離婚令,跟住我就去社署申請恩恤安置,第一次去會有個社工見你,會初步了解你家庭狀況,會安排社工跟進,大約2星期就收到信通知會由邊個社工跟,然後個 ...

男爵府

原帖由 ms0665 於 09-7-12 00:10 發表
我當初都係咁諗...情願佢比舊既我
但係個心又會諗最好緊係又新又大啦..(真係大想頭)
針無兩一頭利...新就細,舊就比較大...總之間屋唔係有特別事發生過又地點ok大致上都要
因為我地呢d基本上都比較急切,唔多揀擇啦
...

自醫生推廌後,
社工終於肯幫我申請體恤公屋,
社工話到時要再資產評估。
去到房署耍再評估。

我想問問佢地會做什麼。
是不是經常上來家訪呢。

步驟及時間會係點呢??

好煩,好大壓力,

怕房署唔批。

男爵府

原帖由 ms0665 於 09-7-21 12:30 發表
比房署d野記得影印定,仲有你破產同拎綜援既証明都要影印晒,因為房署都要知你用咩來交租ga

謝谢你的經驗。

男爵府

原帖由 ms0665 於 09-7-21 12:28 發表
唔使咁擔心,佢地唔會成日上來GA....你估人地淨做你一個咩
佢要拎你既入息同資產証明,所有銀行月結單同埋存摺都要比佢睇,佢地認為你合格就會幫你寫推薦信去房署
大約文件去到房署到一個月左右會約見你,係房署度見主任 ...

我緊係唔怕啦,
我現在家窮四壁。

我唔想仔女見太多陌生人來我家。

男爵府

原帖由 ms0665 於 09-7-21 23:16 發表
我想你唔好咁緊張low
我小朋友反而好喜歡我帶人來家坐
話去人地度就反而問我點解唔叫人來,因為佢自己地方任玩都得,又有佢既玩具&佢like睇既tv or dvd...
仲會識得幫我招呼朋友,其實你都應該放開d,咁樣小朋友都會學識 ...

講得都對, 唔好諗多左。 ︿︿

男爵府

原帖由 ms0665 於 09-7-26 22:43 發表
你下星期叫你社工幫你問吓房署啦...我都係個社工幫我問,佢仲要未出信都問到,人地用電腦check到話比佢知,果時淨係知邊條邨咩單位,但係大細同租金都未知,稍後先再知幾時簽約同埋詳情,但係我審查至收樓唔使一個月low ...

你真係好, 遇著個好社工.

我果邊D社工, 有推廌信都玩野,

玩英文, 玩文字遊戲. 

男爵府

原帖由 wingwingxxx 於 09-9-18 18:45 發表
仲未有..仲未有...激死人...終於自己打去房署問...等佢地覆

wingwingxxx:

請問你個情況係點,派到樓未呢,

是否派你心目中的南區呢??

男爵府

原帖由 leyangel 於 09-11-5 21:04 發表
..我都想問呢個問題呀!因為我去社署度搵社工佢地又叫我去第度,去左第度又叫我搵房署,真係唔知佢地想點,有無人比D意見來呀

即係唔想幫你轉介。

首頁

尾頁

跳至