興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 小比豬仔 於 11-2-21 16:44 發表
想問一問我就算用智能都好難影到小朋友, 唔好再講話用S, A or P Mode, 真係用到好灰呀, 有冇人可以教我呀

用緊咩鏡? 咩場合影, 有冇用閃?
要比多少少資料先幫到你
最好有失敗相睇

男爵府

原帖由 yyht 於 11-2-22 19:00 發表
我用緊舊款gf1,買嘅時候sales幫我整咗scn嘅,話係最快,我試過同我個仔去公園影吹泡泡,踢波,跳起都ok,你可以試下,因我自己都試過用iA都無咁好,對焦慢d,但我用餅鏡20mm,所以唔知同你用新嘅gf2會唔會一樣! ...

就係唔一樣, 因為 GF1 kit鏡 20mm 有 f1.7 大光圈, 吸光快可以幫助快門加快, 影小朋友好好用

不過 GF2 kit鏡 跟 14-42 或 14/f2.5 就冇大光圈, 係室內用 iA 影9成9唔得, 所以想問下係用咩鏡, 針對問題

用 scn 既 孩子1/孩子2 或 運動模式 都會有幫助, 不過礙於光圈未夠大, 若環境太暗相機自動推高 ISO 至 800 或以上, 畫質就會變差

所以最好用閃, 亦都可以話係必要, GF2有個好處, 內閃有手動打跳燈, 只要打開閃燈, 再用手指向下壓令到閃燈向上打就得啦

咁做係將閃燈打向天花板再反射落主體, 好處係比閃燈直接打落主體會更自然、唔生硬 ( 如冇天板或太高, 呢招無效..)

另外用閃燈 set 慢快門(閃電公仔有S字果個)會更好, 背景會光D唔會黑沈沈, 或用 scn 既 夜間人像 都可以

首頁

尾頁

跳至