跳至

首頁

尾頁

男爵府

睛靈勳章

如題?

男爵府

睛靈勳章

我就係等左好耐都無媽咪提出. 所以想問下0902既媽媽有無人會攪? 我見0901都有人攪.

男爵府

睛靈勳章

我都係支持個位!!

但好似無人肯企出來攪呢? 真希望有心人快d出現, 大家2月bb便可一起聚聚.

好期待哦!!!!

原帖由 MC6828 於 09-5-23 12:36 發表
支持 ~~

男爵府

睛靈勳章

睇怕都係攪唔成. 咁耐都無人認頭.

原帖由 aleung9512 於 09-5-24 01:07 發表
我都好想Meet下大家交流湊仔心得

男爵府

睛靈勳章

sorry, 講真我唔會攪啦. 我之前已reply係期待有心人出來攪生日會. 因為, 我大仔1歲時已係佢既月份攪左一次係7x多位bb既生日會, 好老實係辛苦的, 因為都好多野做, 首先要找其他有心既義工媽咪出來幫手, 之後, 定地點, 人數, 看場地及book場, 傾rundown都要約d媽咪出來1-3次(不過從中又識到一些朋友仔既), 跟住便要收bb相及出生日, tel, 聯絡人... , 再之後整生日card/dvd, , 收錢, , then又要想下當日玩什麼games, 又要找mc, 攝影師(呢d都係義務咋, 記住無錢收) , 再之後要找/買抽獎禮物, 另外去信俾d bb用品公司叫佢地sponsor d 贈品,(所以party當日每位family都收到一大包禮物, 十足十去左bb展有好多贈品拎), 過程中又要有媽咪幫手call車或出私家車去取呢d贈品.......聽嚟都好多野整. 但好難忘, 所以對我呢講難忘既回憶一次已足夠了.

而且, 現在要湊住2位小朋友已好忙, 我以前可成日上bk, 但現在上bk都無時間, 何況攪生日會呢? 所以我好期望有心人很出來攪, 當然要一位媽咪攪哂一定唔可以, 所以首先都要有其他媽咪很主動say幫手, 大家合作才可攪成. 當年, 我地都係10位8位主打幫手, 之後每年便攪d小型生日會算了, 因為, 自己圍內已識到一大班媽咪呢! 雖然係辛苦d但都有意思架!!

原帖由 MC6828 於 09-5-27 09:24 發表
我地支持你攪呀 ~~ (如果須要, 我可以幫手)

男爵府

睛靈勳章

都係架! 小型生日會都好bor.

原帖由 Candykok 於 09-5-27 16:05 發表
唔搞大不如搞細啦! 小人d係咪會方便好多呀!

男爵府

睛靈勳章

咁都唔錯呀!
其實我好懶, 大仔1歲至3歲生日時, 我都無大攪, 3年都係出去玩或者旅行咋!

原帖由 Candykok 於 09-5-27 16:22 發表
我大仔1歲生日時都係响屋企搞o左個小型生日會, 都有成5個bbo既家庭o架!

男爵府

睛靈勳章

YEAH! 無錯哦! 我同你一樣感受, 幫少少及俾意見也無問題.

原帖由 BABY520 於 09-5-27 22:06 發表
ME2. 我之前都試過幫手攪,真係一啲都唔容易,何況依家湊住2個b,完全分身唔到,每日返工已經令我想c
嚟緊7-8月我仲要攪搬屋,諗起都
如果有人攪我一定支持
p.s.幫少少同俾下經驗意見都ok ...

男爵府

睛靈勳章

不如我見議先list底有邊位媽咪係真係出來幫手先. 其實, 無話邊個負責人既, 最緊要有1-3位核心人負責決策(因為決定某d事時, 若太多人俾意見反而重煩), 之後再搵下其他媽咪, 如果某d媽咪有什麼專長便自薦.

通力合作, 一定可攪成. 又或者真係唔駛大攪既, 小型的都會好開心了.

請自行填名 :
1.
2.
3.

原帖由 kaydenlam 於 09-5-27 18:26 發表
lets organise if anyone can really help, and list down roughly what need to be done and allocate how many volunteers there need to be.........so gradually hope this will happen.......

男爵府

睛靈勳章

hi ally

係呀, 大仔又煩幫佢下d暑期班/8下d小學料....細仔又要陪他玩, 自己呢都要relax下..做下facial, 我都忍唔住join左減肥plan, 又要花d時去做機減肥. 基本上每日d時間都俾哂2位少爺.

呀....入番正題先....你見議既好似都唔算貴bor. 如果係一個package, 大家便煩少一些佈置上既問題, 有些酒店都好似包埋生日cake或什麼...什麼...... 我認為價錢化算都可考慮.

原帖由 ally1022 於 09-5-29 11:28 發表
Dear Winky,

自從上次pizza完後都未有機會聯絡!!同你一樣,照顧兩個仔已經超忙,仲要番埋工,基本上連bk都好耐無上!!不過幫手攪生日會都可以盡量抽時間。不如我地搵d場地有package會唔會easy d 呢?好似城市花園酒店,佢地有 ...

男爵府

睛靈勳章

hi pam

真開心你帶頭負責半歲生日party.

我收到你pm, 我會call你俾意見啦.

thanks!

winky

原帖由 ypm 於 09-5-29 18:37 發表
大家好,
我願意負責今次半歲生曰會.首先我想將各媽咪/Daddy分三類報名先.
1.負責决策,計劃,行動,聯絡,主持
-ypm(我叫阿Pam)
2.負責比意見,提供資料
-
3.淨係參與生曰會:bday ...

男爵府

睛靈勳章

hi ypm

真開心, 你都好快手呀! hehe我幫你將此forum為""0902半歲生日party報名啦!""

我都讚成今次係前哨, 大家都想見見面, 半歲生日會係媽咪聯誼下, happy下......, 1歲先再算.

另外, 我幫你改左少少, 寫埋報名人數, bb出生日. 當10號到期日後, 再book場, 之後再post叫d媽咪send bb相及收錢.

原帖由 ypm 於 09-5-30 09:43 發表

Hi honb,
其實而家都未知大型定小型.要視乎人數同塲地同價錢.因為到而家為止有17人有興趣參加,但報名只有一人.所以呢樣野唔洗擔心住,總之大型好小型好我都會攪.半歲生曰會只係掛名,實質大家都係想聚一聚開心吓, ...

男爵府

睛靈勳章

日期:8月2日(星期曰)
地點:待定
費用:不多於$200

首先我想將各媽咪/Daddy分三類報名先.610曰前止報名!!!

1.
負責决策,計劃,行動,聯絡,主持及出席
ypm(
我叫阿Pam)

(其實我見議如果有其他媽咪可幫手多d, 請自行係point 1都可加入去決策, 計劃, 行動, 聯絡, 主持.., 阿pam你一人做哂都好辛苦呀!)

2.
負責比意見,提供資料,義工及出席
(如果媽咪自己有什麼專長, 可填寫, : 有朋友係影相發燒友, 或一些設計….)
網名
1. ypm(我叫阿Pam)
2. k.l.sol<桐桐媽咪>
3. honb
4. winkylee (幫手俾下意見啦)

參與生曰會 (如小朋友係over 3歲請寫c=child)
網名 bb出生日 出席人數

1. ypm 2a2b
2. k.l.sol 2a1b

3. honb, 2a2b
4. winkylee 0602 2a1c1b
5. Florence 2102 2a1b

-
請自行報名..之後我會再pm大家or update資料!!

男爵府

睛靈勳章

Hi Pam

辛苦哂! 不過, 我想問問每位$200的費用, 當中是包括了什麼呢? 我想其他媽咪都想知. 好似我3年前幫大仔與其他mama 開既1歲生日會, 當時我地每位成人收$160, 當中$110是酒店收取, 其餘$50是用作其他開支, 如生日禮物, 生日card, 運輸, 什項......等.

原帖由 telly_ipock 於 09-6-17 12:42 發表
請問到時有乜玩, 有乜食, 有乜活動?

男爵府

睛靈勳章

hi Pam

你地好叻!!

我都希望快d到8月9日!

如果有咩要幫手便call我啦, 另外當日我地一家都可早d到場幫手.

原帖由 MEIYEEKAN 於 09-6-19 18:50 發表
真係好開心,快d到8月9號就好喇
各位mama & 呀pam到左果日我&我老公可以早d去博藝會幫手ka,到時打比me啦!!

男爵府

睛靈勳章

hi pam

唔好意思, 又有問題想問問, 請問相片可否7月中/尾才email 俾你呢, 因為到時bb會更接近半歲look, 你知啦, bb 每個月的成長都唔同, 較接近會較好, 當然, 便麻煩左些, 因要收2次email. anyway, 我提意的, 可行否由你地決定.

麻煩哂!

winky

原帖由 ypm 於 09-6-17 10:02 發表

Thank You!!
更正
大家好,
原本暫定8日2曰,BB半歲生曰會因塲地問題.
曰期將於8月9曰(星期曰)
下午一時至四時
於博藝會(黄埔花園第八期螢幕圈4樓)
成人每位$200
半歲生日BB免費
其後每位12歲以下小童$100

請於6月26曰前將費用存入
滙豐銀行户口 047-777-396-833
(緊記保留收據直至8月9曰)
連同1.銀行入帳編號 & 金額
2.(BK帳號 & 稱呼)
3.聯絡電話 & E-mail
4.出席人數& 每位出席人仕稱呼
5.一張生日BB單人相
6.一張全家幅
E-mail 到 [email protected]

...

男爵府

睛靈勳章

ha 我估到你地收相既目地同用途, (你忘記左我也攪過7x多人既1歲生日party啦) 而我明白呢d用途如果要整係好快手, banner 呢d 1-3日便ok, 所以才問問可否7月中/尾才收. 如果要整生日card 呢d , designer 收到相後, 都可以好快整到初稿. 我就係知道呢點才提出可否遲d收相. but, 我明白要收2次email都幾煩, 所以想問問介唔介意.

希望唔好怪我又無幫手, 又up咁多問題同要求.

最終我只係提出下個人意見. btw, 我會26/6前send 相.

原帖由 ypm 於 09-6-21 08:21 發表

Sorry 呀...(本身想保持神祕唔透露)由出席卡到當曰場佈置都有可能用到BB相,同全家幅...
如果收唔齊相都會照整.但到時就有可能無咗BB張相或全家幅係上面...
相片重點係你鍾意同你覺得靚就得...出世果日既相都得.無 ...

男爵府

睛靈勳章

Hi Pam,

已於25/6過數 及 email左比你, pls check!
Thx~

Winky

男爵府

睛靈勳章

yes, 真好開心, 多謝定各位義工媽媽抽空為大家開生日會先.

下月便係啦, 好想快d見大家呀!

原帖由 suki125hk 於 09-7-8 16:52 發表
辛苦各位義工mama喇~

男爵府

睛靈勳章

hi all mama

阿pam 近日較忙, 而她叫我通知大家, 本星期日既生日會party時間將改為12:00-15:00. 原因係我地所book既場地要下午3點後交場給場主.

若改細廳又不能容納我地全部人. 所以要配合番場地要求, 便須更改時間.

請大家見諒!

原帖由 ypm 於 09-8-1 23:06 發表
Hi everyone,
I'm so sorry i didn't update any detail to you..
I received all the payment and photos already..
We have 62 adult, 8 child and 31 baby.
I will call everyone on monday or anyone ca ...

首頁

尾頁

跳至