自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

我住係鄉下地區, 要到最尾楷段先至有得睇....

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 小草 於 07-12-31 11:32 AM 發表
問左管理處我地大廈已經裝左,但我地未定決買唔買機頂盒,睇定D先

如果唔心急等佢出多左先至買啦.... 因為都要成千幾二千銀....

珍珠宮

原文章由 ha8mo 於 07-12-31 11:39 AM 發表
你已經睇緊高清,仲要標清來做乜?

係囉.... 高清係最正架喎, 標清係次一級.....?-( ?-(

珍珠宮

原文章由 晴B媽 於 07-12-31 11:57 AM 發表

咁搞笑? 大陸製造的雜牌才有內置! 日本仔搞咩呀

因為大陸晨咁早已經有高清....

珍珠宮

原文章由 conniechan1975 於 07-12-31 12:01 PM 發表

yes. hahaha.. usually china will COPY other place ma.. but this time he is no.1 hahhahahha

所以香港用高清的制式係同大陸一樣的制式....

珍珠宮

想晤下大家, 我有無理解錯.....
高清係咪要電視機係 full hd 先至可以睇到高清如果唔係 full hd 就只可睇到標清??

珍珠宮

原文章由 ha8mo 於 07-12-31 02:42 PM 發表
1080p 叫做 Full HD
720p 叫做 HD Ready
都會當係「高清」
只不過720p播1080p既片果陣,唔係「點對點」(要計過數壓番做720p畫質再出俾你睇)

咁高清同標清又點分呢??

珍珠宮

原文章由 小香香 於 07-12-31 05:20 PM 發表
死啦..我太多喇叭..音響機...
冇位放機頂盒喎

唔知幾時先到我地果邊有高清睇呢

我想問1080I..係高清..但唔係FULL HD..全高清

咁標青又係乜呢

我地呢 d 鄉下地方好似要 2008 年尾先至有.... 你可以慢慢唸下放邊.... 好似話要 1080p ...... 高清同標清祥細解說就等 d 高人解釋啦.... 我只知高清係最正.....

珍珠宮

原文章由 RebeccaChan 於 07-12-31 09:29 PM 發表
我屋企部TV係LCD mon,已用左成3年,但我而家睇無線嘅高清節目都同平時嘅節目清左好多,我冇裝高清嘅野,點解 你地有冇人係o甘?
唔通我部TV接收倒應該唔會 ...

咁你大廈有無裝左接收數碼的天線, 仲有你係咪轉左去高清台先??

珍珠宮

原文章由 ritaor66 於 07-12-31 10:28 PM 發表
我呢度未覆蓋呀...(北區)
依家就算肯比錢買盒,都無得睇佢個高清台...咁果d想睇ge劇又無得睇wor....即刻住我呢區就註定無得係呢個時期睇果d高清劇je,...好似果套韓劇同埋劉曉慶果套都想睇ar ma:cry: :cry: ...

果套韓劇好似係收費電視度播過.....

珍珠宮

原文章由 RebeccaChan 於 07-12-31 09:59 PM 發表

之前問過話未有裝新天線,話傾緊
要轉去高清台?我冇呀!照舊翡翠台
而家D色真係正左好多 以睇DVD
等我試吓收唔收倒高清台先:lol

我仍然係用大舊電視, 因為未壞同知道轉高清所以都無唸住換, 等遲 d 出多左行得好 d 先至買..... 唔想一個熱潮就去換機, 但係佢出黎都係有 d 唔同係 sharp 左, 我唸係同高清拍攝有關......

珍珠宮

原文章由 ritaor66 於 08-1-1 01:53 AM 發表

唔係bor..頭先預告話係無線高清台ga

唔係呀... 我係講之前好似已經係tvb收費個度播過架啦...

珍珠宮

原文章由 Mrsleaf 於 08-1-1 01:46 PM 發表
其實買一個機頂盒要幾多錢 ? 都唔明點解要轉高清, 而家部plasma 都睇得好清呀 ? ?-(

接收高清就很似我地睇收費電視咁好似有線 now 個 d 咁唔會有雪花, 唔會有鬼形.....

首頁

尾頁

跳至