自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

可能收銀未慣, 我去開個間就要問你有無帶環保袋.....

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 dorischung 於 09-3-9 03:04 PM 發表
尋日去百x買左成車滿滿既嘢,個收銀同我講要帶環保袋支持環保,我心諗咁多嘢攞個袋黎都載唔哂,下次都要有車先得啦~

如果知道真係買很多嘢咪帶多幾個環保袋, 一唔係就帶車仔.

珍珠宮

原帖由 G-Ma 於 09-3-9 04:46 PM 發表
我都日日袋住個環保袋, 每人出一分力, 積少成多, 為下一代著想.

基本上手袋已經長註一個很大個的環保袋, 一個細細個, 同埋我覺得自己帶環保袋, 可以限制到自己唔買咁多無為嘢特別係超市, 我預的量就係大個環保袋裝得晒, 唸住裝唔到就唔買....

珍珠宮

原帖由 babyhowie 於 09-3-10 08:12 AM 發表

係呀!個擺係到有需要自己可以黎用!
不過我依家都會係環保袋內放一個膠袋,
用作分隔乾貨同濕貨!

不過我都有呢個問題,
就係以後要買垃圾袋裝垃圾,
呢頭唔用膠袋,個頭又要買膠袋,
咁係米好矛盾?! ...

都唔係矛盾, 係因為你以環保用超市袋袋, 但係我就係屋苑派, 同埋我屋企都很多垃圾 d 超市膠袋大個都用到, 細個個 d 都無咩用, 我攞番公司用有時要裝嘢都 ok.

珍珠宮

原帖由 Elefant老婆 於 09-3-10 07:40 PM 發表
我老公堅持用環保袋,
咁我地去超市買野係會帶好幾個重型環保袋(似旅行袋),
但係幾個大大細細嘅袋揸都揸唔晒,
要放落車仔。

但係佢地提倡唔用膠袋,應該响收銀處擺D自家環保袋黎賣。 ...

不嬲都係收銀附近.... 不過無人買.

首頁

尾頁

跳至