樓市動向

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

咁如果屋苑式又如何, 我都考慮緊....

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 MiniCooperS 於 09-8-9 02:40 AM 發表
真係要諗清楚﹗要查清楚地權等問題﹗
我有朋友買咗村屋,佢之前就check得比較清楚。
有一樣野要留意,就係排污的問題﹗因為鄉郊地方,好多地方係未有排污渠,只係有化糞池,要定期搵車來吸走D生活污水﹗
另外,好多時村屋附近都比較靜,同 ...

我考慮屋苑式... 就係唔想係買賣手續上有麻煩, 我大概知道係要查好多嘢....一唔小心做漏嘢到第時放出去都有麻煩.... 屋苑式因為人地已經做好晒所有嘢, 買賣就會好似私樓咁簡單好多.

珍珠宮

原帖由 gweneira 於 09-8-10 07:34 AM 發表
針無兩頭利...
村屋大多一直眨值(除近西鐵東鐵等比較保值),往後一定要承擔維修費

但係住村屋,地方大一般700呎,實用率9成9,如果有花園或天台就更多空間感自由到高,種花,養狗, BBQ乜都得...:wahaha ...

同意無咩得點升.... 真係近鐵路及近市中心就叫保到值... 就算賣唔出放租都唔錯....

珍珠宮

原帖由 紫米露 於 09-8-10 10:07 AM 發表
10分鐘VAN仔,算唔算近鐵路及近市中心,唔該.

van 10 分鐘已經可以去到很鬼遠.......

首頁

尾頁

跳至