烹飪搵食

跳至

首頁
12345...23

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

dincat 發表於 11-4-22 17:00
P仔係咩機??
我曾經試過用機整提子包, 但提子乾過早落, 被攪棒打到爛晒
我諗, 用機攪麻糬, 都ok喎, 只要d糯 ...

膽內另有機關<----咁神奇.... 有無條片呀....

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

tammy2008 發表於 11-4-22 17:03
搵到啦~

p仔 = panasonic

係啦... 就係講呢條片..... 又無諗過呢個問題.....入面有水我諗煮完軟爛左應該唔會掛....

珍珠宮

tammy2008 發表於 11-4-22 17:14
會唔會即係 = 果占功能呢.....

我頭先都有咁諗....不過佢有令一把刀係整麻糬....你部機係咪有整麻糬功能??
我都用果醬功能試下..... 同埋如果我用方包模唔知
可唔可以用果醬功能制當佢係齋焗咁焗個包

珍珠宮

回覆 dincat 的帖子

等大D答你....我未試過貼片....

珍珠宮

dincat
我之前都有睇過呢條片..... 我諗呢個應該
可能係日本人出黎整麻糬用睇佢呢度好似d
舖頭整黎賣比人.....
我睇睇下覺得呢個嘢... 如果我地煮熟左 d
糯米再用麵包機攪佢可能攪到出黎未定....

珍珠宮

dincat 發表於 11-4-22 17:26
哈哈, 下次等我煮熟d糯米倒入機試下攪攪陣先

好呀...等你報告

珍珠宮

tammy2008 發表於 11-4-22 17:26
果占功能會一邊攪一邊焗喎...

我部機無特別一個麻糬按制, 不過食譜有...不過係用糯米粉整...

睇片見佢好似刀邊有粒嘢咁我睇得唔清楚.....唔知有無特別功能.....

珍珠宮

煮飯先......

tammy2008  有冇咁快呀.....我 tea 都未食喎....  發表於 11-4-22 17:40

珍珠宮

tammy2008 發表於 11-4-22 17:39
有說明書睇...
http://pmst.panasonic.com.tw/frontend/product/PSPCdownload.aspx?id=1258

其實我有 download 黎睇.... 睇左見到把刀好似有勾咁...

珍珠宮

tammy2008 發表於 11-4-22 17:56
上面有人用 蒸好咗的糯米粉 放入機

用 dough 功能打20分鐘 ...

嘩... 勁喎..... 不過見佢做出黎感覺好似無 P 仔做得咁滑... 好似比較粗咁??

珍珠宮

tammy2008 發表於 11-4-22 18:40
應該係糯米來喎

麻糬機呀 ~

咩叫軟骨..??
我個胃都唔係咁好.....我都係小食......
不過我都想試下.....

放假無咩街去係屋企我會早d煮飯....... 因為多數
都係中午飲茶... 食點心好快肚餓.....

珍珠宮

大 d,
有無睇過呢度....有片...不過係搓個麻糬既片,
睇相整得好靚......http://mattmichelle.pixnet.net/blog/post/32291697

珍珠宮

tammy2008 發表於 11-4-22 23:58
妳部象仔攪果占有冇咁勁呀...

妳部機打果占係點架.....有冇留意...

條片好似搓緊包咁
象仔整過一次果占.... 覺佢攪得耐...... 我用佢跟機食譜整過.... 不過麻麻地.... 自己攪仲快手.....
象仔整好耐..... 放料佢會預熱 15 分鐘, 跟
住係加熱同攪 <---- 都幾熱下
所以我都有諗過用果占功能去整麻糬.....
不過唔知點整幾好煮好糯米再放入去攪好,
定係生米放機攪好?? <--- 驚驚地整花個兜mouth:

珍珠宮

6191094 發表於 11-4-23 03:03
想請問吓 :
我部機 on the way, 收到後
用之前, 要點樣清潔呢 ?

點解你咁心急..... 整嘢食大忌心急......mouth:我買嘢有番黎一定先刨說明書同食譜, 睇清楚部機
點用點清洗, 你自己睇印象深好多, 失手機會小很多,
睇唔明睇多兩次, 再唔明上黎問....說明書同食譜斷
估唔會成寸厚.... 睇都很快.....

tammy2008  like !  發表於 11-4-23 09:58

珍珠宮

Fong2009 發表於 11-4-23 19:43
http://item.taobao.com/item.htm?id=10072003942

好得意喎......
之前話雜誌廣告 delonghi 出左個又係焗爐加麵包機...
不過佢個兜就唔係我地用緊個 d 兜既型狀.... 係似蛋糕
盤既咁....

kayingivy  飲食男女呀,好似$2,XXX  發表於 11-4-23 22:04

珍珠宮

Jac 發表於 11-4-24 14:22
睇左啦! 好正呀!! 原本想係你blog回應下,唔知點解搵唔到個回應格格GE!
...

大 d set 左無得回 >_<

珍珠宮

其實我都想試養天然酵母, 不過好似好煩咁.....
因為要餵佢.... 又要啱時間先用得... 我好似好難
就到咁....
同埋用天然酵母好似要發好耐<--- 睇書睇番黎唔知係咪咁

珍珠宮

tammy2008 發表於 11-4-24 19:12
新鮮酵母我用過一次咋....放多幾日變晒質.....試得一次, 唔記得咩feel...

天然酵母份量係麵粉的 ...

係呀.... 好難就時間用.... 睇完 D 做法我都提唔起興趣去做....

tammy2008  真係煩爆架...有少少唔知為咩 feel...  發表於 11-4-25 12:30

珍珠宮

火石 發表於 11-4-25 21:19
除了個桶、刀。所有配件、贈品,都唔要,傾好耐先減到12元

佢梗係唔想減比你啦.... 個 D 嘢佢買番黎已經有.... 你唔要贈品, 佢多左出黎都唔知有
無人要.....

珍珠宮

kayingivy 發表於 11-4-27 09:28
佢肺炎呀,要留院觀察打針

take care..... 希望快 D 無事....

首頁
12345...23

尾頁

跳至