自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 so_999 於 08-12-29 10:43 AM 發表
我越來越 like 袁彌明...

好有貢獻.. 攪到我心思思 想今日去買盒 佢講果隻 粉底 + 睫毛液 ...

心思思...

我淨係想試去死皮 Gel.... 粉底個 D 就唔會因為我都唔鐘意化妝

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 RonicaKwok 於 08-12-29 12:42 PM 發表
係呀...佢真係夠膽唔化妝比人睇... 我buy 佢教落妝同化妝嫁...

係佢把口唔收囉~

係呀.... 佢個樣幾靚, 返而有時見到佢化左狀仲唔找靚....

珍珠宮

原帖由 Carol601016 於 08-12-30 12:22 AM 發表
我睇過佢教peeling去死皮,我真係覺得好白痴囉,果d咁既野點會去到死皮咖(佢過磚好cheap咖),而且我真係唔覺得peeling會去到死皮囉,你試下用漿糊搽係手度推,都會有一粒粒推到出黎啦 ...

我係人地個 blog 搵到資料, 我昨日係吉豬島見到有得賣, $30 一支 200g (不過唔係佢介紹個隻)
膽粗粗買左支試下係橙色樽, 整完快面 d 毛孔細左小小, 同埋推完係白色一粒粒咁就無佢整出黎
咁多咁誇張跌咁多出黎. 不過快面就滑左.

想要又好又美麗的皮膚,除了要有正確洗臉的方法和用品之外,還有一個重要的步驟,就是「去角質」。有人會問「什麼是角質」。
角質,又名角質層,是皮膚外層的一種保護層,其作用是防止皮膚受到外來的傷害。健康的角質層在顯微鏡下其組織排列是均勻有條理的;但隨著年齡的增長、外來的污染、壓力和紫外線的傷害等等,使我們的角質層加厚而且變得不平均,就會使我們的面上變得暗淡無光,阻礙補養品的吸收。
有女孩子跟我說她擦什麼也沒有效,每天敷面膜都效果不大,很煩惱。
我問她有沒有去角質,她說「沒有」,而且反問我什麼是角質,怎樣清除等等。難怪她擦什麼都沒見效,就是因為她沒有去角質啊。
不是說角質不好,但我們皮膚需要的是健康又均勻的角質去為我們的皮膚作保護。老廢角質只會阻礙我們對補養品的吸收,花了那麼多金錢卻收不到效果浪費金錢之外還令我們看起來臉色不勻暗淡無光還有衰老。現在可以想像到老廢角質在面上有多恐怖吧?所以,去角質是必需的。
但請注意,不可以每天都去角質啊!
因為就如上述所講,角質是保護我們的皮膚的,過分去除角質層會令皮膚的防衛力變弱,皮膚就會容易愛到污染物的傷害,會有豆豆、缺水等等的情況出現,又或是敏感之類的。所以,去角質一星期最多是一次,有些人兩星期一次,又有些人一個月一次,視乎皮膚的狀況而定。而我去角質這方面是沒有時間表的,只會視乎皮膚的狀況而定。
怎樣知道是時候要清除老廢角質?當你有粉刺、皮膚暗淡、毛孔粗大等情況,就是需要去角質的時候了。
要用什麼東西去角質呢?我會建議用去角質啫喱,英文是「peelinggel」,但有些人是用磨砂膏。但我會選擇前者,而有很多牌子都有去角質產品,而我是用韓國的牌子,因為又便宜又好用,一大支五十元有找,用了大半年還沒用完。使用peeling gel的方便跟洗臉一樣,但要注意眼睛不可以去角質。
有人問為什麼是用peelinggel而不是磨砂膏呢?磨砂膏不太好的原因是它的顆粒很大,跟皮膚磨擦的時候很容易傷害皮膚使皺紋增加之餘,也會把毛細孔的開口給磨大了,又是皮膚上有傷口但是又要去角質的時候,顆粒會令傷口再度受損,減慢傷口復原。而peelinggel是啫喱狀,是很水嫩的,輕輕的在皮膚按摩,不會令皮膚有拉扯從而增加皺紋外還不會把毛孔的開口磨大了。而且磨完以後你可以慢慢感覺到一些東西在你的指腹上徘徊,一看之下全都是在面上沒用的老廢角質呢!
要是你第一次用peeling gel,你會發現你的老廢角質是黑色又或是灰色的!在這些髒髒的老廢角質上擦補養品敷面膜之類的,可以想像到皮膚會吸收嗎?
所以,要變漂亮第一步是洗臉,然後是什麼呢?
答案是︰「去老廢角質」!
但再請注意一下,不可以每天都去角質啊!

珍珠宮

原帖由 minichong 於 08-12-31 04:39 PM 發表
我都好想買PEELING, 可唔可以話個 BLOG 俾我知, 謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝!

死啦.... 搵唔番添, 我係 yahoo 度 serach 到架... 你試下自己打 peeling gel 去搵啦....

珍珠宮

其實你地有無試 bb cream, 我覺得幾好, 啱晒我呢 d 懶人, 我唔係好識化妝, 但係為左哥哥結婚, 打扮下所以買黎試下, 都幾好又可以護膚, 落狀又唔煩.... 用起黎真係好似平時搽 cream 咁, 搽完等一陣就會同皮膚整合, 而且又唔係搽粉咁好自然, 佢話唔係會好似搽粉咁傷皮膚. 我試完一日就咁好似平時洗面咁都洗到, 瞓醒第二朝皮膚好滑, 我上次係網上買嘢個賣家送左包 sample 比我試過好正. 而且都唸住再支黎一試.

http://www.heynature.com/catalog/product_info.php?cPath=69&products_id=273

http://www.she.com/beauty/beautyspy/index.cfm?object_id=3A57156B-8684-4ECD-8850F73BE2200C1B

首頁

尾頁

跳至