烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 fitfish 於 10-5-21 09:40 PM 發表
BM250........1字都是搓3次,第一次搓30分,第2第3次搓15秒.

係呀... 我好耐無用已經唔記得左.... 我之前都有用象印食譜係 kenwood 身上試整, 印象中出黎唔係好似而家咁..... 睇相呢表面係差不多... 不過食起黎我覺 kenwood 麻麻地....

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 fitfish 於 10-5-21 09:52 PM 發表
新信興日本高粉$8/斤,平過金象.
小心,唔好比個(日本)2字迷惑,分分鐘係大陸化學粉.
真正日本粉應該好貴.

好耐之前我係呢度買.....

http://www.bakingwarehouse.com/2004-04/shop_2005_03.asp?cat=7

珍珠宮

原帖由 fitfish 於 10-5-21 10:16 PM 發表
你走去官塘買粉?
買法包粉玩法包啦,D皮是脆的.
全香港最貴材料店我估應是萬記.

我係官塘返工又近我公司, 咁 lunch 去買.....
未玩過法包....
萬記你講上海街個間賣工具?? 佢有整蛋糕同餅 d 料賣?

珍珠宮

原帖由 fitfish 於 10-5-21 10:29 PM 發表
開咗成1.5-2年.在砧板店隔離,是賣烘培材料及工具.(材料超貴)
但行多3分鐘上樓是二德惠.

我唔知呀.... 好耐無去過... 我唸佢都係蝦人唔識... 係佢度買開嘢自然有人睇咁啦...

珍珠宮

原帖由 fitfish 於 10-5-21 10:37 PM 發表
你咪理佢咁貴,大把人買野.間鋪成日塞滿人,可能D人去開上海街,貪佢係地鋪方便.

咁又係架... 有時見佢賣開工具個平唸住材料店都應該係, 咁就中招....

珍珠宮

JHsBB
我無唸住有九折如果九五我都未必買會等朋友個妹,咁計落差唔太遠自己買無爲麻煩到人。

珍珠宮

Fitfush
我睇過pana說明書普通麵包做既時間係四小時法包係六個半小時。象印普通麵包係三小時四十分,法包就五小時完成。

珍珠宮

原帖由 Pretty2036 於 10-5-22 07:58 AM 發表

i also want to try too....any idea where to buy 日清麵包粉??

吉豬島應該有....

珍珠宮

原帖由 Pretty2036 於 10-5-22 08:10 AM 發表

你覺唔覺象印整完D包都幾易倒出黎,我之前果部好難倒個包出黎,一倒就連埋把刀一齊倒出黎.

另外佢D receipe 唔洗用磅整,十分方便!!!!

之前 kenwood 一時時倒唔到.....

珍珠宮

原帖由 Pretty2036 於 10-5-22 08:35 AM 發表

taipo jusco don't have ar...i see any other place have or not..

有網友係台灣買過.... 佢係百貨公司買, 不過唔知係邊間...

珍珠宮

原帖由 Pretty2036 於 10-5-22 08:40 AM 發表

象印, everytime can 倒到~~

係呀.... 整左兩次... 要用耐 d 先知....

珍珠宮

原帖由 samyanchi 於 10-5-22 11:02 AM 發表
i'm baking the bread now... and is it i can bake another bread after the bread maker cooled down???

最好啦....

珍珠宮

原帖由 Pretty2036 於 10-5-22 08:10 AM 發表

你覺唔覺象印整完D包都幾易倒出黎,我之前果部好難倒個包出黎,一倒就連埋把刀一齊倒出黎.

另外佢D receipe 唔洗用磅整,十分方便!!!!

我無所謂.... 要既工具我已經有...

珍珠宮

原帖由 samyanchi 於 10-5-22 02:09 PM 發表
catjeffcat ,
ur blog is so user friendly...

多謝:loveliness::loveliness:

珍珠宮

原帖由 samyanchi 於 10-5-22 03:45 PM 發表
我想問麵包焗完後,要從麵包機內取出焗模,但是否要即時取出包包, 還是在模內冷卻直至三十分鐘後才倒出???

麵包要攞出黎脫模, 唔係 d 水蒸氣會整濕個包, 係部機度攞出黎一定要帶手套唔係會辣親. 放涼最小三十分鐘先至可以食, 因為酵母仍在運作食左對身體無益....
但係如果整蛋糕就要等佢放涼三十分鐘先好倒出黎....

珍珠宮

原帖由 samyanchi 於 10-5-22 03:55 PM 發表
thank you!!!
我今朝個奶油麵包就係焗完即時脫模倒出, 但真係好熱哩!!!

而家個提子蜜糖包包仲有2O分鐘就焗完, 所以想喺工程完結前問清楚!!!

唔該晒!!!!

...

你可以睇下說明書, 佢有講... 其實一般我地唔係用機整用人手整手續都係一樣... 蛋糕要等放涼先脫模, 因為要等佢定左型先, 但係麵包呢就唔使.... 怕佢索左 d 濕氣.

珍珠宮

同意fitfish講法唔需要買兩隻,我都係買整甜包個隻照用!

珍珠宮

原帖由 fitfish 於 10-5-22 09:59 PM 發表
你們去吉之島買象印機.有無一盒麪粉及一把麪包刀送呀!
以前買此機是送這2款贈品.

今次得麵粉.... 無刀, 刀我都唔使我自己有比我都無用....
我有麵包刀同陶瓷刀....

珍珠宮

原帖由 JHsbb 於 10-5-23 12:38 AM 發表
頭先整完牛油蛋糕, 比家人食晒, 都幾好味架...當然仍然係自己用焗爐整O既好味D...

我想問, 其實係咪用焗爐自己整個D同麵包機D食譜兩者整出黎效果都唔同, 如果用麵包機D食譜, 自行拎出黎用焗爐焗, 效果係咪唔同呢? ...

你意思整做型麵包?? 如果方包我就由佢由機做, 如果整做型麵包, 我攞左出黎就會再用手多搓同撻佢幾下先整...

珍珠宮

原帖由 JHsbb 於 10-5-23 12:56 AM 發表
麵包/蛋糕/曲奇啦.....

如果我用第2個食譜(唔係麵包機教個D)放落麵包機整蛋糕及焗埋, 唔知效果得唔得

麵包應該無問題, 蛋糕就唔知.....你試完話我知, 因為之前試過 kenwood 整蛋糕, 出黎效果麻麻地無再試....

首頁

尾頁

跳至