自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

經常同老公為左小小事就吵,一个月都起碼兩三次,我已經好容忍,老公小氣,計較,脾氣態度差,以前系香港全職媽媽經濟依賴佢,依家移左民加拿大,要供樓養車,我明白佢都壓力大,我白天湊仔女,煮飯做家務,晚上去做兼職pm7:30-am1:00,一星期翻四晚,幇補下供樓,買送,試問都算好老婆啊,所有野我做晒,佢只系搞自己野,吃飯上網,整下間屋,成日發脾氣去閙人,買生果唔靚又閙你買成世都唔識,仲成日用粗口閙老婆,錢銀就更加跟跟計較,早排坐佢車倒左杯coffee去部車度,閙到我只狗甘,大佬啊我唔係走左去唔理啊,我主動抹翻,只系抹得唔合你心意啊,賓妹都唔可以甘閙人啊,仲有人工窩,我經濟獨立出埋錢都要比你閙,真係忍受夠啦,我唔離婚是為左對仔女,佢个啊媽仲幇住个仔,難怪會教出d仔甘樣,各位jm可以比的意見我嗎

大宅

結婚8年幾啦,經常都吵,佢完幾日佢會無事對你態度又會好好,但一遇到唔順眼又鬧人,佢妹都話如果是佢老公,莫講生兩个生左三个都走,最谷气佢啊媽講野,仲成日話佢仔以前个女友幾好幾好,親戚見親都鍾意,我老爺就話佢,甘果个女仔就有福啦,唔使對住你个仔

boccioni    發表於 16-4-6 16:50

大宅

回覆 一人之下 的帖子

多謝提醒,我移民好多親戚年朋友都唔上依度,我已經有翻兼職,全職要照顧小朋友唔做到,我經濟獨立

大宅

回覆 晴B媽 的帖子

我地已經唔系新移民,我地大家都有朋友,同學

大宅

回覆 mwmyway 的帖子

係啊,真係好辛苦,佢好自私,仲要講你做錯野比人閙你都抵

大宅

回覆 lovekids2014 的帖子

全職跟我依家翻四日人工唔差得幾多,我仔女都翻學啦,依家份工做得開心,又會經常加人工唔辛苦,同事好好唔想轉,老爺奶奶間中幇你望下可以,長時間接送放學唔得,年紀大,冬天落雪又凍

大宅

回覆 spikenard 的帖子

正常

大宅

回覆 mwmyway 的帖子

如果佢識甘念,我都覺得我挨得有價值了

大宅

回覆 talkative 的帖子

唔移民系香港經濟壓力會仲重,依邊政府有福利小朋友讀書唔使錢,仲有牛奶金,相比之下好好啦

大宅

回覆 lymchau 的帖子

試過了,唔會改了,忍到就忍,唔忍到就分開,見過醫生,排期去家庭協會

大宅

回覆 johnnykkbb 的帖子

佢脾氣態度是差,對仔女還算好好

大宅

回覆 uhtcl2006 的帖子

我今晚就閙佢你自己買只西瓜都爛羅去掉啦,人地有无話你,佢明明是錯都要講到你錯

大宅

我之前真係念溫過律師諮詢下如果離婚仔女會跟邊個,佢都驚我真係會離,但佢又控制唔到自己情緒,佢好無手尾d野亂甘擺,溫唔到就發脾氣,我都唔出聲,佢仲閙你唔幇手溫下,系度幸災樂禍,哎,我心淡啦,听日開始我唔煮佢飯啦,甘多年我照顧得佢太好,生在福中不知福,直到佢知錯我先煮

大宅

哎,如果真係離小朋友就無左個完整家庭,唔吵架時候我地感情好好,weekend都帶小朋友去玩吃下野,啊媽成日同我講老公唔滾唔賭 份人工都羅晒翻屋企已經好好啦,我真係好矛盾,難到這樣就一世,所以我先同大家發表下,睇下大家比我意見

大宅

回覆 micsin 的帖子

我以後都唔會做甘多,出錢出力都仲要比人閙,我儲翻錢帶小朋友翻去玩下好過,所以翻親去機票錢我都要佢出一半,因為仔女佢都有份,唔應該我出晒,你唔出我就留系度无翻工湊佢地

大宅

分開住一段時間好難,仔女要翻学,我父母又唔係身邊,我老公是連基本尊重都唔識,就如一个野蠻人,有時我念是未我自己有錯,佢話我一言九鼎,難道你閙緊我時我一句都唔可以出聲,佢媽講野一樣好難听,真係有遺傳,有時我真係覺得好辛苦,一个人系度生活最親得的仔女啦,如果我自私的翻去我會開心的,樓上有jm話吵架時抱實佢,哎,甘多人面前閙你點抱,佢是唔理身處邊度,咩環境唔岩佢心意就發火

大宅

老公移左20年都有,06年回流翻香港,到結婚生左啊女又回來翻過來,佢是技術性工作都好易溫工,我知佢供樓養車壓力大,但佢性格是由細到大甘暴躁,對住身邊人都系甘

大宅

回覆 踩玻璃朋友 的帖子

我想法都同你一樣,所以儘量忍放假就同朋友去下街吹水放鬆下,我地準備見家庭輔導協會,希望有幫助

大宅

回覆 olimo 的帖子

醫生都是甘講,老實講老公係自己認識拍好耐拖先結婚 ,唔系盲婚啞嫁,只系拍拖時大家都有工作無經濟壓力,無小朋友意見分歧所以無得吵,唔吵架時佢都會同我講照顧得佢好好,知道自己脾氣差,有咩好吃都會買比我試,或者帶我去吃,先宁我忍左甘多年都未去離婚

大宅

回覆 chrisdina 的帖子

之前見過醫生,做過測試,我地大家都無情緒病,依个月第一次見家庭輔導協會,希望對佢有幇助,我系toronto

首頁

尾頁

跳至