跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 孫方中小學家長集中地

我個女07年如無意外都會入孫小,有咩消息大家分享下啦!

大宅

YuYuMother

我個女唔係一定入倒孫小,但個女e+係孫幼讀,應該可以多5分,萬一抽唔倒都可以叩門嘛!

當然我禁辛苦由大圍搬入大埔,每日都要帶個女出出入入就緊係鎖定左目標啦!

大宅

YuYuMother

Remark 7: 我只要加入佢地既婦女會咪得囉!

大宅

YuYuMother

難唔難入我就唔知,不過我估我個女係孫幼讀,所以都應該無問題卦!

大宅

我有朋友d仔女幾年前都係讀孫小,佢地話好多功課,我都擔心我個女會跟唔上,你地點睇呢?

大宅

kfwong

多謝係提醒我呀,我剛剛send左個e-mail比孫幼個校長,問緊佢d情況,早d知個安心d嘛!

大宅

kfwong

我想問下放學後功課輔導班係咪個個都可以join?雖然我個女都未知出年得唔得,但問定有心理準備嘛!

我其實都擔心第時同佢做功課做到三更半夜,我通常7:30前都番到屋企ka la.

大宅

我小朋友讀孫幼,隆亨村果間,以下係我個人既意見:
1)佢地係沙田有好幾間幼兒園,但大圍只有幼稚園就係隆亨村果間
2)假期會比其他幼稚園多,因為佢地跟小學制
3)係用普通話教學,另外每日(mon - thur)會有45mins.外籍英語教學
4)有體能課可以比小朋友一邊做運動一邊唱歌
5)由於係一間屋村學校,facilities就會比其他差d,但亦因為e個原因,佢地一班人數會少d(1:12-15),所以老師對學生都非常了解
6)亦由於學校規模唔大,變相學校同家長既溝通容易d,有意見可以直接同校長&老師傾
7)佢地有選擇性既興趣班,我join左(mon - wed)有畫班,英文拚音班,話劇班,每日一個鐘等我個女瞓少d之餘又可以玩下其他野,最緊要係幾平又唔使我每個weekend都要帶佢周圍去
8)e樣係我最concern既,係d老師好有愛心,特別係我個女ed好動既小朋友,因為無乜人讀全日班,所以老師好多時都係(1:1)睇我個女做功課,幫我train下佢專注力

大宅

qq512qq

孫幼係屋村學校,收生要求都唔會太高,入讀機會好高ka,但你真係要唸清楚,由大埔去大圍,出出入入都真係幾煩ka,不過我自己唸,辛苦都你3年啫,比佢打好d普通話既底子,之後上孫小應該容易d handle.所以如無意外,我個仔都會讀佢,無法啦,雖然學校無好靚既環境,但我prefer佢地既老師,同佢地有溝通ka ma.

唔係人人都入倒佢地個會,所以讀孫幼入孫小都係佢地其中一個selling point.但如果唔係係大圍住,都要有心理準備會幾辛苦囉!

大宅

我個女讀1C班,有無小朋友同我個女同班呀?

我唸住同佢報東方舞班,但唔知上堂地點係邊呀?有無mama知呀?

[ 本文章最後由 GRCCFAMILY 於 07-9-7 09:51 編輯 ]

大宅

個女琴晚手冊有個印仔呀,都好開心!起碼ok先啦!

另外,我琴晚叫瑤瑤揀,佢揀左放學之後瞓半個鍾,寧願唔睇電視喎!都好啦,唔好睇咁多仲好.

老師派左佢去做圖書管理員,希望佢會因為咁有d責任感啦!

原文章由 tammyuen 於 07-9-7 09:58 發表
你個稀客終於有時間入黎亮相la

大宅

我比較少上黎呀!

我個女本身唔係咁主動學習,e+d功課好似係學校完成,但遲d都唔知點算,真係頭都暈

另外,每朝送佢返學,都會靜靜雞睇下佢,見佢e+仲未同d同學仔埋堆,有時見佢想join人地,又唔知點做,個樣好似好苦惱,我就覺得佢好慘,好似好孤獨,個心好唔舒服,有d想喊!

我真係好擔心唔知佢幾時先適應小學生活呀!

大宅

我個女讀1c班.

原文章由 baby.baby 於 07-9-16 22:41 發表
咁你個女係邊班架??
我個女係B班

大宅

我琴日終於打左電話比鄧老師,同佢講左我個女最近e2個禮拜既情況,感覺上佢都有留意我個女既,仲開心既係真係如校長所講,一打去就揾到老師,我以為要等佢得閒先覆我添,可能我around4:00pm打去,時間ok啦!

原文章由 baby.baby 於 07-9-17 15:45 發表
唉 ~
岩岩係隔離班
我個女係1B

大宅

琴日點知係未完成,根本就未做過!我已經remind工人幫我睇睇,唔好等我反黎先做,唔係真係11點都唔使瞓.

原文章由 軒軒世界 於 07-9-18 10:30 發表
grccfamily,

我仔仔讀1a班, 開學頭兩星期都可以在學校完成功課, 但是上星期五同噚日都有功課未完成, 要回家做. 你女女是否也有很多功課呀?

大宅

Ms. Tang話佢上堂都無咩,係做功課既時候好心散,所以要坐係佢前面對住佢,仲話e+要快d赳正佢,唔係遲d就煩,至於我個女埋唔到堆,老師都話佢比較慢熱(我都係第1次聽人咁形容我個女),但都ok,因佢上堂,小息都有同同學講下野既,比d時間佢應該ok.

原文章由 Marco-ma 於 07-9-18 17:30 發表

GRCCFAMILY,

甘鄧老師有咩意見呀?

大宅

琴日收到學校表現通告,都唔算太差,係自理&功課差d,其實唔止佢比心機,我每晚同佢check e樣 check果樣都好比心機ga,希望佢知道有人support佢啦!

原文章由 Marco-ma 於 07-9-24 16:54 發表

GRCCFAMILY,

其實我仔仔舊年都係鄧老師做班主任。:-P

你女女有無同你講,唔想返學呀?如果無,鄧老師又甘講,你就俾女女慢慢適應囉!功課嘅問題,就真係最好快D攪下啦,我仔仔仲多問題,大家一齊努力! ...

大宅

我個女今年2年班,剛剛攞左個缺點,就係因為佢唔好好寫手冊囉,希望下學期好d啦.

今日係考試最後一天,我有問題想問問大家,中文成績通常是比中文作文還是差呢?

我囡囡今日派了成績(小二),但就忘記了是那一科.我心情很急,但又不想因為分數的事情去問老師呀!請幫幫我吧!

首頁

尾頁

跳至