跳至

首頁

尾頁

大宅

kitty
補祝你生日快樂呀!
希望你check完冇事啦.

大宅

原文章由 Teresa 於 07-11-1 22:09 發表
...
Candy925,

真係好耐冇見你上黎喇. 女女近來點呀?
...

Teresa

多謝關心呀!

今年公司30週年慶祝, 我做公關部自己忙到冇得瞓,
再加上要攪亞女考小一, 所以好少上嚟,
不過公司d嘢已忙咗大半, 亞女考小一又有定案喇,
所以呢兩晚得閒少少上嚟睇吓大家近況啦.

知道你仲未開估, 守得好密喎, 我都估係女呀.

大宅

原文章由 ^O^ 於 07-11-2 16:45 發表

candy925
你報左邊間小學呀?

^O^
係赤柱, 你應該知邊間啦.
其實自行我報咗你嗰間(下午校),
不過得15分等於冇, 所以都唔敢奢望,
而家赤柱收咗就唔諗喇.
連原定12月1日見你嗰間上午校都唔會去喇.

大宅

starry, kitty

Thanks!

大宅

原文章由 ^O^ 於 07-11-5 15:07 發表

即係有得寄宿果間?
我果間(:mrgreen: )15分都應該有機喎!
如入到,會唔會入呀?

就係嗰間呀!

如果入到你嗰間, 應該會入呀,
程度相若又唔洗錢.
好彩, 留位費deadline係11月27日,
所以我會等埋派位結果先最後決定呀!

大宅

回覆 #1724 ^O^ 的文章

^O^
乜你唔係喺上午私校部留位咩?

大宅

回覆 #1741 starry^.^ 的文章

Teresa
冇事就好咯,
睇到你流眼淚嗰段, 我都水汪汪呀, 諗起自己一個人喺醫院真係好慘.:cry:

大宅

Mickey
RC都收咗亞女呀!
我哋好似好濫咁, 其實老公係舊生, 報名諗住去參觀吓咋.

kitty
家霖真叻仔, 你努力教導有回報呀!
咁佢慣唔慣帶眼鏡呀?!

Teresa
休息多d啦.

大宅

原文章由 kittylock 於 07-11-7 12:38 發表
Candy,

家霖副"超"要今晚才有得攞,所以未知慣唔慣,不過我諗多數都係唔慣架啦!!

我好out,仲以為高主教係男校 tim...

Mickey/Candy,

fyi, 家霖都有同學仔考入RC。

今年9月開學冇耐個同學仔(大隻過家 ...

kitty
咁佢轉咗SSCPS後, 對呢間有咩comment呀?

大宅

原文章由 ^O^ 於 07-11-7 14:09 發表
candy
我一心打算入下午校,唔駛$$,程度又唔會太深,返學時間又唔會太早,同埋我個女有20分,應該入到.
...

^O^
仲記得當年考SC幼稚園做唔成同學仔,
估唔到今次又有機會,
不過你20分好穩陣,
我得15分就....

大宅

原文章由 Teresa 於 07-11-7 21:04 發表
Candy,

祝你成功, 早日有好消息!!! 我諗入SH都冇問題既.

Thanks!
承你貴言呀

大宅

原文章由 kittylock 於 07-11-9 07:40 發表
Candy,

家霖有3個同學入左SSCPS,其中兩個同學家長我接觸比較多(佢地都係比較 easy going的人),佢地都幾鍾意間學校,對呢間學校同老師的comment都好 positive,最鍾意個語言環境,功課也不算太多,小朋友返學都返得好開心!而 SS ...

kitty
我都聽人講過小學唔錯, 謝校長都有同我哋講, 舊生都表示讀得開心同學到嘢. 不過, 中學口碑就好唔掂呀! 見佢哋出年開始轉直資, 唔知RUN多幾年會唔會好D.
佢哋學費真係好貴, $5XXX, 都未計食飯,等等雜費, 但我發現原來我嗰區係冇校車架.
講真, 如果抽到聖心我會揀聖心架, 因為課程相若, 但一間好貴又遠, 一間唔洗錢又近.

大宅

各位街坊, 想問吓大家對St. Clare有咩意見/睇法呀?
佢收咗可頤, 其實我一向都幾鍾意呢間學校,
本來呢間係我首選, 因為冇諗過St. Stephen會收亞女,
而家兩間都收, 我又有d...
所以想聽多d人對兩間學校嘅意見呀.
Thanks!

大宅

Teresa / Micky / ^O^
多謝你哋d資料, 好有用呀!

^o^
sscps =
St. Stephen College Primary School

其實我仲有一個想法, 因為我哋得可頤一個女, 好想佢可以學得獨立d, 我本人好鍾意St. Clare, 覺得d女仔好乖好純不過好似靜得滯有點怕事, 英文當然好好, 不過我覺得都係其次, 因為train up 個人嘅個性係終身受用, 學習嘅嘢幾時都可以. 所以我諗緊St. Stephen嘅環境同寄宿生活, 可能可以幫到個女唔少. 所以真係好苦惱. 如果我有兩個小朋友, 我一定會比可頤讀間, 因為我想佢乖同純.

不過今日老公call過St. Stephen, 因為我哋擔心中文以普通話授課呢個問題, 佢哋本身所有科目都用英文語言同課本, 咁中文點樣學得好呢? 佢哋好確定咁話中文唔會用廣東話輔助, 但會教普通話拼音, 咁我諗, 細路會唔會攞住本中文書唔識用廣東話讀課文呢? 佢哋而家K.3中文學認字, 讀法同寫字都唔係容易, 第日學校仲唔教廣東話點讀, 咪好奇怪?!?-(

大宅

原文章由 kittylock 於 07-11-13 15:13 發表
Candy,

correct name should be "St. Stephen's College Preparatory School".

Hahahaha.... thanks!

大宅

原文章由 HinMa 於 07-11-15 10:43 發表
candy925,
我有個朋友個囡今年讀緊st claire p.1,但我近來無同佢聯絡過,不過另一位媽媽的兒子讀緊st louis,佢話st claire重深過st louis好多.
而另一位朋友的女兒今年讀赤柱聖士提反P.2,她昨天剛來電說讀得好辛苦,(e ...

Hinma
唔該哂呀!
真係好驚, 其實呢d情況我都聽唔少, 好似好多小學都係咁情況,
睇嚟最緊要係好好咁珍惜今年最後一年嘅幼稚園生活呀!

大宅

Teresa
Take care! 好多嘢都唔好太上心, 放鬆d啦.
Gavin係要學習長大, 比佢面對吓老師嘅責罰,
可能仲有助過你日日幫佢執漏.

chingchingmom
我仲未決定到呀, 你有咩意見呀?
其實我都諗住等忙埋今個星期五公司個project之後call你傾吓計, 比d意見我架喇, 希望唔會阻到你啦.:)

Micky
恭喜哂呀!!!

大宅

Teresa
Take care! 好多嘢都唔好太上心, 放鬆d啦.
Gavin係要學習長大, 比佢面對吓老師嘅責罰,
可能仲有助過你日日幫佢執漏.

chingchingmom
我仲未決定到呀, 你有咩意見呀?
其實我都諗住等忙埋今個星期五公司個project之後call你傾吓計, 比d意見我架喇, 希望唔會阻到你啦.:)

Micky
恭喜哂呀!!!

大宅

原文章由 ^O^ 於 07-11-26 12:25 發表
我大女順利入到聖心小學了!

candy
你囡囡如何呢?

恭喜你呀!!!
今朝喺聖心門口撞亞女N.1同學仔個媽咪,
佢都係聖心K.3架, 都抽到下午班呀.
可能你哋機會率真係大好多呀!

至於我哋, 一如所料, 唔中呀!

下午入咗赤柱留位喇!

[ 本文章最後由 Candy925 於 07-11-27 00:16 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至