跳至

首頁

尾頁

大宅

烏龍媽媽 / Teresa / chingchingmom / ^o^

其實我兩間都留咗位 . 因為真係唔想決定錯, 所以buy多少少時間考慮, 但我一定會12月前通知唔要嗰間學校, 唔想人哋時間做多d嘢.

赤柱講明唔可以參加抽獎, 仲要簽份declaration添, 好認真, 冇得拗.

check過赤柱有校車到西環泳池, 7:10左右上車, 8點前到學校喎. 車費HK$1,470.

南區租同買都好貴 , 如果最後選擇赤柱, 開支仲大好多, 相信走唔甩, 會繼續做西環友, 其實我由細到大都住西環, 老公都係, 所以心理上都唔想搬.

大宅

Micky
諗起紀賢隻牙都
咁啱尋晚我老公甩咗隻大牙呀, 隻牙應該好壞吓, 因為佢話完全唔痛, 又冇乜血, 係自然脫落喎. 反而早排聽佢講過牙痛, 而家冇後患喇.
乘機氹吓可頤, 話佢知甩牙冇嘢, 等佢唔洗驚定換牙先呀!

chingchingmom
多謝報料呀 , 不過今個星期六同日, 公司去迪迪尼旅行, 兩日一夜呀, 所以唔會去赤柱個賣物會喇.

大宅

Teresa / ^o^

其實我都有好似你哋咁諗, 所以先兩間都hold位嚟考慮.

不過我老公勁buy St. Stephen, 我自己都鍾意, 不過都有好似你哋嘅睇法. 老公主力覺得可頤outgoing, out spoken, 坐唔定, 所以覺得St. Stephen環境同活動教學啱個女, 我哋早排未知呢頭有校車, 老公話預咗揸車送佢, 仲直情話"咩"都"洋"亞女去返學喎 . 我堅持留埋St. Clare位, 佢到而家都話唔明我點解要留喎.

所以我睇怕都會去St. Stephen多, 不過佢之前講過, 如果St. Stephen收亞女, 佢負責學費喎, 我一定要佢履行諾言架, 我最多負責興趣班. 我計過喇, 而家我負責亞女學費同興趣班, 一個月7千都冇走雞, 第時我可能有賺添呀! (係咪好亞Q呀!)

大宅

原文章由 gloriayh_lee 於 07-11-27 21:44 發表

candy,

stephen 真係好遠,我教會有女仔讀f.6 (因不能升回原校)去了赤柱讀佢話好開心but 好tired 成個幾鐘頭車....

我以前住小西灣個大女在救恩返學,早上就daddy 車返學but 放學坐校車要個幾鐘才返到屋企,後來p.2 ...

gloria

多謝你意見, 我會好好咁諗吓.

大宅

Teresa

可頤冇紀賢咁叻, 識得講鍾意邊間.
佢只係好冇嚟正經咁話鍾意St. Stephen. 問佢點解, 佢話鍾意 XXX 喎, 佢同學個名, 已決定讀 St. Stephen.

大宅

rita
雖然我對asperger認識唔多, 但我都覺得要及早做評估, 做d對症下藥.
而且睇嚟學校好唔錯, 3個月已觀察到小朋友, 仲同家長溝通, 真係值得一讚, 希望你盡快得出結果, 唔洗心掛掛.

ppl
好彩honey已冇事. Thanks God!

大宅

原文章由 starry^.^ 於 07-11-28 17:17 發表
上咗小學真陰公, 想去玩都要度過

見大家小學嘅情況, 真係開始驚呀.
所以我今年會好好珍惜, 玩返夠本,
仲決定同可頤做一次逃學威龍,
1月頭去日本玩.

大宅

原文章由 ^O^ 於 07-11-29 10:48 發表

hi hi
你1月頭去日本邊到呀?
我都會出年4月同亞女&仔做逃學威龍
又係去日本呀!
不過我地第一次東京自由痕
所以有d擔心
我見你好似舊年/今年都去過日本
有冇d tips過下比我呀?

其實去日本自由行真係好方便,
唔洗太擔心架.
你想去邊到, 玩d咩呀!

大宅

原文章由 恩祺媽(carol) 於 07-11-29 11:00 發表

candy:

你地book 好晒機位了?我book 農曆年返台灣, 都有日子要waiting!

我哋上個月已book好喇, 主要係我同老公用asiamiles換,
跟手book埋可頤嗰張, 上網check好日子同機位, 一晚打2個電話攪掂哂.

而且我哋1月初去, 唔係旺季又易book d啦.
農曆新年梗係難book啦, 不過你咁早wait, 應該會wait到嘅.

大宅

kitty

知唔知舊年多唔多小朋友入SSPCS呀,
校長話近年佢哋收多咗我哋嘅學生,
但據知, 今年1st batch我哋上午班收得2個,
下午班得1個.
想知多d入面讀緊嘅情況係點.?-(

大宅

原文章由 ^O^ 於 07-11-30 12:21 發表

我地去日本主要都係比兩隻小朋友玩個夠本,所以會去:

disneyland/disney sea
西武園hello kitty land童話國/sanrio puroland
motherfarm
thomasland & 哈姆太郎land

有時間淨先去shopping.

嘩, 去好多地方喎!
我淨係去過disneyland/disney sea/sanrio puroland
好啱玩, 不過sanrio puroland個人覺得細咗d,
而且入面d show全部講日文, 幾少嘢玩, 所以覺得如果唔夠時間可以唔去, 不過好鍾意佢哋d character又作別論, 好次我咁, 勁鍾意melody, 所以差唔多去親都朝聖, 去過n咁多次, 連可頤都去過兩次喇.

disneyland & sea更唔洗講, 我都係次次去面聖, 上次仲住埋resort hotel添, 真係好正, 可頤都去咗兩次, 仲玩得好開心, 而家間中都會講吓添, 所以我諗你囡囡都會好happy.

至於其他樂園, 我都research過, 不過太遠, travelling time太耐, 所以放棄咗. 尤其thomasland(即富士急遊樂場), 直情要去埋富士五湖先抵, 因為來回計埋都成4個幾鐘車程有多(唔塞車計), 如果唔stay附近, 即日來回真係趕得好緊要, 大人細路都辛苦.

另外兩個地方都遠架, 你打算去幾多日呀?
仲有, 以我經驗, 得一個細路都shop唔到, 何況你兩個.
所以我近兩年去日本都冇乜買嘢, 連plan行程都唔預shopping, 費事失望, 所以而家轉為去嘆, 食住同玩樂都以舒適為主, 唔會好似以前咁, 行到癲買到癲. 同未有小朋友時真係唔同哂玩法.

大宅

^O^
你個行程都ok喎, 只係thomasland嗰日會辛苦d.
至於disneyland or disneysea, 就好在乎你想玩咩,
Disneyland唔洗多作介紹, 係香港嘅大大版,
Disneysea就好唔同, d建築同景物都唔係大家見慣見熟, 所以感覺冇咁親切,
但因為去得disneyland多, 反而又對disneysea有新鮮感, 仲覺得d建築好靚添,
連我老公都咁話.
至於d games, 我就覺得sea嗰面多d啱好細小朋友玩嘅機動遊戲,
可頤舊年喺嗰到玩得好開心.
但卡通人物就冇disneyland咁多, 不過餐廳我又覺得sea好d, 有一間全日有show不停做, 邊食邊睇好舒服.
夜晚個parade ok, 不過如果好娌意disney character, 就會覺得冇咁好睇,
始終個show喺海上, 距離遠, 冇disneyland個咁有親切感.
所以睇吓你鍾意咩先決定啦.
我哋舊年每到玩咗一日, 仲喺resort入面住咗兩晚, 一家都好開心.

大宅

Teresa
唔好咁忟憎啦, 咁對大細都唔係咁好架.
上次喺QM撞到你,
原來當時個BB已推咗上樓上,
其實我哋睇住姑娘推咗個BB去搭lift,
不過冇諗過個bb係我細佬嘅,
個bb終於喺樓上住咗幾日,
我弟婦出院第2日個bb先走得,
原來bb遲咗將近10日先出細,
而本來醫生安排弟婦第2朝催生,
不過當黃昏姑娘同弟婦check時,
話BB心跳唔穩定, 所以即時決定開刀囉.
原來見到你時, 正如你講,
弟婦喺入面休息緊呀.
不過BB因為羊水入咗肺,
所以一路都要喺樓上觀察, 驚佢肺炎,
最後好彩冇事.
不過第2日去探佢時,
見隔離左右都有BB抱,
弟婦等到BB出院先可以黐住BB,
感覺又似好可憐咁.
Anyway, 你honey都好sweet,
喺到陪你傾計咁耐.

大宅

係喎, 祝容容生日快樂, 快高長大, 聰明伶俐!!!

大宅

恭喜大家新年快樂呀!
:恭: :喜: :發: :財:

Teresa
等你好消息呀!

大宅

Teresa

恭喜哂呀.

大宅

Teresa

雞包真係叻, 有8磅, 一定好好湊.
你休息多d啦.
咁急開刀, 好似我弟婦上次咁,
你屋企人梗係好似我哋上次咁,
企哂喺門口等.

首頁

尾頁

跳至