興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

哈哈…我的大頭照花花。
種子要最少5年結果,阡插會快些2~3年啦(因應品種、天氣、環境、養分……)。要用鐵架或像果園用水泥柱給牠攀啊。
曾見過村屋地下一層用咗做蘺芭,超正保安啊!

大宅

happymori 發表於 14-6-22 02:28
有花花架甘如果比個鐵架比佢爬住黎生,我係唔係要落多d種子?
我住村屋既,種到幾大先比架佢爬 ...

有花花架?係吖,簡單d講果樹生長成熟,因應季節開花經授粉就結果,火龍果要入夜後才開花,好好把握時機幫牠授粉。如龍眼、荔枝、芒果、蓮霧等等就係春夏開花;葉菜類香草類就結種子……吾緊要日日學你就愛上種植架

當搖搖欲墜你就知要幫牠攀爬,約1尺開始吧,用麻繩(可分解我支持保護環境)、索帶或尼龍繩等綁住係鐵架讓牠生長不會東歪西倒斷枝

仙人掌、厚葉植物、肉質植物、革質植物儲存好多水份約1~2星期淋水,因應天氣濕度喎……喜疏水泥土(有機黑泥1:沙2)基肥花生麩粉、豆渣粉、骨粉、海帶碎、菜莢果皮等等……

你知道汰弱留強嗎?每株行距?吾知你有幾大地方種啊!哈哈…種多d我就同你分享成果及種植樂趣啦…

大宅

火龍果可自花授粉不過成果機會少,蜜蜂昆蟲授粉機會亦較微,可能晚上返蜂巢睡覺了;「夜仙子」開花後像曇花一現花期短,開花授粉會較早上花粉佳;異花授粉成果高及果實大,這是個人經驗總結。

看見上圖是大頭照同一輯相片的正面,但儍瓜機吾夠光我又手震,擺出嚟見笑。
花中間靠右綠色雌蕊,周圍的雄蕊花粉(黃色)用棉花捧掃落去雌蕊
圖後看見變成果實的火龍果嗎?

圖下攞咗一段阡插種植

係村屋天台種

puresthell  叻叻 參考下先  發表於 14-7-18 23:29
barbiewong  請問種左幾耐先有火龍果呀?由種子種起嗎?   發表於 14-6-23 18:27

首頁

尾頁

跳至