跳至

首頁

尾頁

子爵府

原帖由 kelvlam 於 11-3-10 10:34 發表
I'm sure many of you have seen this news clipping?
---------

新港城高層  97貨蝕 11% - 2011年03月09日
▲置業 18梁偉倫說,馬鞍山新港城 N座高層 2室, 446方呎,成交價 253萬元,每方呎 5673元。原業主 97年 4月斥資 ...

你想講樓價見左頂?d人等唔切,蝕都走?
其實佢個價算OK架啦,MOS 17年樓都$5,6xx呎,仲第三期添,好價黎架。買嗰個就勇啦。

子爵府

原帖由 heilok 於 11-3-10 19:55 發表

三房有套廁,但四房反而無,好怪.所有最後都放棄馬中.

丫,馬中有樣我都唔太喜歡,就係有d單位既廳部冷氣,唔知點解會裝左係個窗台下面,咁樣,吹得人唔舒服架嘛~
e種設計,第一城d舊d樓先會咁。

子爵府

原帖由 titanlow 於 11-3-11 10:45 發表

所以, 買翠擁係要好小心...但翠擁o既875'-905'3房間隔係好好用, 個大廳最o岩d 有小朋友o既家庭, 好多位俾佢地走來走去...

冇錯,係正長方型廳,好寬闊咁。

子爵府

原帖由 kelvlam 於 11-3-11 12:42 發表
With so many wisdom and experience here... I would like to solicit some comments/opinions.
Here's the scenario
- with a tight budget around $3.5M (i.e. $3,500,000)
- aiming for a good usage floor pla ...

你地:2個大人 1個房,
2個小朋友 1 個房
或者個妹同個細既 1個房
總共3房。
2個細既就L型碌架床,或者雙床。3房$3.5m 差唔多啦我估。MOS d 6百零呎3房應該做緊e個價,但就未必有海景。
最近錦豐成左個天價盤,居屋。要呎價$5,006蚊,851呎3房,無遮海景。
翠擁冇ed細盤喎,聽濤就有。
自已查:
http://proptx.midland.com.hk/propTx/index.jsp?estateId=E00007&bldgId=&phase=&bldgName=&block=&floor=&unit=&sortBy=DELI_DATE&orderBy=desc&tempDistId=&tempDistId2=&tempDistId3=MOS&estate=&minSell=&maxSell=&minRent=&maxRent=&area=&propType=R&page=0〈=zh

子爵府

原帖由 huisylvia 於 11-3-11 16:37 發表
我由佢起好住到而家(迎濤灣),唔覺佢用料好差喎,d經紀都話呢棟樓係黃生失蹤之後起,用料無以前咁差,而且都好靜,行去市中心5分鐘,至於間格,係無好似人地咁四正,但勝在廳大,6百幾呎兩房單位,個廳大過其他屋盤9百呎三房d ...

e樣真係唔知啦,不過d樓賣左成10年都未賣曬,總有它的原因。
最近仲好似搵左中原同佢推埋d貨尾,d sales 仲周圍call 人睇樓。

子爵府

原帖由 i.cream 於 11-3-11 14:23 發表
我都係住聽濤無漏水, 至於管理公司, 我有問題call佢地即刻有人跟進, 最like佢地既shuttle bus, 暫時都好滿意

參考以下links:
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20100924&sec_id=4104&art_id=14483239
當日小業主同管理公司大鬥法,報紙賣行曬,全港側目。

子爵府

原帖由 huisylvia 於 11-3-12 00:59 發表
係呀,因為佢個價企得好硬,出面沙士減晒價佢都唔肯減,無法,好似碧濤咁,都唔知佢點計數?
其實差不多主要係大單位賣唔出,最細都成9百幾呎,至千幾呎,仲有打通既超大單位,真係好貴囉,我就鍾意細單位向鳥溪沙個景,其他就一 ...

早排我去睇佢d單位,細房真係細,細到擺左張床之後就乜都擺唔到,張床仲係3呎床添;仲有,勁多鬼鼠位,3尖8角,除左擺盆花,都唔知擺乜好,買左唔擺野又唔抵,總之d積真係唔係幾得。
廳係大,景亦靚、開揚,唉,只能講係浪費左個咁靚的地點lor~

子爵府

其實每間屋苑都有優點同缺點,主要睇吓你接唔接受到d缺點,同享唔享受d優點。好似會所咁,有d人就好重視,因為可以係嗰度親子,星期日唔駛出去同人迫;但有d人根本冇時間去會所,靚唔靚、或者有冇都冇所謂。
但一d直接影響居住質素的問題,就真係緊要。
總括黎講,ed野好主觀;公屋d人一樣住得好開心,因為左鄰右里好近,好warm,好似一家人咁,唔會為左一d小事影響彼此的感情;相反,住私樓的人花左幾百萬,好多時期望享受一d"權利",對其它人就冇咁包容,成日投訴樓上e樣,投訴隔離屋嗰樣,唉!

子爵府

原帖由 longfung 於 11-3-14 20:30 發表
我比你幸運在09年頭買咗新港城, 現在已經升了60%, 若果當日冇換樓,都唔駛換啦!

恭喜!
咁你有冇諗住賣左佢,套現呀?

子爵府

琴晚睇電視,話馬鞍山係咁多個區中比較近大亞灣核電廠既區........
唔怪得之啦。

子爵府

原帖由 hinwaimama 於 11-3-20 13:56 發表
唔係日本呢件事,我覺得香港人都唔係好知核有幾嚴重,你睇搶鹽就知啦做,咁多年都無人問過核電廠近唔近,又關咩事唔怪得知啦??

嘻嘻,我睇上次訪問新港城巴士站d人,d人好似好驚咁,要求政府馬上做野。
不過如果講近,應該西貢最近喎。
其實如果大亞灣真係有事,我諗d香港人唔駛等d核幅射感染生 cancer 死,自已嚇都嚇死左先,你睇盲搶鹽就知~

子爵府

原帖由 Hello1809 於 11-3-23 11:22 發表
新港城一期(or二期),有隻606,634尺有三房, 有82%實用.

一/二期有d單位,1,8室:579/687 呎,實用84.3%,應該係全新港城之最。

子爵府

原帖由 titanlow 於 11-3-23 14:30 發表
但係1, 2期走廊, 大堂都超殘舊, 向警署個邊係勁嘈o架, 要留意...屋內其實無問題, 但屋苑就好似無保養咁, 頂唔住, 睇完都買唔落手, 我年頭睇, (定去年12月呢...唔記得) 有個2期 o既606' 都賣2.85m...但我真係買唔落.. ...

向警署個邊係勁嘈o架<------唔知高層會唔會好d呢?
咁你收尾買左邊度呀?

子爵府

原帖由 Hello1809 於 11-3-23 15:41 發表

606' 都賣2.85m......now lower floor 3.6m la....la....so ex....

唔錯囉,咁短時間都賺2x%......

子爵府

原帖由 Hello1809 於 11-3-23 12:02 發表

新港城1,2期, 管理費幾多???

1,2期係好實用, 睇過3,4期實用超低實用率又大窗台,但又係多左個廁所, 变相細左. d 680"幾先同1,2期606"無窗台差唔多.

但1,2期唔多人放盤, 有低層都去到around 3.6m law...... ...

我聽講,3期$1.3,4期$1.4,唔知1、2期幾多錢呢?但5期就勁平,好似唔駛1蚊,好似話業主法團有錢剩,貼番d管理費出黎咁上下既故事,有冇人知?

子爵府

原帖由 Hello1809 於 11-3-24 12:28 發表
4期...1.4-1.45/呎 呀.......有無攪錯左呀.....

係囉,唔會咁平掛?又有會所又盛.......
不過4期有d樓係街市樓上,有d食店又唔守規矩;聽講有時d煙會供上樓上,我有個朋友之前住m座,係咁同我呻。反而老鼠曱甴就少,讚!
對住馬中嗰面d樓應該幾好住。

子爵府

二手追擊:新港城中層撻訂重售289萬沽

二手追擊:新港城中層撻訂重售289萬沽
【14:37】2011年03月24日

【on.cc 東方互動 專訊】 置業18營業董事張栢華表示,馬鞍山新港城K座中層7室,面積496方呎,2房間隔,座向南面,望樓景,成交價289萬元,每方呎價5,827元,屬市價成交。據悉,上述物業原於去年12月以255萬元售出,惟買家撻訂後,業主重新在市場放售。原業主於99年7月斥資200萬元購入上址,現將物業沽售,帳面獲利89萬元,物業期內升值44.5%。

首頁

尾頁

跳至