跳至

首頁

尾頁

大宅

我們的YMCA-生日會終於完滿結束了, 首先, 我mandy 要多謝以下的單位, 如沒有你們, 這生日會是不會出現在這世界上的 :

首先, 最重要的多謝人物必定是你們各bk 媽媽呀, 我真的很感激你們的百份百的信任我, 我們是素未謀面的0906媽媽, 你們可以在沒有任何的保障下, 義無反悔地入錢落我的戶口到, 我真感動萬分, 在此我再次多謝你們呀, 我深知整個生日會一定有很多不足之處, 在此我要向各有不滿的媽媽說聲sorry, 對不起, 希望你們可以原諒我呀…

第二個鳴謝的單位是各義工的爸爸媽媽呀, 如沒有你們幫手, 相信這個生日會一定不能成功舉行的, 以下是不分排名的單位 :

36-pinky08 - 多謝你所製作的靘靘易拉架, 令個receiption 靘晒, 還有幫手扭波波呢, 仲有你是個由生日會開始籌備時你巳幫我的媽媽, 從不離棄我, 百分百的默默支持我, 只有你明白當初籌劃時我的辛酸史, 我真的非常多謝你.

18-dumbo0620 - 多謝你常常給我寶貴的意見, 幫我解決了很多疑難, 多謝你呀.

02-carka 及 49-pookybear - 多謝你們在receiption 幫手做登記 及 派環保袋, 小禮物等, 多謝呀.

大宅

28-JJ0904 - 多謝你及C6 幫手扭波波 及 我不時的煩你問你意見, 多謝呀.

14-譚譚珠珠 - 多謝你曾不斷嘗試希望增加神秘環節, 雖然最終不成功, 但我在此也多謝你的心意和努力.

大宅

還有其他媽媽的你們呀 - 多謝你們常常mail 我, 提供很多寶貴意見, 睇法 等等, 例如當初的 : 不是0906bb有無得玩遊戲呀, 生日會容納人數問題呀, 有無波波池環節呀, 等等, 使我解決了很多生日會的問題, 及 你們不時的給我 thank you mail, 令我加強做事的信心, 在此我再一次無言的感激你們各媽媽呀….

好了, 輪到我的家庭成員了, 首先, 多謝我的8歲大仔 - 昆瑋, 佢好期待今次的生日會, 及好緊張一切的事務, 如常問我今天有無新參加的最似爸媽的相片呀, 幫我做小手工呀, 數coupon數量呀, 仲有現場扭波波等等, 在此我要代表弟弟 多謝哥哥的心機和支持呀.

大宅

當然還有我c6 啦, 佢雖有時不大理睬生日會的細節, 但當我要問他意見時, 佢都好認真的比佢的見解, 又出力幫我搬運大量的贊助品, 如一次過搬120本雜誌喎, 真超重的, 及因我為了攪是次生日會-足三個月時間, 完全忽略了家庭, 在此我要對你c6 說聲不好意思, 我現必會盡心照顧番我倆的寶寶了.

我的妹妹-crystal - 我花了很多時間去找bb紀念品, 我一直的idea是相片手機繩, 最後我只找到一間在金都的超貴$48個手繩, 好彩我妹幫我在網上找到現在的e-print店$39個, 及她免費提供大量顏色紙, 大大減少了大會的開支, 多謝你呀.

仲有我的叔仔 - 佢借了個很有用的手推車我, 我的搬運貨物生涯全靠它呀.

仲有我的印印姐姐, 在生日會現場幫手, d生日紅雞蛋就是她的傑作了.

仲有其他媽媽曾主動提出幫手, 雖結果不用幫手, 我在此也多謝你們的心意.

大宅

及我仍有很多事情要交代, 我只會在這topic討論, 請各媽媽留意, 我盡量不會再續各e-mail給各媽了, 因是49個mail呀, 真是超花時間, 我會交代如何看相, 其實是mybabyface贊助的, 佢說會有條免費link比大家看, 及可免費自行download 2R size file的, 但是何時有得看, 我會盡快公佈的.

及幕後的工作我都想說出來, 給大家分享,

及仲有好多的資料其實我想在party現場由MC 說出, 但事實現場太混亂了, 就算說了, 大家都忙到聽不到, 所以我都會在此交代一次.

thank you

大宅

鳴謝各贊助公司 :

是次的生日會得到很多不同的贊助公司支持,令整個生日會生色不少, 包括各1歲BB有數個分量十足的環保袋, 內有各種的coupons, 雜誌, 書仔, vcd, sample, bk 名牌等等, 仲有現場的免費指皮紋測試, 親子玩具試玩區, 會發聲的地席, 生日會現場幫手如MC, 及工作人員,還有所有整個生日會的各比賽之用品 及得獎禮物都是贊助公司免費提供及送出, 而且更有公司贊助名貴的禮物作大抽獎之用, 例如有$1,288家庭攝影禮卷, 四堂playgorup試堂劵, 大公仔, 學行車, bb騎車仔, 三輪單車等等, 令大會餘下很多金錢作大抽獎的禮物, 結果可買很多貴重的大抽獎禮物, 如: 音樂Toilet, tv game 及 $204.00 的現金大獎回饋大家, 在此我代表各家庭多謝各大贊助公司, 祝各公司生意蒸蒸日上 !!

以下是要鳴謝的公司 (排名不分先後) :

Baby house
Baby kingdom
BabyKing
BabyRoom
Babytimes
baby親子雜誌
BB Care
Chart C education (借可發聲地席)
Cheerful kids
Chicco
Chinese for Kids
Dr. Fingerprint
Dr-kong
Easter(英世達) (BK 名牌)
Face-Studio
First Little Step
Fotomax
Graceful Hands Kids
Hong Kong Wonderland
Huggies
I do
KAWAI
K-studio
Mothercare
My baby face (現場拍攝相片)
mykiddygym
#### (Banner)
Shoes Box
Smart Kid (現場生日會幫手)
SmartFish
Soha Studio
Studio 123
Tots Club
反斗城
Wee Apple
小天使互動天地
天才社 (現場指皮紋測試)
卡洛塔妮
永安
兒樂寶 (現場借玩具 及送出大量禮物)
昇昌行
冒險樂園
思詩樂 & Goon尿片
美育奧福
紐約醫療
荷花集團
都成
智叻叻
圓玄軒
藝窩

多謝哂!

大宅

仲有:

Party paradise (Banner)
(註: 不知何解, post 出了 ####, 不出英文字.)

大宅

Sorry先, 我真不知會是這樣, 首先我是比了50個相片FILE給 #### 公司去做Banner, 我絕對sure 是50個file手指比個staff去copy, 及說明是有50個bb頭仔, 結果昨天我下午上公司取banner直運到ymca個媽媽房到, 我沒有時間去打開來看去check的, 現個banner在我家, 我明天即幫你去check去數夠不夠50個bb或可能佢地duplicate了bb頭,總至我幫你check了先, 等我回覆. 我一定給你個交代.

原帖由 雯雯媽媽 於 10-5-31 01:19 發表
Mandy辛苦晒你為我們0906既小朋友準備左個甘開心既生日會!!禮物份量仲十足!

不過..有一樣野就令我同爸爸唔係甘開心,就係...生日既BANNER冇政政既相出現,而我都有問你既朋友,而答覆就係..唔好意思!!不過都冇計!!

但 ...

大宅

24-雯雯媽媽:

我剛check 了banner 公司給我兩個banner 的file我, 我和c6 即仔細check 了數過final draft 的file 真的是49個bb頭, 真欠了1個, 我跟著即check first draft file但數過是齊50個bb, 及找到你的可愛小寶寶-政政的頭仔在右下角,現mail 2個file比你看, 及我會問該公司為何會這樣,我希望你能原諒我的失當.

大宅

20-sze0203,

Hi, 你忘了取回最似爸媽比賽的相片及紀念品, 現在我家, 請mail 我你的地址我寄回比你, ok嗎?

thank you 你的參與比賽喎!

大宅

有關 02-carka 早走去上playgroup, 未有等大抽獎, 結果她中了個bb坐乘車, 現放在我家, 我巳聯絡她有空時取回禮物了, 在此我交代一聲.

大宅

Dear 20-sze0203,

我巳收到你的地址啦, THANK YOU.

原帖由 mandy1308 於 10-5-31 12:09 發表
20-sze0203,

Hi, 你忘了取回最似爸媽比賽的相片及紀念品, 現在我家, 請mail 我你的地址我寄回比你, ok嗎?

thank you 你的參與比賽喎!

大宅

Hi, 剛聯絡了mybabyface 的昨天攝影師, 好似話明天會比個link 我, 我收到即post 出來給大家了, 我同你們也一樣好心急, 我也是忙於幫手, 影了很少相呀...

原帖由 py84ko 於 10-5-31 16:12 發表
Mandy & 各位義工媽媽,

很感激你地 & 你地嘅家人義務嘅付出, 整個生日會小朋友玩得開心. 我仔仔玩到累到死都唔肯瞓覺, 見到牆上氣球興奮到爆.

期待贊助商嘅照片, 因為我掛住幫我仔玩影得好少相. ...

大宅

好呀, 等我們有空約出來比佢地見下面, 交流下先, 哈哈....

原帖由 dumbo0620 於 10-5-31 21:29 發表
mandy:
真係好多謝你落力地為我們的bb攪個盛大的party,我知道做攪手真的要負出很多時間,特別係你可以找到那麼多贊助.好勁呀!另外,真的要多謝你的c6、大仔&姐姐,我昨日到了會場,見到你老公、大仔&姐姐都有幫手呀 ...

大宅

sure,

請mail 個要求到
[email protected]
我reply 你及attach file 比你啦.

thank you

註: 在此我要多謝我C6, 是佢final 幫我改成這樣子的.

原帖由 simonmlcheung 於 10-5-31 22:39 發表
Mandy 可以send 個 banner file 比我嘛? 個banner 好靚同真係好有記念價值... Thank you!

大宅

各媽媽,

有贊助公司的相看啦…

http://www.mybabyface.hk/201005/0906party/mygallery.htm

我巳開了個 "YMCA-order 贊助公司的相片-請進" topic, 請自行去order 啦, 有問題請電該公司的 miss lee.

好了, 我巳完成最後的mail 比各媽媽了, 請check, 如有問題仍可mail 比我去處理, 或留言在此topic.

另, 估不到大家咁鍾意個banner, 今晚我不停的發 最後mail, 就不停收到媽媽的request mail, 我巳將banner連支出表一起send了, 如有家庭收不到就mail我知啦, ok.

祝好!!

大宅

27-Norley,

Hi, 你的mail box full, 我send 不到比你呀, 請比其他mail address 我去send 個最後的message 比你啦,

thank you

大宅

好消息 :

剛電banner 公司要求要個齊 50 個bb 的正確banner file. 他們say yes, 但要等等, 太好了, 我們終於齊齊整整啦, 到時我會send file 比各媽媽了.

大宅

在facebook 裹, 見各媽媽都開始忙於幫寶寶各自攪party, 我都開始著手了, 我的bb是0603 , 而我的大仔-又0612, 所以我要一起攪呢, 咁次是哥哥話是了, 任他選banner 及 蛋糕款, 希望佢開心啦, 因佢在0906party真的有幫手, 今次佢真是1/2 主角, 一於做好d啦.

祝各媽媽都攪得開開心心, 是同寶寶的第一次呀, 必定難忘.

大宅

一些本人小小的幕後心聲 :

本人由3月開始就籌備今次的生日會, 當中的過程十分難忘, 其實本人是從未參與過這類型的生日會, 我仲是當開始留意babykingdom留言區時才發現錯過了半歲的生日會, 我是好想join party 同bb去玩, 到了3月時, 我發現只得媽媽們說想玩生日會, 但未有人真的行出來攪, 於是我以試玩的心態去找場, 結果找了YMCA, 就是這樣我發起的生日會就誕生了, 但開頭發生了些不如意的事件, 突然一些義工媽媽不詞而別, 令我打亂了陣腳, 還同一時間出現了別的生日會, 令我的參加人數不夠最底要求, 結果好辛苦但好好彩終於順利地收齊了入場費, 這樣我才可展開攪下去的生涯, 了結了我覺最黑暗的時期, 及明白樣樣事要親力親為的道理.

起初我是想組織個義工團的, 想著每個item都有人會幫手, 我只做聯絡人統籌, 諗住應沒問題, 本來有義工媽媽話佢朋友可做MC 及 攝影師的, 我打算出大會數請他們吃party buffet當人情, 誰知突然走哂, 仲出現個另一party, 當時真亂了, 發現原來是不可信晒人的, 他們是義務的, 除時說沒有空巳可以走人, 但我不可以唔做, 出了post 就有責任做下去, 我巳深知不可以再有一個義工團了, 講真各人都要返工, 帶bb, 就算媽媽心想幫手, 但事實好難control 的, bb又小, 很難有媽媽會得閒, 及我不想再受一次放飛機了, 所以我曾post 巳有齊義工幫手, 其實我巳預了自己做晒, 及巳安排party一星期前放annual leave取贊助品, 好彩是月尾呀, 不是埋數期(我是會計), 所以才可做下去了.

跟著就是我不停的上網search 公司, 問各公司可否贊助party 各item, 我找公司的積極態度的程度可用" 瘋狂"來形容, 一有時間就上網, 不停打電話及fax, 只要想到的公司我都不放過, 連最後的一星期我也想找贊助商, 我可以去反斗城數次, 一一找玩具後面的公司資料抄下來去fax 問sponsor, d 三輛單車, 玩具就是這樣得來的.

又試過一次掃海港城的童裝店, 間間店入去取名片, shoe box, chicco, 學漢語dvd 就這樣得來的.

及後我好好彩, 真的有很多公司主動說可sponsor 更多東西, 比我預期的收穫多更多 更多, 我遲些會一一去公開內容, 我真想讚揚他們的付出.因這party 絕對不是我一人的,它是由很多僥倖組成的.

多謝你們花時間看了以上我講的個人心聲, 真感激!

首頁

尾頁

跳至