嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

孖囝7/6 聯合醫院出世啦,大孖2.27公斤,細孖2.92,兩個都好健康,跟我一齊四日就出院啦, 開刀傷口好細,痛也沒有,現在日日訓得好少,非人生活,己經比未有BB前再瘦了5磅,因為我一生完第6日己回覆之前磅數,現在一星期後又瘦了。

大宅

回覆:junB 的帖子

我傷口五吋,無痛,亦不需拆線,因為個主診醫生是識得的,社康姑娘都話未見過聯合出來的媽媽是不需拆線的。所以我三曰可出院,不過老公未準備好屋企,所以第四日才出,係醫院好辛苦,無人幫

大宅

回覆 ctt07 的帖子

有呀,不過自己用來放係背坐仲多,因為現在比阿B佢地訓住餵時好熱,佢地成頭汗

大宅

回覆 小耳瑪姬 的帖子

congratulations ar, 我大孖同你大孖差唔多磅數呀,不過出院後佢食奶仲好過細孖,好快己經食到100ml. 現在17 days. 餐餐食多過細孖( 90ml). 所以增磅快過佢。現在距離不遠。上次去健康院。大孖2.6kg, 細孖3.09. ( day 14). 大孖退黃仲快過細孖,細孖仲要去多一次check 黃,大孖己不用啦。我大細孖超大食。不過細孖成日cry, 所以好難掃風,食兩食就停,要掃好耐先得。好難攪。

無錯,係醫院幾天真係學到好多野。回家己經可以自己handle 他們,如果唔係咁intensive 咁比我學。一定唔知點好。聯合D姑娘都好好。
有時間多Dshare 下我地孖B的近況,大家交流下參考下。

大宅

回覆 MeowMa 的帖子

我當日10點開始手術,打麻醉不是很痛。好快腳就麻木晒,無痛感覺,不過下半身是有feel 的,有人整你你會知,只是無痛。插尿管是麻醉後插,插了都不知道。一小時手術完成。十一點我己在產房休息緊。大約觀察半小時,沒有大量子官出血己被推回病房,家人十二點己探病時間來探我。細孖足磅。十二點三到沖好涼己推到我手邊了。當時一直是清醒的。不過麻醉藥有時反應係面同身痕。又口乾。一直到六點才可試飲水。大約三點到我記得腳己有感覺。但都未痛,係姑娘成日過來同你check 子官收縮,好大力按,三點後麻醉藥過了真係痛。唔按就ok. 我當晚八點就下床了。都OK。係子官收縮會痛。慢慢行也可以,我第一次落床姑娘要推輪椅帶你去沖下身。我記得當日一直去唔到小便,晚上又要放一次尿尿,姑娘話打了麻醉,好多人都會去唔到尿尿。

首頁

尾頁

跳至