母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

唔關人奶事,食奶粉嘅bb都會
大仔食奶粉半歲:;pppp: ,
細女食人奶一個月

別墅

原帖由 joyjoyma 於 09-8-20 07:47 發表

請問點train??可唔可以教我??5/6個鐘我都心足lu.
同埋你地可以咁早戒到既媽咪係咪多奶媽咪呀??窮媽咪係咪更難呢?

我窮架,不過阿女1個月大都介咗
有時瞓前果餐食得一邊(佢通常都要食哂兩邊至夠)都瞓到第二朝
我諗係因為佢爛瞓......

你可以試下最尾果餐有咁遲得咁遲,可以嘅就比佢食飽啲至瞓
佢半夜喊就叫第二個去暗佢瞓返,因為你有so味,你暗佢會扭食架,最尾果餐到之前果餐唔好比佢瞓咁多,同佢玩下
試下得唔得,我個大仔都係咁戒

別墅

原帖由 joyjoyma 於 09-8-21 07:19 發表
你地就好la,個幾月就戒到.咁佢(BB)平日大概醒幾多個鐘?
我bb日頭有時瞓4個鐘先要飲,但夜晚就準時3個鐘就要飲,我太窮la,夜晚醒佢唔飽,半夜兩餐都係餵奶粉.但一樣食得密....,你地会唔会比水佢飲黎戒奶,一或喊都会即刻 ...

戒夜奶唔講住吖,如果你想做富媽媽,半夜果兩餐你要埋身唔夠至補奶 粉喎,因為夜晚會更加刺激到做奶架,瞓响度餵吖,可以一路瞓一路餵

別墅

原帖由 login_mc 於 09-8-22 18:17 發表
你好偉大呀!!
唔知係咪我自己諗多左,我生完個仔到而家7個幾月,一直同老公分房訓,而個仔一d跡象都無可以係短時間內自己訓,睇怕仲有一段長時間同老公分開訓,我怕段婚姻會越黎越疏...

...

七田真(日本教育權威)話3歲至開始學習自己瞓會比較好,我個大仔2歲幾就黎3歲,細女就4個月大,宜家就4個一齊瞓 HAHA, 細女瞓BB床, 大仔就一直同我地瞓,之前老公都會話好迫想瞓聽/瞓阿仔張床,但我就好堅持一齊瞓,一來佢工作忙無乜時間同見個仔,所以一齊瞓可以培養親子關係,二來又唔會冷落咗佢
我咁堅持都係因為我有個FRIEND就係因為咁,婚姻出現問題喇,
當然,婚姻有問題亦都唔係咁簡單啦,希望無嚇親你啦

別墅

原帖由 crystalpui 於 09-8-23 09:48 發表

你大仔幾時同你同床呀?一直都係,打算3歲比佢自己瞓
訓你地中間嗎?有時中間,有時痴牆,有時床尾,基本上都係4圍瞓,我就瞓出面頂住等佢唔好跌落床

別墅

原帖由 kit1014 於 09-8-24 11:00 發表
請問有咩好處ar?

呢個係親子的問題,要多啲同小朋友有身體接觸,由其是父母都要做嘢,已經好少時間伴小朋友

別墅

原帖由 crystalpui 於 09-8-23 11:49 發表

一出世就係了嗎?
唔係好危險的嗎?

如果無記錯係由5/6個月開始,食完夜奶就無返床仔瞓,因為一放低佢响床仔都喊,要抱/攬住瞓至瞓到天光
因為我好醒瞓,所以唔驚,不過有時札醒會响啲被道搵仔,點知佢响床仔攞

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊