跳至

首頁

尾頁

伯爵府

原帖由 Edithsze 於 10-4-23 14:43 發表
請問有冇媽媽用Chu Chu 奶樽時BB食得好慢,我女女次次食成半粒鐘以上,D老人家成日話個奶咀太細,但我睇過奶樽說明書又話唔洗換奶咀,係咪我女女自己食得慢,唔關奶咀事呢? ...

我都係喎, 有時食 45 分鐘架~

伯爵府

原帖由 tiggerkitty 於 10-4-23 23:51 發表
唔係架~~chuchu十字咀會耐D~~母乳咀識食會快D

我個女都係 chuchu, 成日飲奶遂親, 佢一餓起上來, 飲得好急, 就遂親~mouth:

伯爵府

原帖由 tiggerkitty 於 10-4-24 00:01 發表
咁佢用母乳咀嗎?
我之前用十字咀,頂唔順,太耐,依家10分鐘左右完成,大家開心,又冇咁攰

跟樽個隻, 應該係十字咀, 我冇餵人奶, 唔轉母乳咀得唔得? 唔想佢重新適應, 反正佢 3 個月大, 我會幫佢開大個奶樽咀孔, 我買左個舊開大奶樽咀孔器.

伯爵府

原帖由 mslo 於 10-4-24 13:50 發表
我又開始進入崩潰狀態,亞囡又病喇﹗咳到嘔,微燒,家姐仲變咗"曉曉曉師姐",唉﹗又唔食,成晚係到曉曉曉,真淒涼﹗

昨天仲同佢哋去影硬照賺錢,下午就開始勁病,要由將軍澳飛車去油麻地睇醫生,好彩老公職業嘅關係,可以攝到位快睇醫生,一 boo ...

辛苦你喇~ super mama~ add oil~

伯爵府

原帖由 @綿羊仔 於 10-4-24 20:29 發表

咁你有冇諗住搵野搽下佢呀? 我個肚都好"泡", 唔知幾時先唔會咁呢?

唔搽喇~我都唔會著 3 點色~ 遲吓跑下步啦~

伯爵府

原帖由 橫濱女 於 10-4-25 00:56 發表
想問7周BB,應該食幾多安?我BB食3安(90ml)係咪太少??

正確食幾多我都唔知, 我亞 B 今日 24日大, 食緊 4 安, 有時都會食 3 安, 有時 4 安食晒~

伯爵府

原帖由 dada811 於 10-4-25 11:57 發表

我bb 3周大...食緊 3oz...大約 3.5 - 4 hrs 一次

你預產期係咪30/3? 你亞 b 最終幾時出世呀?
你亞 b 同我亞 b 差不多大喎~ 我個女 2/4 出世, 你亞 b食量同我亞女差不多, 不過我開 4oz 比佢, 有時都食晒~

伯爵府

我亞女食奶, 一時 20 分鐘食晒, 一時 45 分鐘先食晒, 其實 3 小時食一次奶, 應該計開波定食完呢?

例如佢 1pm 開始食, 食到 1:30pm, 下餐奶幾點開始食呢? 有時又食得耐, 攪到亂晒~

伯爵府

原帖由 mslo 於 10-4-25 13:45 發表
睇咗兒科 隻眼嚴重發炎,要食消炎藥 + 滴眼藥水,仲要鼻塞 + 咳,40幾日人仔要食藥,真心痛,原來有兩個家姐再有細佬係難湊咁多,因為家姐傳染咗病比細佬。

但醫生頭先話我個囝奀,40幾日人,得 5.5kg,真灰﹗佢真要求高。醫生 ...

希望亞傳仔快啲好番啦~

伯爵府

原帖由 florencetai 於 10-4-26 09:24 發表
「我個肚好多毛又黑, 好 man, 成隻猩猩咁~」笑死咗﹗

我個肚都係呀,條中線仲係好黑,都生咗成兩個月啦,點解都唔覺佢淺色咗﹗唔通要跟足我成世﹗

你都超搞笑,到而家仲用三角枕,真係咁唔捨得懷胎九月的日子﹖我生咗之後都唔知幾ENJ ...

唔係喱~用左三角枕訓, 好似舒服啲, 慣左~

伯爵府

原帖由 dada811 於 10-4-26 11:39 發表

我預產期係19/4...原本係10/4開刀...點知阿b 提早係4/4 出世...遲你bb 2日

我認錯人...

伯爵府

原帖由 HK1002 於 10-4-28 15:55 發表
各位媽媽,可否俾些意見我呀~~~
我想出來工作,但你們認為bb俾 菲僱還是請親戚湊好呢???各有何好處同壞處呀???

還是我做全職家庭主婦???又應該做幾耐才放心交個bb俾人湊呢???? ...

比 2 條link你參考吓~

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2983587-1-1.html

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2984225-1-1.html

我當初都有你既疑問,最終我決定復工, 因為我個印傭好好, 加上我唔識湊仔, 冇天份...

伯爵府

PAMPERS S碼尿片, 你地邊度買? 藥房價格大約幾多? 如我去屈銀紙買, 會差好遠嗎?

伯爵府

原帖由 isaacim 於 10-4-28 17:23 發表
藥房平好多, 好似$7X, 不過你個B用SIZE S, 我果個仲係NB....

我問定咋..... 我仲用緊 NB, 之前睇啲人話用 6-7 包NB 夠, 話好快會轉 S, 我而家用左8 包 NB 喇, 仲未轉 S, 早知趁平入多啲 NB 啦~ 我個女, 平均用成 15 條片一日, 試過 20 條呀~~~~

伯爵府

mrmrsyipbb 用 17 包 nb
tamakit 用 6nb 包

真係人人唔同...我個衰妹試過 20 條片一日! 之前仲比人話我買得多 nb 片~

我屋企附近冇藥房, 今早去睇過 3 大連鎖店, pampers S 片, $119 一包, 有 $30 pampers coupon, 係咪都冇 jetso?

伯爵府

1. 你地有冇比水bb 飲呀? 我個女剛滿月, 有姑娘話比, 有姑娘話唔比, 點攪?

2. 我家庭醫生叫我跟政府幫bb打針, 私家什麼6合1, 額外既針不打為妙...好苦惱~我家庭醫生話我唔係唔想做你生意,佢話對呢啲疫苗有保留..愈多合一, 枝針愈勁, 乜野輪狀病毒(我唔肯定係咪呢個) 之前又回收, 跟本唔成熟, 肚痛肚柯, 個個細路都有... 如果要打, 好多針打....係咪全部都打呀? 咁問我...所以我唔知點好? 咁你除左6合1, 仲打咩? 唔該~

首頁

尾頁

跳至