自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我朋友剛結婚, 未有小朋友, 佢老公係澳洲大同會計師, 有三個物業, 屋企環境唔錯. 我朋友大學畢業, 月入萬五

咁佢地而家係香港落地生根, 佢老公就好堅持要求我朋友同佢自己把收入一半用作家庭開支, 我朋友本身係單親家庭獨女, 要比三千大元家用, 四千五根本唔夠佢用(佢有少少大洗) 我朋友好煩惱, 同埋佢覺得佢老公有d計較, 點解明明可以能力所及都唔比自己一個較好的生活.......................

你地點睇呢件事又或者講下你地屋企d錢點分配..........唔該!!!!

複式洋房

原帖由 EVA222 於 11-1-24 19:18 發表
個男人有三個物業,定家族有?
如果個男人收入不菲,堅持你朋友要付一定數目,好似有些計較,其實對方個性是如何,婚前應該知道.

自己持有, 男方家另有物業..............

複式洋房

原帖由 ac321 於 11-1-24 19:06 發表
佢老公就好堅持要求我朋友同佢自己把收入一半用作家庭開支=> I think it is fare.
Her husband may contribute 50k while she only contribute 7.5k monthly.

Tell the truth, the 7.5k is not so important. How ...

thank you so much!!!
I agree that her husband dun trust my friend at all, that 's why he still "test" my friend after married. but i dun understand that why he still "forced" my friend marry with him

其實我朋友願意比五千, 只不過唔明天點解計得咁清

複式洋房

原帖由 麟媽媽 於 11-1-24 19:22 發表
唔係啩?!我識佢既時候佢都未考到牌,
我唔係拜金女,我同佢講心架!

聽講話會計師會"度"d, 你覺得係唔係?

複式洋房

原帖由 雪~bb 於 11-1-24 19:30 發表
我既錢係我既錢
老公既錢都係我既錢
家庭所有支出都係我俾

如果我老公咁樣同我計
咁我就所以野都計得清清楚楚

好幸福啊

複式洋房

其實我覺得兩公婆真係唔好計邊個出多邊個出少, 總之大家都有付出,睇送食飯就得啦

複式洋房

回覆 17# stkyo 的文章

MR count vs MRS count

複式洋房

回復 26# dj.hkhk 的帖子

唔知啊, 應該無份
根本我朋友都唔理佢老公有幾錢, 係覺得點解要咁執著要一半

佢想確認下佢想法有無錯

首頁

尾頁

跳至