跳至

首頁
34567...21

尾頁

大宅

上次威院講過, 水痘要出去打,政府無得提供. . .
原帖由 cat_man_man 於 09-11-6 16:11 發表

無水痘???

大宅

我月頭預產期ma,所以我會盡量講晒我既野俾你地聽,起碼都有心理準備ma
原帖由 cat_man_man 於 09-11-6 16:02 發表

無事的, 你會過關升呢~~
呢度升得最快係你~~
我仲未照結構~~

大宅

我都係呀,生左好多毛毛. . .
原帖由 wing_126 於 09-11-6 20:33 發表

我都係呀,16week後出左好多.

大宅

唉,我今日又遇到一個難題了.
如果大家記得,我之前16週係去抽羊水,快速測試知結果後,我就打電話去我C+,仲問姑娘如果我要BOOK法國e院是什麼手續.我仲問佢before 20wks要交deposit.佢就答我話要有e生信先BOOK得. (個時係十月中).佢仲叫我9/11返去拎醫生信,然後去法國醫院交deposit. 甘好啦,既然佢講到甘confirm,我就9/11先去拎信,甘我今日飲完糖水,食完早餐打去C+問,是否9/11有信拎,我就問佢我早上來拎得吾得.個姑娘反問我是什麼事,(佢地好似忘記幫我BOOK法國e院一事),跟住佢話未遲,話會遲D打番俾我. 好啦,我等到下晝5:00再打番去診所,姑娘就話法國醫院4月full左,明天醫院會再打去俾佢地有無位.個姑娘仲話呢D係醫院既安排,佢地話吾到事.
隔左一陣,我叫我老公直接call醫生既pager,甘我老公講話我地上月中已經講左話要去法國e院生.e生睇番我既記錄,佢話無呢件事wor,反而今日是知姑娘今日先fax 去法國留位一事. (我真係好激)那個姑娘, 我上月中已經問定佢手續係點,佢仲答我9/11上去拎信, 如果我今日吾打去,我都吾知發生甘既事. 我真係想上去診所爆粗lor.
而家我都未知法國有無位,好彩我之前排左廣華o者,如果吾係,吾通我向屋企生仔咩???

呢件事真係令我好憤怒,我吾明點解個姑娘甘樣?我問佢既時候,佢係好confirm既口吻答我,我真係好嬲呀!!!!!!!

明天我先知有無位,我月尾覆診, 我一定指住個姑娘鬧佢!!!!

大宅

我會架喇, 不過呢件事,我原本是安排好的,真的無諗過係甘.
原帖由 LittleBee2010 於 09-11-6 23:21 發表

唔好激氣, 對 bb 唔好 ga! 就算唔去法國未去第二間 law, 一定唔洗係屋企生, 放心!!!

大宅

我有喉嚨痛ar
原帖由 sunday987 於 09-11-6 23:44 發表

各位媽咪,有無喉嚨痛同埋每朝都打
“哈癡”?....

唔知可以吃D 0羊.....會舒服D.???..

大宅

我無甘嬲了, 吾係呀B吾開心
thx

原帖由 PrettyBlackRose 於 09-11-7 00:22 發表

應該會有位既, ng 好 gum 勞氣

大宅

我諗住係順產.如果吾得先開刀. .
而家我都未知法國有無位俾我.交俾個天啦,我要做既都盡力去做,我只想幫呀B爭取番.話到尾,都係那個護士失職.
原帖由 PrettyBlackRose 於 09-11-7 00:30 發表

我覺得醫生出面, 總會有位俾你既

btw, 如果你想開刀, 記住都要早 d book 定
因為又係勁勁勁 full mouth:mouth:" />mouth:mouth:" />

大宅

你地知吾知邊度托腹帶平呀? 我想買一條,010 or 媽媽世界好呢?我有張媽媽世界coupon,買滿$200就有底底送. . .
你地用緊邊隻牌子?價錢會否好貴呀???

大宅

我都仲未嬲完lor,頭先診所姑娘打來,話法國真係full左, 佢仲話醫生問我,會否選擇駐法國既e生,佢話如果OK,可以介紹俾我,我想問你是否幫襯法國個D e生?叫什麼名?
原帖由 ~mAc~ 於 09-11-7 11:50 發表
唔怪得你話半天吊啦﹗
呢d 我一定捉住個姑娘叫佢幫我搞番掂佢
一d 責任心都冇呀﹗
好明顯係聽完你講就冇左回事啦﹗

大宅

我仲等緊個C+電話,我一輪咀丙完個姑娘,佢話e生等陣覆我好吾好.
呢個moment,真係吾好怪我發爛渣lor,
我等陣仲要出去拎份羊水報告.
唉,而家D床位好緊張呀
我老公尋日直接走去法國問,佢話4月已full左,5月仲有小小位.
你放心la,你個C+會幫你留位既, 我就吾好彩了, 以後都吾信 d姑娘了,做野都無交帶!!!!
原帖由 googoobear 於 09-11-7 12:06 發表
我13週時同姑娘講左留法國床位, 後來亦同c+直接講, 佢話遲d先啦。 10月尾, 去到17週, 又問c+, 佢話"你唔係廣華生咩?", 我話"法國呀", c+先立即寫紙比我, 叫我做完結構11月18日前比 deposit, 到時我去唔知會唔會full ...

大宅

我明天會去睇佢呀,我夜晚contact過佢, 我話想轉睇佢, 佢叫我明天去登記睇佢, 聽朝我要一早0900去登記,我話情況緊急,我擔心無床位,佢話吾駛驚,4月份有床位.

原帖由 ~mAc~ 於 09-11-7 12:14 發表
我係呀
我睇個個叫梁詩慧醫生
佢都好nice 既~

大宅

聽聞DR. MO好full架, 要好早就要BOOK,我驚你而家太遲喇.
照結構最好係18-22wk內
巫少慈
tel: 2787 3830

原帖由 wing_lwy 於 09-11-7 20:08 發表
想問各位媽媽~我依家16週la~^^
我幾時先可以照結構牙..??
我想知有邊位媽媽係系巫少慈到照嫁..??
可以介紹比我嗎..???

如果要5個月先照,,依家book定會吾會早左d牙..?? ...

大宅

我吾嬲了,不過我決定轉e生,我原本那個C+介紹法國e院梁e生俾我,我夜晚講左我既case佢知,佢叫我吾駛擔心,佢有床位.
我明天登記睇佢...
雖然我都知政府係平.不過我都想盡量在C+生.
我都試下盡力幫呀B爭取
原帖由 大河馬 於 09-11-7 20:58 發表

你唔好咁嬲啦!嚇親bb呀!
如果真係無位,咁就去政府生囉,當係慳留d$俾bb。

大宅

你2/12個時幾多wk?如果係within 18-22wk就無問題
至於飲糖水,則有D人會好遲飲,吾駛worry wor
原帖由 大河馬 於 09-11-7 21:00 發表
我見大家都陸續去照結構同飲糖水!
我預產期係4月15日,政府個邊12月2日先同我照結構,1月先去飲糖水,係咪好遲咁?

大宅

我聽佢把聲都覺得佢幾好, 我明天0900要去登記,都吾知幾點會睇我. . .
佢都叫我吾好擔心, HAHA
原帖由 ~mAc~ 於 09-11-7 21:59 發表
你放心啦﹗梁醫生都幾好架
同埋都好有耐性既~
我聽朝都會去佢度覆診呀~
佢係駐院醫生, 應該手頭有床位reserve 既

大宅

你既case 就好似我當日既case甘, 我suggest 你抽羊水個日, 首先在你抽羊水那個C+ or其他C+ book左結構先.雖然抽羊水之前,個e生會同你照一次好似結構既野.(但我覺得無結構甘detail),當你知快速結果後,你打返去政府,話你抽左羊水,然後問番佢可否俾番個期你照結構),兩邊都BOOK,甘你會安心好多. (最好你自己安排政府個期係早過C+)甘到時政府照得OK,甘你都可以cancel C+個邊.
我自己就係甘做.

原帖由 sunday987 於 09-11-8 12:48 發表
我想問下各位媽咪,如果抽羊水時,醫生幫你照過BB,0甘仲使唔使系C+度BOOK照結構?

政府醫院個邊原本幫我book左12月照結構架,后來我要抽羊水,跟住就幫我cancel左個booking啦.....醫院話抽羊水時醫生會照埋喔!!!!

我想問抽羊 ...

大宅

我睇左喇,梁e生都吾錯呀.好nice.
不過我睇完佢之後,我真係覺得天意弄人,就係當梁e生幫我打封e生letter,安排我下星期交deposit,佢入電腦時,佢話有人幫我留左位wor,仲問我是否之前只看一個C+,我就答佢係,我真係吾明點解法國e 院同我C+診所既姑娘係答話無位俾我. . . 星期六個時,我個C+仲用好confirm口吻話真係無位幫吾到我,先介紹我去梁e生度. . .
整定我要轉e生. . . 我都吾想再煩,跟而家呢個算了.
所以,之後要在C+生既sis,你地有時真係要提下個C+,究竟真係有無幫你地BOOK位,之前我都聽聞過有D人就算同C+講話要留位,到你last mins再問佢, 佢地居然無左回事. . . 所以都要跟緊D,不過我今次個case真係好special,有留位,但雙方都話無位俾我,但最後我睇梁e生,又話有人曾HOLD住個位俾我,係非常神奇.

原帖由 carmen_sach 於 09-11-8 16:21 發表

或者梁 e 生仲好呢
而且我覺得駐院e生好d

大宅

有無人知道,C+e院,是否可以睇番政府e院病人既record呢? (當然要得到病人既同意)

大宅

甘我明白了, 因為今日個醫生講俾我知,佢地其實想知係HIV個result,甘我明天要問番政府拎番政府個report了, 法國e生叫我問番政府影印番個驗血報告便可了.

多謝你remind我呀

原帖由 大河馬 於 09-11-8 20:11 發表

係喎,我都想知。因為個日我係法國交完訂之後,佢俾左張入院要帶個d野既list俾我,上面寫住要帶驗血報告,不過我只係政府醫院驗過血,所以我自己無record係手!唔知係點架呢? ...

首頁
34567...21

尾頁

跳至