跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如果講野ok, 可能只是因為出牙問題而影響流口水..
但如果到2歲仍未可以說話, 又不是因為出牙而不斷流大量口水, 你就要多留意是否口肌發展有遲緩...希望不是! 因我鄰居的孩子到了2歲半仍未說話, 只是流很多口水...

你試下看吓阿B是不是出牙問題, 若不是, 就最好請專業人士評估是不是口肌發展問題, 盡早去訓練, 是可以改善!

原帖由 lsftsang 於 10-12-22 11:41 發表
個B的牙都出得七七八八,但近幾個月流口水流得好勁,唔知是否正常和甚麼原因呢?THX。

複式洋房

原帖由 caterpillar08 於 10-12-23 11:09 發表
如果講野ok, 可能只是因為出牙問題而影響流口水..
但如果到2歲仍未可以說話, 又不是因為出牙而不斷流大量口水, 你就要多留意是否口肌發展是否有遲緩...希望不是! 因我鄰居的孩子到了2歲半仍未說話, 只是流很多口水...

...

複式洋房

如果個口閉不實, 引致流大量口水,機會比較大是口肌發展問題...
我唔肯定健康院可否幫手做轉介, 轉介去其他政府機構做訓練.maybe你打電話去健康院查詢.
至於搵私家醫生睇, 都可以幫你阿b基本評估, 不過最後都係會寫轉介信給你到其他私營機構.
以我所知, 不用食藥, 多做口部肌肉訓練.
這些訓練你在家中亦可以訓練阿b多做, 例如:有位媽咪講吹風車, 吹泡泡, 吹羽毛等.這都是幫助改善口部肌肉! 如果真的是口肌發展問題, 最好都係盡早帶阿b去訓練中心作專業訓練! 口肌發展, 會影響講野, 所以快d去啦!!
原帖由 lsftsang 於 10-12-27 22:24 發表

是否搵醫生?check?因一日流成四五條巾,好似個口閉不實。會否有藥食?

首頁

尾頁

跳至