自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

2千蚊一晚係巴黎係普通價錢,唔係咩貴酒店,你見人check out,酒店可能已一早已安排人入住呢,其實真係好少事。唔好因為咁小事影響心情。

男爵府

alima 發表於 19-7-29 14:10
佢哋吾係針對華人,法國人出名超傲慢和吾like 人講英文

法國其他city好好多,佢地唔係唔like人地講英文,係佢地真係唔識英文

男爵府

回覆樓主:

比小小溫馨提示樓主,希望你黎緊幾日會預到好人好事,試下容入一下人地文化,去到邊一開口同人講聲bonjour先,等人有反應先再開口講自己要咩,例如買飛呀,check in,去餐廳食飯,唔好一入去就話幾位呀,食飯坐低等waiter自己搵你落單,法國係慢熱地方,香港人咩都急佢地會覺得係我地無禮貌,總之咩都慢慢來就大家開心。
希望樓主去旅行玩得開心d,唔好“形”住人地唔like華人

男爵府

tashalammm 發表於 19-7-30 01:03
唔關中唔中國人事,我覺得係唔中意人講英文。我有個fd唔係中國人,但識講法文。佢去完講返,話初初用英文同 ...

所以根本係語言唔通嘅問題,唔係唔like華人,法國人既英文真係好差,新一代可能好DD,但香港人就以為係鬼佬就會點都識D英文,一開口就英文,人地可能明10%都唔知有冇,我識嘅法國醫生,學校校長呢D專業人仕都係唔識講英文嫁
我c6係華人但識法文,所以去邊D人都好nice同佢傾計,我呢D凈係識打下招呼,講下thank you嘅咁耐都未被人歧視過

男爵府

chowyikwan 發表於 19-7-30 06:38
係咯。我去 burgar king 買餐,佢唔眀我英文。
佢漏俾 ckicken nugget saurce , 佢要求我俾 receipt 佢看 ...

就算係香港chicken nugget sauce都要一蚊盒啦,何況係歐洲,有D國家薯條唔包茄汁,要比0.5euro一包先有,而且你話佢唔明英文,佢都唔知比漏D咩你,漏咗咩味嘅汁,雞同鴨講,我記得chicken nugget有好幾隻味嘅汁,咁你又講唔明佢,佢睇單先明係咩汁都好正常喎!
有時諗野試下用多角度去諗,唔洗下下咁負面,人都開心D啦

男爵府

tashalammm 發表於 19-7-30 12:31
竟然專業人士都唔識睇e生咪溝通唔到。
我估佢地係根本唔想學英文。

係嫁 , 法文同西班牙文同意大利文比較似,所以佢地學呢兩種語言會好過英文好多

男爵府

green1apple 發表於 19-7-30 14:34
回覆 ctsang 的帖子

佢地好堅持好自豪自己語言,唔喜歡講其他語言,我覺得,佢地都有d似俄國人,帶点高斗& ...

其實我覺得有D法國人有D井底 佢地唔識其他語言,唔夠膽去其他國家旅行,有時係自卑變得過份保護自己
不過都有好多好open好nice,尤其離開咗paris, d 人正常好多nice好多,試過幾個伯伯好開心話去過上海香港旅行,好開心係咁唔知同我講咩,其實法國人自己都麻麻地去巴黎,我識有D 20幾歲女都未出過paris,因為父母唔鐘意paris喎

男爵府

chowyikwan 發表於 19-7-30 17:06
我冇要求指定 saurce, 佢個餐至少包一盒醬汁。我個仔日日都要求食 burger king. 所以,我們已經知道佢漏 ...

Sorry that i wasted your travelling time. Anyway, enjoy your trip!

首頁

尾頁

跳至