自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:頭先落街見到個細路女指揮佢家個菲傭幫佢賣

原帖由 littlecarey 於 14-05-24 發表
頭先落街見到個細路女指揮佢家個菲傭幫佢賣旗
個細路女無著校服的,如果佢有著校服,我一定打去佢學校 ...
樓主,我支持你。工人照顧小朋友無問題,但係被指揮賣旗就好有問題。

HELLOCOFFEE  岩。  發表於 14-5-24 16:19

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:綜合大家的意見,一句講晒,星期六要開工嘅

原帖由 H2O100 於 14-05-24 發表
綜合大家的意見,一句講晒,星期六要開工嘅父母冇資格比小朋友去賣旗,要辭職唔做,或者即刻離婚,揾過個有 ...
恕我無禮!人生有機會賣旗的次數多不勝數,樓上有jm提及14歲以上就唔需要家長或監護人陪同,點都唔使諗到要辭職或離婚為咗去賣旗啩!完全扭曲樓主的意思

木土土  咁小朋友未夠十四歲想去,有工人陪就可以去到,又點解一定要等到十四歲後呢?完全無必要特登去等!  發表於 14-5-24 20:54

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+karenlyk+於+14-05-24+發表恕

原帖由 H2O100 於 14-05-24 發表
賣旗全部都係星期六,返五天半或者放閒日嘅工,除非突然中咗六合彩,唔係個個禮拜六都去唔到

你可以話請大 ...
我都係返5日半,點會唔明白?只係覺得人生有好多個星期六,有好多個機會可以賣旗。如果中學參加公益團隊會有賣旗活動,你怕佢唔參加多過無機會參加。

上次我去親子賣旗都係咁啱放大假。嗰次賣旗唔係學校的親子賣旗,係我自己揾到的賣旗活動,要是有心做義工就唔會咁多藉口。
剛剛學校8月有賣旗活動可參與,小朋友好想去,我要返工無辦法,學樓上講我會量力而為,自己唔能夠親身陪伴我寧願等下次機會。

唔好意思都要講,似乎你有啲對號入座

H2O100  我番過五日,之後番五日半,依家又番五日
我番五日時,我自己同仔去,番五日半,工人同仔去,我工人只係企隔離幫手拎旗袋,我仔主力賣  發表於 14-5-24 22:13

翡翠宮

回覆 木土土 的帖子

木土土 咁小朋友未夠十四歲想去,有工人陪就可以去到,又點解一定要等到十四歲後呢?完全無必要特登去等! 發表於 1 小時前

既然你都話唔係必須,咁點解要工人陪佢去賣旗呢?
而加仲係小女孩老點姐姐賣旗,咁意義何在?

首頁

尾頁

跳至