懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

你e+第幾週?
医生有無提過.. 中期過後, 胎盤有機會上返d? 咁你嘅情況有無希望?

我係一個比較現實嘅人, 我會問埋医生如果做termination嘅風險, 如果都有風險嘅, 咁當然會堅持到底啦~
但係如果風險只响後期生得嗰時.. 仲要有生命危險, 我會保住自己條命, 因為.. 你老公同你個女嘅幸福都好緊要, 唔好講bb出世就無咗媽媽 (sorry.. touchwood~) 你有無諗吓佢地呀?

我自己係妊娠毒血嘅high risk group, 幾差嘅~ 我都諗過, 我隻佬講過: 佢要個大嘅! 你可以話佢自私, 但佢無錯, 老婆可以陪佢一世, 小朋友就係負擔, 仲要得佢一個去受喎~ 我見過有媽媽嘅sharing, 話有朋友為bb健康而堅持唔攞bb出嚟, 搞到自己個腎壞咗, 長期要洗肚, 連照顧bb嘅能力都無, 同個小朋友無乜感情.. 咁為乜呢? 一個人要健康同時都要有完整嘅家庭.. 你俾到健康佢.. 佢你唔俾個媽媽佢.. 好慘啫!

當然, 呢個係好個人嘅決定, 不過唔應該係媽媽一個人嘅決定!

我都明白, 你個case嘅情況無咁易決定.. 祝福你同你嘅家人 平安!

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 vvcc 於 10-3-10 17:12 發表
依家覺得好辛苦, 有時會一個人無端端喊.....

認真同医生傾傾風險問題, 同埋同老公傾吓.. 佢都係事主之一! 決定咗就唔好再諗! 因為你嘅情緒會好影響bb架!

平常心.. 其實你都未絕望架, 你又點知佢真係唔會升返上去呢?! 但搏唔搏, 就睇你兩個點諗喇!

記住~ 無論決定係點, 唔好諗返轉頭! 只向前看!

有時我會諗: 你有經歷過困難, 就會更珍惜眼前嘅一切! 發展愛同被愛!

首頁

尾頁

跳至