跳至

首頁

尾頁

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

努力比較中
本來一心讀私校直資,但又有教育界人士及用家話,名校係家長配合學校,普通津小係學校配合學生
e+好煩惱!我個仔學習能力高,算坐到,上堂唔會成日騷擾人,我地無分,無人事,無特異功能
我又唔知邊間學校嘅增潤/資優課程係有好d嘅

喵媽  恐龍仔咁叻, 一定唔好揀官校!  發表於 12-2-7 14:36
Gloriasogashiwa  姪女資優生讀德望P2, 姪仔奧數拔尖讀聖方濟各P1, 全家人讀到想C.  發表於 12-2-6 15:06

侯爵府

有無沙田 / 大圍街坊呀?

侯爵府

funbeauty 發表於 12-2-9 17:59
選直資可少了升中煩惱. 是我首選!

直資,我只會考嗰兩間男校
反而私校考幾多間就未有定案,可能會報音小/優才嚟warm up (入咗唔會留位)

其實,駛唔駛漁翁式報校呢?定係只報嗰d會考慮讀嗰幾間呢?!
坦白講,再差d嘅,就會考慮官津小,起碼細佬唔駛再煩先啦!

侯爵府

funbeauty 發表於 12-2-10 13:09
小曳人,

點解你直資考慮咁少,反而私校你buy d. 係咪因為直資要放棄大抽獎?

因為好嘅直資反而唔多!如果我唔考慮港島區,沙田嗰兩間又唔啱我要求,淨低九龍得兩間男校囉!我地傾向讀傳統小學呀!而且有教育界親友分分忠告:小心放派直資,教師流失率高,校長諗嘅嘢過於理想,未必可行!

Gloriasogashiwa  大仔讀緊津小, 二仔想試下私校或直資, 又怕唔OK.  大圍間屋又未決定是否自住, 都几煩.  發表於 12-2-14 13:39

侯爵府

回覆 卡兒 的帖子

你如果住91網嘅,仲可以靠運嘛!我住大圍,如果唔係嗰兩間男校收嘅,應該會叩沙呂同一呂
另外,應該第二輪會揀沙小做第一志願

你講開人事,我都有,只不過係間band2小學,仲要勁近屋企,如果無運行嘅話,而叩門失敗,先會出呢招(唔會咁慘掛!)

侯爵府

回覆 卡兒 的帖子

唔駛買書,你去uncle dos個網站睇吓就明
uncle dos都有出書,但d內容網站都有

其實你講嘅好啱,因為派位由第一志願派起,如果熱會嘅學校,第一志願都唔夠分,到第二志願就點會有位呢!咁你就白白放棄咗本來有位但次熱嘅學校喇!

侯爵府

喵媽 發表於 12-2-28 16:34
我得15分都冇可能round 1得架喇...
希望在人間,只係呢個機會細d啫!同埋... 你揀d乜~
今年有人15分抽到九龍塘官小呀!

喵媽  可能我由細到大都冇抽獎運, 所以唔寄望, 希望亞仔有, hehe!  發表於 12-3-5 15:25

侯爵府

beansan 發表於 12-3-16 17:59
有呀!有沒有心水
無呀,來來去去嗰幾間都多人揀,睇下搏邊間囉...

侯爵府

回覆 superstupid 的帖子

係架!但係所謂次熱都好熱下
如果你唔大貪嘅,報次熱架囉..

侯爵府

睇見今年..諗到出年輪到自己...好驚!更驚細仔幾年後仲多人爭!
唔通真係要阿哥讀津校?!

Gloriasogashiwa  頭痛, 頭痛!  發表於 12-6-4 11:26

侯爵府

JLRLCH 發表於 12-6-26 11:01
回覆 小曳人 的帖子

咩唔係甲乙部都要填沙呂先有得叩門? 校長唔會見ga wor...

沙呂唔係, 一呂先係
今年都有人1-1-0 入到!

侯爵府

JLRLCH 發表於 12-6-26 12:44
回覆 JLRLCH 的帖子

最近先跟學校參觀完沙呂,簡介會個校長講的.

咁真係校長自己嘅問題喇!因為我睇咗幾年叩門,舊年已經係話一呂一定要放第一志願,沙呂就無揀過都有得in
今年又有個家長自已話1-1-0 (佢唔係住91網) 叩到!
我呢類6月必然出動嘅人,一早做定功課,唔會叩一呂,但會試沙呂 (我都唔係91)

侯爵府

回覆 bitzhee 的帖子

兩件事嚟嘅!
大把人得15分,e+20分好多都要抽,你住41已經好好!放棄第一輪,去睇吓第二輪應該點排啦!
btw,今年15分可以抽官小,有人15分抽中

侯爵府

回覆 Gloriasogashiwa 的帖子

我自行無希望架喇,有得抽就抽,無得抽都無問題
都係多數讀私小,最好當然係兩間男校收啦!

Gloriasogashiwa  一起努力!  你不考慮直資嗎?  發表於 12-8-10 12:29

侯爵府

直資咪就係兩間男校囉!

侯爵府

May媽媽 發表於 12-8-16 15:58
回覆 小曳人 的帖子

1-1-0 是什麼呢? 謝.

1-1-1即係兩輪、每個部份都選第一志願

侯爵府

回覆 Belle@puiyeey 的帖子

我都唔知大少谷唔谷得
或者可以話唔駛谷都得
定係你真係焗佢就同你玩嘢!

我只想揾間資優課程或者潤澤課程資源比較多嘅學校
有人話陳元喜會好d

侯爵府

回覆 sitterbobo 的帖子

舊時屋苑畫班,係4-6歲嘅,我地試吓玩,第一堂跟埋去睇,班裡面有個著培僑校服嘅學生,佢上堂不停教老師呢樣嗰樣,又吋d細過佢嘅小朋友,總之就係唔識上堂規矩,唔識專重人啦!
我將呢件事同屋苑嘅媽媽講起,佢都話接仔放學見到培僑d小朋友就會行開d,佢地特別嘈特別曳
又有次,同個小學老師講起,佢聽哂我講先話,有年佢去觀課,佢睇過幾班,都係無課堂規矩可言,個個自由奔放!

首頁

尾頁

跳至