跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Hi all,

Im a full time mom too. My girl is 2 years old. She go to the toddler class every day. Seems good! So boring in Shanghai as I have fewer friends here. It would be great if we can get together sometime.

nice1314,
I live in 陸家嘴 too. I live in Pu Ming Road. Are we close?

Happy to meet you all here!

複式洋房

Hi maggie0930,

你住 puxi where? 找新屋都係住番puxi 嗎? 其實住puxi 都好方便, 去邊都快d.

我03年已經來上海, 之後大肚冇做野返左hk生bb, 去年10月先帶埋bb返來, 中間都有年幾冇返過來, 因為上海真係幾悶ga!

平時如果冇野做我會去正大or八佰伴食野啦, 約左人就多數會過puxi, 我個a-yi 幾好, 住家的, 個女都好跟佢, 所以我可以輕鬆d. 得閑不如約出黎tea 吓吖, 我地bb都差不多大喎~

複式洋房

回覆 #25 sugarcane 的文章

Hi sugarcane,

歡迎歡迎, 希望好快在上海見到你!

我個a-yi都係在agent搵的, 你講低要求, 佢地會安排d人比你見, 見完ok可以試工7日, 唔啱就比7日人工叫佢走, 好就留低繼續做. Agent 話一個月內可以免費換人, 之後就要收手續費, 詳細我唔知因為未換過呀. 其實大陸請a-yi冇香港咁多條例, 好多人都冇搵agent, 就咁口頭協議, 啱就即刻返工, 唔啱就即走, 就算搵agent請, 佢地都係求其整張合同, 不過好似保險d 囉!

複式洋房

回覆 #39 bluelulu2006 的文章

你好! 我現在都係大緊肚, 之前有左都係好似你咁, 唔知去where 生, 最後我都係決定留响上海生, 因為我地一家人搬晒上來, 香港都冇屋住, 生完要住老爺奶奶度, 唔係咁方便, 老公又要响上海返工唔陪得我, 生之前大約兩個月就要返去待產, 生完起碼兩,三個月先走得, 冇老公陪好慘喎!

而响上海生, 我覺得ok嘅, 因為我知好多外國mami 都係會留响上海生bb, 我都有d外國朋友响度生過, 佢地 suggest 左幾間醫院比我去睇, 費用雖然貴過hk嘅私家醫院少少, 但就方便d唔洗返hk囉.

証件問題我問過入境署, 因為我同老公係香港人, bb就算响where出生都有香港居留權, 你生完幫bb去做張一次性通行証出大陸境, then返hk入境署幫bb攞回港証同回鄉証就得啦! faye wong 嘅 case 係因為佢老公係大陸人, 所以咪冇咁易去到hk囉.

你個case同我個fd差不多, 佢係british, 佢老公係hk人, 咁佢bb即係有uk & hk 嘅居留權, 佢响上海生完後, 要去英國領事館register, then bring her bb back to uk 辦証件, 之後再返hk辦証件. details 唔係好清楚but 如果你想知我可以問吓佢嘅.

最後, 講到打麻雀, 台灣牌係我至愛, 但上到上海冇人同我打, 所以我被迫性介赌介左好耐lu, 如果有人同我打都幾好ga

希望答到你嘅問題啦, 如果你要睇醫生/醫院d資料, 我可以pm你嘅.

首頁

尾頁

跳至