自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

每星期零用$100,車費$50,飯$60日,我女帶飯照比飯錢,早餐屋企食,長假期我會多$500零用。

Jessy    發表於 24-4-27 15:27

伯爵府

Astra00 發表於 24-4-27 10:07
呢度都好多比$100一日俾小朋友,上次有個類似嘅帖,我話我俾個仔$100一日,有人即刻出嚟質疑我,覺得我比太 ...

每個人家庭環境吾同,吾駛理人自己錢,有d地區食飯貴d,要轉車,大食,補習訓練前後或放學食野,又有d小食多餐。

伯爵府

Fishqqma 發表於 24-4-27 13:53
果位可以不理。
反而上面有個jm比$2000零用錢個小朋友,一年仲可以儲到萬三蚊我真係覺得好神奇。 最怕小朋 ...

吾奇喎,以我女計好多同學慳錢食M記、杯麵、唐記飽又一餐呀女至憎,佢食得好健康鍾意帶飯懶吾想行,放學補課、訓練前速食自己帶番薯、拾雞蛋、生果、麵飽,放假活動或訓練後間中一次先出街食,計過1個月連搭車用$500吾駛,佢話高中好忙冇多餘時間去街用錢。一年儲過萬架

伯爵府

Fishqqma 發表於 24-4-27 15:29
唐記包點都還好,但係成日m記, 杯麵就真係太唔健康。
你囡囡帶飯,咁你每個月畀幾錢嚟用錢佢?
...

每星期零用$100 搭車$50,計返學日飯$60日,長假期比多$500零用,放假多數同我一齊全包

伯爵府

Fishqqma 發表於 24-4-27 16:02
即帶飯日子都畀60蚊一日飯錢?

係吖,唔會剝削佢飯錢,肯自願帶飯值得鼓勵,反正佢儲錢依家DSE完仲自費旅行。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊