自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

我細個時,中一至中五就係$600一個星期
中六七唔同學校,去左冇咁好既區,就$500一個星期,但其實$300夠使仲有剩

呢個數係包埋飯錢包零用,但唔計車費或者其他費用

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 bkteapot 於 10-8-19 07:55 發表

咪差唔多一日一百蚊

諗返又係wor...haha
mami果時話過俾我既仲多過我dadi每個月出完糧俾晒mami之後dadi自己拎返既零用(包埋食同車費)--講到呢度有d慚愧...dadi先係搵錢果個,使得仲少過我

不過有時我又會用呢d錢買下旗...又會自己買下鍾意既文具而唔問返mami claim錢(mami一個月會俾多$100我買文具用)中4-5果d文具錢先會成日動用到,因為果陣操amaths pastpaper,中2好少用到

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 iluvmeeself 於 10-8-19 09:47 發表
老公話佢小學 (2x 年前) ... 1$ 一日 .
中學就 5$ .
f4-f7 就 10$ .

佢地 (中學) 都可以出街食。。。但佢就係 " 睇 " 住 d fd 食 =.=""
Or 會帶杯面... 因為佢亞媽話唔食杯面會無營養。

早餐會食屋企三文治 .

...

你老公好慘呀...佢呀媽竟然會覺得杯面有營養...

男爵府

好媽媽勳章

以前識有個同學仔,中二時$1000...一個星期 覺得佢就正啦,一定儲好多...但見佢愈黎愈肥就知佢d $$去晒邊...

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 lily_liu817 於 10-8-19 10:31 發表
我都有同學仔係咁ga~~當時真係俾佢串得起, 成日話我地食d 野cheap....仲要係返學時期都周身名牌

我果時都有d羨慕佢ga講真...

不過我mami以前做生意,識有個朋友間舖成日都有個細路女去幫襯...聽mami朋友講,個小妹妹(小學生),每日有$500...d錢用唔晒,亂咁使...
而家fresh grad既大學生可能都冇呀...小學生成萬五蚊一個月

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 iluvmeeself 於 10-8-19 10:54 發表
ahhh.. 唔記得講。。。 

如果佢果日無用到果 1$ ... 佢亞媽第日係唔會再比多 1$ 佢既。。。 直至佢洗左為至 ....

即係如果佢 Jan 1st 無洗果 1$... 到 Jan 31st 都係得 1$ 係袋 ....

我問佢就算果 ...

俾我係佢都會收埋果$1...已經唔係話俾得多$$我架啦,仲要果$1係自己慳到既...儲起佢都好~~搵日食餐好既獎勵自己丫ma

首頁

尾頁

跳至