跳至

首頁

尾頁

別墅

我daddy都買咗一盒鹿茸俾我, 但係我係開刀生嘅, 陪月話要過咗一個月之後先飲得~~

我想問d惡露幾耐先會無, 我上個星期尾見好似就嚟無, 但係今日又多番, 真係吾知乜事???

原帖由 mslo 於 10-3-24 07:15 發表
係,自從我生完又大食咗,可能因為餵人奶,我昨晚其實炒咗三大碗飯,跟著飲咗半碗雞湯+食咗 1/4 隻雞,真超大食,可惜都係無肥到,仲係咁瘦。

講起食,你哋有無食鹿茸鹿角?奶奶買咗比我燉嚟食,佢話惡露清咗就好食了,但係我怕太燥,會影響 ...

別墅

你咁瘦...我想問你生完之後, 個肚係咪都重係好大呀? 點樣先可以減呀? 我開刀生, c+話要過咗easter holidays我先可以開始做運動呀, 好怕減吾到呀~~~

原帖由 mslo 於 10-3-24 00:54 發表
係,我瘦到好似火柴人咁,塊面就係個倒三角形,唉﹗

別墅

我尋日朝早一起身去小便都發覺有D吾知係血塊定係血組織嘅嘢, 之後我咪即CALL我C+, C+幫我照超声波話我子宮收得幾好, 同埋我都無肚痛, 所以應該吾係爆線, 所以佢只係開咗D止血藥俾我, 不過我最終都無食, 今日已經吾見有血OR血塊喇~~

原帖由 mslo 於 10-3-25 13:10 發表
我昨晚都有野流出,但係唔係血塊 係一d漬嚟,有血嘅組織,我都有d驚,因為喱兩日尿尿位有d野墜著,唔知係咪裡面生時未清理乾淨呢﹗

因為生完佢話幫我清我鬼撤咁嘈,我話唔清,由佢 屎啦,我唔想再清或下面又要有任何檢查著,好 ...

別墅

我想問大家點樣泵先叫泵清, 大家通常每邊泵幾耐??
我用medela swing, 如果按照部機嘅時間去泵咁就要成30min, 實在太耐喇, 但係我呢幾日我發覺自己愈來愈少奶, 吾知係咪因為我泵得吾夠耐呢?

另外, 有無乜嘢飲咗可以增加奶水ga? 因為我吾飲得炒米茶, 飲完之後覺得個人好涼~~

別墅

我都係5/10開始番工, 我諗住等佢4/8號滿月之後先train佢, 依家就寵壞佢先, 至於用乜嘢奶咀or埋身/俾樽, 我就覺得都無問題, 我一直都係泵奶出嚟+補奶粉, 但係呢兩日我又俾亞b埋身食, 佢又食喎重食咗好耐~~

原帖由 ihui 於 10-4-5 10:17 發表
我10/5開始要返工,咁我咪要係佢滿月後8/4開始要train佢?但你俾樽bb食,用乜野奶咀呀?會否怕佢混淆乳頭及奶咀?因我bb會,所以有點擔心.....

別墅

我個仔今日傻咗, 每隔一個鐘就醒一次, 攪到工人頭痛要食panadol, 可能亞b似我吾係瞓好多~~

原帖由 mslo 於 10-4-12 14:15 發表
咁正,亞囝就日頭 1-1.5hr 一次,半夜就 3-5hr 一次

別墅

我亞b反而係成日想食吾願瞓, 攪到我無得瞓, 黑眼圈就愈來愈勁~~

原帖由 tiggerkitty 於 10-4-13 14:03 發表
尋日同佢睇完張子強,DR 話佢係正常B,係分泌物多D,

但我覺佢咳時有痰聲,如果佢嘔完,好似平時咁會玩下、食奶,我緊係冇咁擔心,但依家係成日想瞓同唔願食

...

別墅

吾知點解生咗亞b之後, 塊臉d皮膚成日都好敏感好癢, 都吾知做乜?? 大家會吾會呀??

別墅

我諗都係習慣問題, 我一路都係人奶+補奶粉, 所以我亞b食奶粉又得埋身又得, 不過我就嚟要番工, 所以我依家都吾埋身餵, 我想快d收奶, 如果吾係番工係度谷奶就慘喇~~

原帖由 叉燒媽咪 於 10-4-22 12:48 發表
買條sling, 出街餵都好方便啊~

不過我覺得最perfect係 埋身又得, 食奶粉又得... 唔知有無計仔呢?

別墅

係呀, d人話要係一個月之內派薑醋, 所以我99係亞b滿月之前已經幫我拎咗d薑醋去公司俾我d同事, 滿月果日我地都無大攪, 只係同屋企人出街食餐飯, 不過果日亞b好乖成餐飯(兩個幾鐘)都係到瞓~~

原帖由 yenyenBB 於 10-4-22 09:36 發表
我99又係計舊曆...
計完之後, 仲要睇好唔好日...
結果, 提前擺滿月....

p.s: 擺左滿月...原來d薑醋唔出得街ga 啦 (即唔可以拎俾人)!!

別墅

我想問大家個b戒咗夜奶未呀?

我上個星期開始train緊我亞b戒夜奶, 暫時重未success, 不過依家就有個固定嘅schedule俾工人, 等佢知道亞b幾點要食奶同bath, 咁佢可以容易d去manage自己休息嘅時間, 咁我到時番工都會放心d~~

別墅

有無人知道點解亞b嘅糞便係綠色呀?

別墅

delete

別墅

吾好埋身餵同埋儘量吾好泵咁多次, 我上個星期尾開始儘量忍住谷奶嘅痛一日都只係泵2-3次, 依家每日都係泵一次到, 以前2-3個鐘就谷奶, 依家成日先谷奶一次, 同埋依家d奶會比較水d, 我諗好快就會無奶lu~~

原帖由 SNCBB 於 10-4-22 15:55 發表

想問下你諗住點收奶??

別墅

重有兩個星期就要返工, 但係個肚重係好似3個月咁同埋個手臂重係好粗, 點算呀?

別墅

我個b都係日頭瞓夜晚吾瞓, 我又吾忍心由得佢喊, 辛苦死我喇~~

原帖由 jp_julia 於 10-4-23 13:17 發表
呢幾日細佬d時間表完成癲晒,晚上唔瞓通頂,朝早同你瞓全日﹗我c得啦

別墅

我亞b食奶都成日濁親喎, 我以為係佢食得太快, 我亞b一日食6餐(每4個鐘一次)每餐食160-180ml, 會吾會太多呢?

原帖由 tiggerkitty 於 10-4-23 23:36 發表
食少D係因為佢早排條氣唔順,有痰,易濁親會咳
後來睇DR要佢4.5-5安,每3個鐘,依家我都隔到3.5鐘150ml,真係好番好多
遲D,再做返4個鐘,咁就一日5餐,希望FIX啦

...

別墅

我亞b依家食全奶粉, 呢幾日d便便大多數都係綠色, 以前就日日都有便便, 依家就有時隔日先有~~

原帖由 googoobear 於 10-4-27 00:11 發表
今日我問左健康院姑娘點解d 便便係綠色, 佢話係阿b消化唔哂d鐵質~

別墅

你亞b真係好湊, 我亞b不嬲都吾係點瞓覺(可能似我), 依家夜晚重成日要我抱住佢瞓, 一放低就喊, 工人同daddy抱佢都吾得, 真係攰死我~~

原帖由 Jamie0730 於 10-4-26 17:26 發表
我無刻意幫阿b戒夜奶, 但佢大約過o左一個月後, 佢就自己o向夜晚訓覺由開頭訓3個鐘到現在可以一訓就5個鐘, (之前一個月係差唔多毎個鐘都call 你咁, 間直係law我命呀!)所以現在我都覺得ok, 我夜晚可以多o的時間休息。
...

別墅

我亞b今朝飲完奶嘔咗一小啖黃色嘢, 佢睇落又吾似吾舒服, 又瞓得又食得, 我要吾要帶佢睇醫生呢?

首頁

尾頁

跳至