跳至

首頁

尾頁

大宅

我囡囡今年在sunkids讀k1全日班, 返了學一個月, 佢每日都是開開心心地返學, 每朝入到學校自己換鞋, 然後由普通話老師量體溫, 老師用普通話向她說早安, 囡囡也會回答"老師, 早安或早上好", 跟住自己去洗手, 入課室, 交功課, 放書包, 拿毛巾盒和杯去食早餐的課室食早餐, 之後由校長帶領各班一起做早操, 我見校長會在每班叫一些小朋友(n1-k3也有)上台一起帶領唱歌和跳舞(做早操), 在台上台下的小朋友都很開心, 之後去洗手間,跟住返課室上堂......我見囡囡的時間表,上下午都有大肌肉活動的時間,老師及姐姐給我的印象也很有愛心,尤其普通話老師(因我接觸她比較多,例如她會告訴我囡囡有些食物不吃,她會鼓勵她試下, 現在她也會吃; 又例如囡囡洗手時唧很多梘液,她罰了她;很多,很多......很細微的也會告知我, 令我很放心......) 至於小學派位, 巳出通告話上年k3全被圓玄取錄 , 好像連校長的仔女也是讀圓玄的!

返了一個月學, 暫時見到就只有這些......

大宅

唔好意思呀, 咁遲先答你地, 因為我唔係成日上嚟! 但係你地d問題有d我都唔知, 因為我始終都係新嚟, 有d嘢都係觀察緊 :

k1全班有20人左右, 大肌肉有室內攀爬的滑梯, 好像有一座在室外, 多架單車, 三輪車, 騎著彈彈跳的動物......只留意到這些......k1課室內有一set玩具廚房, 還有其他一籃籃的玩具,blocks, puzzle等, 玩具及活動設施我又覺得ok喎, 我最喜歡佢有好大的地方/空間給小朋友走動

至於課程, 逢星期一 english teacher 都會有一份schedule告訴家長嗰個星期會教嘜,同埋去lab會玩嘜,學d嘜(有art lab, block lab, science lab......), 中文老師亦會在主題開始, 派一份schedule告知將會教甚麼......每日上午有中,英,普通話堂,大肌肉,茶點, 下午lunch後,午睡,茶點,大肌肉,普通話,s.f.a. lab......逢星期五會派weekly report, 詳細記錄每天做什麼,教了什麼......

至於德育, 這幾星期的主題會用故事書教佢地與小朋友分享,收拾玩具,表達情緒,觀察自己樣貌等......自理都教得很好, 囡囡要自己食嘢,午飯後要刷牙, 跟住才午睡......所以佢o係屋企睡前同早上都會主動要求自己刷牙

暫時係咁多, 因為要接仔,希望有舊生家長可補充

大宅

hi joantsang,

冇錯, miss ivy 係校長, 我覺得佢好落力, 好投入! 你講開基督教, 我諗老師有教佢地食嘢前祈禱, 因為囡囡放學後, 有時食緊嘢, 佢會自己講 "thank you heavenly father, thank you for my food, today we are eating biscuits and water, enjoy your food" (大概係咁, 因為有時叫佢再講多次, 佢就唔肯, 問佢佢話係老師教嘅), 唔知用英文祈禱係咪咁呢? 但係sunkids好似冇宗教ga, 等我了解吓先 ......仲有佢地d早午餐,茶點都係日日唔同, 有份list派比家長一星期d餐單(for 8,9月), 我諗兩個月轉一次......

大宅

Hi puib,

圓玄小學現已轉為保良局直資, 沒有宗教!

大宅

apple000,

多謝你的分享! 可能sunkids真的不符合你的要求! 但直到現時為止, 我都覺得佢好適合我的囡囡, 囡囡亦是每天愉快上學, 你提出的疑問可直接向sunkids查問......畢竟是一間新校, 給些時間改善是必要的, 看見你說以前的sunkids, 與現在對比, 可見他們已在進步中......找一間符合自己要求又適合小朋友的學校才最重要

大宅

今年報讀圓玄的k3學生,全獲取錄

大宅

hi 小魔,

上屆k3有13個畢業生, 圓玄取錄了12個, 另有1個waiting, 最後亦被取錄. 今屆報考圓玄的k3生亦已全被取錄.

首頁

尾頁

跳至