論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人做左一個月, 出左一個月量比佢
(其中$3000比左a準) , 之後一個星期後..
2/15 放假當天,一直沒有回家 , 連a準亦找不到 , 佢d物品/用品亦帶走了 , 但留底多件衫,褲...
到16號,仍未有消息,我fax左終止合約比入境處了...
今天,a 準call我 , 話個工人翻左去攞翻passport. 下一步可能去勞工處 , 叫我先去勞工處追回工人一個月的代通知金先 !!

我仲可以點做 ????

複式洋房

終止合約內容係寫 .. 因工人放假當日到現時一直未回來,一直找不到她 , 連a準都找不到她,及發現她日用品/隨身物品都帶走,她無故曠工,因此終止合約.

今天...
我已經報左警, 警方通知他們做不到任何野,只係開file for record.

我已經去左勞工處追回一個月代通知...
佢話呢個妹,未有上過黎,暫沒有佢追究的記錄,所以勞工處會經a準找她,如找到她雙方會再約見..

佢只係做左一個月多d,如果佢上去勞工處,,
請問佢有咩野可以攞黎屈我???

複式洋房

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-2-18 18:44 發表

機票錢, 路費, 人工, 哩啲都係要俾的.

佢屈你的, 可以係:
一個月代通知金(話你即炒佢冇俾通知期), 短付工資(佢咁樣走你都出唔到糧俾佢).

機票路費及佢之後嘅一星期人工我可以比(因為合理)
但我無話炒佢,唔通佢呢d可以屈我?係佢自己失蹤啊!

複式洋房

原帖由 twins214wy 於 11-2-18 22:16 發表
年初一二三, 你有無比佢放 ? lee 3 日系法定假期, 一定要放 ( 可以吾放正日 ), 佢未做滿 3 個月, 系可以扣番 lee 幾日人工.

佢做左一個月多幾曰,應該無得放初一二三假,我無比佢放,但照有人工囖!!!我做錯左??定係一定要放比佢,扣翻佢錢?

複式洋房

咁死啦,我出足3580比佢,無扣起人工,又無話60天內補翻假比佢。

3000 我無直接比a準,工人有張咭,定期去7-11 or OK入數,我有keep住入數單據.

我發現同工人簽收人工張單據唔見左!我用file 入起放書架到,尋曰去完勞工處追回一個月代通知金後,念住搵翻d證據. 而家無左!

原帖由 chaklongma 於 11-2-19 11:53 發表

樓主, 你錯晒喇~~
工人雖未做滿三個月, 勞工假一樣要放比佢, 只不過係 no pay
or 叫佢唔放正日, 60日內補返假比佢

工人要還agnet fee, 唔關你事
你唔可以自己扣起直接比agent
如果agent 話要咁做, 佢"昆"你~~
因 ...

複式洋房

樓主你真係好好,我清楚左好多,多謝你續點解釋,我會堅持!多謝你詳細了解我嘅擔心!

因為我備案先,
而家勞工處會透過a凖,找出工人追回欠我的一個月代通知金,到時三口六面拆...唔知搵唔搵到人呢?如果工人唔出現,搵唔到,工人可唔可以離境翻歸。丨

原帖由 Painful 於 11-2-19 15:41 發表

冷靜點, 你未死得

多把口講可能令你有點唔誤會

出足糧 -- 你做啱
唔代工人還錢比agent -- 你做啱, 千萬唔好代工人還錢, 佢地既事唔關你事
無放年初一二三 -- 假一定要放, 到時你可扣番薪金, 但外傭走佬前未過60 ...

首頁

尾頁

跳至