跳至

首頁
34567...13

尾頁

別墅

又減?! 佢之前先話咩22周年咋喎!

原帖由 pudding71 於 09-11-24 13:45 發表
吉之島28/11 - 2/12

別墅

係喎!都係人生大事,最緊要洗得開心!

原帖由 angelbaby.angel 於 09-11-24 16:19 發表

結婚同生bb都係"人生大事"ma....駛$$$都駛得開心d...

別墅

我無忍住,不過就覺得未係時候買law... 同埋我媽又叫我唔使買BB衫,除左床仔,奶樽,高椅,袍被...我諗唔到有咩要買 .... 我係咪諗得太簡單呢
原帖由 blittle 於 09-11-24 16:00 發表
haha! 暫時我仲未出手幫ah b 買野! 忍住忍住!

別墅

哈哈... 我真係無諗過要買呢D野呀! 永安都幾好喎,等我下次行經攞定黎睇下先!

唔該晒!
原帖由 angelbaby.angel 於 09-11-24 17:10 發表

您怕漏左買野...可以係wing on有個checklist可以俾d客攞架...(e.g. bb用既安全扣針...探熱針...)果d"濕碎"野都有list out.

別墅

我未知有之前都有食煙直到驗到真係有左先介.... 我都好擔心! 不過仲要等到8/12 先照結構....

但求小B健康正常就開心!

原帖由 carmen629 於 09-11-24 16:53 發表
各位媽媽,我今星期六就去照結構喇!我好緊張同埋好擔心,因為我之前有食煙同飲酒 ,直至到我一知道自己有咗,我就即刻停咗煙酒!好驚BB有兔唇OR 身體唔健康ar! ...

別墅

唉... 我覺得自己越來越懶呀! 成日計仲有幾耐就放產假....

別墅

計到咁盡??
我預產期20/4,打算由7 號開始放--- 前2 後8 算!
政府響咩情況底下會比你開刀生?我都打算去政府,因為諗住順產,但又驚驚地到時頂唔順...

原帖由 tszyancobo 於 09-11-24 17:25 發表

哈哈~我計左好耐啦!但我係政府開刀,要成36week先知幾時生,知道既話,就要唸放前一後九好or前零後十好lu~

別墅

我之前C+E生幫我略略check 過,大致OK,到8號就再去贊育正式再照

原帖由 tszyancobo 於 09-11-24 17:27 發表

我都係個日照結構,係呢!你係邊個醫生度照呀?

別墅

我今日都email 定老細我會預計幾時至幾時放... 比定心理準備佢先! 佢居然話不如買多部電腦比你,舊果部比我拎返home ,咁放產假期間都可以繼續做野喎!我可以話唔得咩?!

我其實未發現有之前都想轉工架!因為我依個老細係英國人,此㚵有日佢會走,可能只留多2﹣3年.... 所以我就想搵份穏定D既工囉! 點知有左,咁就生埋先....

原帖由 小曳人 於 09-11-24 17:45 發表

今日同老細"傾計"先講起呢個問題 (佢想傾呢幾個月嘅工作安排)
我話真係預唔到.. 不過點我遲d都會第假紙..
佢有d估唔到我咁多麻煩嘢.. (個個月要睇3個專科医生)

我真係唔敢諗產假住.. 過咗24wk先算啦..

唉~ 傾完 ...

別墅

睇定D先好!最好梗係搵到先走啦!

原帖由 熊SAM 於 09-11-24 17:49 發表
即係你諗住產假完左返去辭職呀?

別墅

我打算響政府生呀!原先諗住去st paul , 不過聽完個fd既經歴之後都係政府算! 慳返幾萬蚊買野比BB同自己補下好過!

原帖由 tszyancobo 於 09-11-24 17:54 發表

我本身都係唸前二後八,但d同事又話如果順產就要早d放,因為唔知bb幾時出世,開刀知道既話就唔好蝕,不過我都唔知自己捱唔捱到,個肚愈大返工就愈辛苦,因為我第一胎係政府開刀,所以第二胎有得揀,而第一胎開刀原因係穿左 ...

別墅

我諗住車仔等出年5月永安再大減先去買,因為次次睇鍾意既款都唔同,一日未迫到埋身要買,就揀多日

原帖由 sstigerb 於 09-11-25 11:28 發表

嘩....7折後都要$30xx ....D BB野真係巧貴呀﹗我而家仲未開始買野呀﹗

別墅

想問鰻魚食唔食得架?

別墅

oh no... 我今日真係好想食鰻魚飯呀! 就係因為之前聽過人講好似唔食所以想問清楚...

咁係咪鴨同鵝都唔食食呀?

原帖由 DruidLam 於 09-11-25 13:18 發表
鰻魚係鱔的一種, 係冇鱗魚, D人話孕婦唔食得冇鱗魚喎。

別墅

係啦! 聽聽埋埋攪到咩都唔食得咁!真係好鬼慘!

原帖由 tszyancobo 於 09-11-25 13:40 發表

係上一輩先知呢d野!就得於食蛇,bb就會有蛇皮,食羊,就會有發"羊""吊"

別墅

咁即係話無鱗既魚係不宜多食...
但我頭先又發現,某D人又覺得縵魚係好有益:
http://news.sina.com.hk/cgi-bin/nw/show.cgi/23/1/1/732490/1.html

原帖由 pudding71 於 09-11-25 14:43 發表
以前睇開中E,通常D大夫就會話,無鱗既魚吾好食太多.
至於鴨鵝,我吾食架, 因為我怕飛禽. . . hehe

別墅

我都係喎! 一D都無大食到!只係同未有BB時咁

原帖由 ~mAc~ 於 09-11-25 14:55 發表
我都覺得係 又易餓, 但係又易覺飽
頭先lunch 前勁肚餓呀
但到開飯… 盒意粉都食唔夠一半…

別墅

係! 小吃多滋味!
我諗食小小應該無問題既
原帖由 ~mAc~ 於 09-11-25 15:04 發表
其實…真係要睇佢話 無鱗魚有咩問題先囉
你知啦… 中國人好多避忌都冇乜根據既
好多時都係近似字 or 近音就迷信
eg. 食羊會發羊吊…
跟足中醫既避忌… 真係日日白粥都似

每種食物都應該有佢既營 養係度
適量咁 ...

別墅

1. babisil係抵買! 上次sogo 減完都要$549 仲要好似無刷送! 我都諗住用呢個牌子既奶樽!

原帖由 cherrieyip 於 09-11-25 15:06 發表
各位mama知唔知一田做特價呢兩樣野好唔好,有無用or底唔底呀,我想買,但唔知從可入手。請有經驗mama幫幫忙。謝謝

1. babisil elegant $499
4合一電煲 (送9安士溫度感應奶瓶4個及海棉刷1支)

2. minimoto $499
電消毒煲 ...

別墅

如果我想用babisil 既奶樽,係咪一定要用返佢果隻steamer架?

原帖由 小曳人 於 09-11-25 16:25 發表

你決定用乜樽未?
我就覺得d steamer隻隻差唔多, 唔好為邊個話好就買, 我會跟返自己想買嘅樽嚟買, 多數牌子都會有package, 已經應該肥瘦樽都ok (at least avent嗰個係) ...

首頁
34567...13

尾頁

跳至