跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 想同個女轉學校,各位可否比一些意見~

健朗媽咪 寫道:
ada
我想問你囡囡係唔係細b(年尾出世)
如果你細b, 升小一跟唔上都係正常喎
慢慢會跟得上
如果唔係就可能真係學校的教法唔啱或溫習的方法唔啱

me too
好啦你幫助小轉校, 到時小朋友讀書冇心機咪你要幫佢轉校. 所以你喺要幫小朋友找出真正問題. 唔喺x腳止被沙松.
你有冇同老師講過小朋友學習問題, 有冇比甚麼意見啦.
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog

大宅

你有冇同學校傾過呀, 你有冇同個囡傾, 問吓小朋友心底話.

ada29 寫道:
多謝各位媽咪意見,近日就係為個女嘅問題同老公好多意見,佢唔想個女轉校,怕個女將來跟唔上中學,加上個女成績咁差,可能冇學校收,但我自己就想個女可以開開心心過童年生活,都唔知點做先好,轉定唔轉校呢個問題真係好頭痛,我好怕落錯決定比老公怨我害左個女,學校又唔比留班,話仲有小朋友差過佢,真係好苦惱 :-( :-( :-(
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
飯婦人Blog

大宅

恕我直言
千其唔好諗何福堂呀. 喺校風問題. 另外課程問題. 雖然有家長都讚此校唔錯, 可以另小朋友鐘意睇圖書, 亦都有許多in課外活動, 亦都有補習老師話佢個英文課程都好深.
有一次經過街上有一群太太講, 阿囝你上梁球琚中學我就死, band3小學上band1中學你掂追呀.
另外有個fd個細佬喺何小讀, 最近check到佢有讀寫障礙, 我好側疑學校老師以前點樣評估小朋友, 因為細佬讀咗5年先比學校社工發現先至知. 白白浪費個小朋友接受特別課程機會.
另外一個小朋友都喺何小因為發生問題(讀書心理問題), 我冇詳細問, 然後同阿囝轉去保梁下重讀, 個小朋友反而讀得好開心, 因為唔喺由小一上起, 就唔駛評估, 不精英班, 唔駛谷, 還幫補底.

到咗最後真喺要轉的話搵其他好學校都唔好搵何福堂.

ada29 寫道:
其實我問過補習社,佢地就話何福堂冇咁深,我本來都打算轉過去,但囡囡唔想,我又唔想迫佢,所以現在慢慢要學平常心去面對囡囡成績唔好,由得佢唔合格,最重要係佢都盡左力,我地做父母仲可以點,今個暑假我會比囡囡學游水,又同佢報左補習班,仲會再請多一個一星期上門一次嘅補習老師專補英文,希望可以幫佢補番小一嘅野啦~

[quote]

囝囝2000 寫道:
係莊下, Everyweek 默中,英, 中默有時2課同一默, 英默就6句+8個生字, 試果一星期默4次默書, 我日日迫佢溫, 反而傷親子感情, 我都有考慮佢轉一間佢有讀得開心的學校.

[quote]
ada29 寫道:
hi 囝囝2000 :

你小朋友係咪梁周上午班呢,我本來都想囡囡入梁周上午校,不過派唔到,其實我問樓下幾間補習社,佢地都講過兩間都好谷學生,不過我估你會比我好些,因為五邑係圖書教書,好難同佢溫書,淨係一個學期中文好似13本,英文都12本,根本好難溫習,加上英文默書句子太多,連個補習老師都話間學校離譜,一個小一嘅小朋友要默咁多句子,實在太辛苦,但係做媽咪嘅就冇辦法,只好迫下佢溫習,但係番來成績唔好,我地都唔敢鬧,只係講盡左力就算 :-( :-(
[/quote][/quote]
飯婦人Blog

大宅

好似話殺校, 又好似話轉直資, 問清楚好啲. 喱間學校喺唔錯架.
鮮魚行學校
有冇打去教育署問吓呀. 睇吓佢地幫唔幫你.

飯婦人Blog

大宅

ada29 寫道:
佢今次英文考試得33分,你地話點算好呢 :-( :-(

你會不會考慮同小朋友轉去保梁下. 因為我見好多家長都話該校用唔同方幫小朋友學業上問題又有社工跟小朋友, 教育課程會体番小朋友能力而授課架., 早前我認一位本是讀何堂小小朋友, 佢喺該校出咗一啲問題, 轉去保梁下, 要考筆試個小朋友都唔得, 最來由校長接見, 都收咗小朋友, 要求小朋友重讀, 佢話個小朋友讀得好開心. 另外有bk媽咪該校小咗功課.
你都試吓面吓試, 睇吓同另外校長傾吓, 唔不唔有第二種諗法. 面咗試唔一定讀架嗎. 你可以做晒先, 先至同老公講. 咪少聽一方意見囉. 你同個囡講時必須有技巧啲. 因為小朋友讀慣個間學校, 認識同學必定有感情. 肯定話唔想轉校.
飯婦人Blog

大宅

ada29 寫道:
真係好感激各位媽咪,我今日打過電話去保梁下,已經攞左申請表,不過就擔心個女成績咁差佢地唔收,我都只係抱住一試心態得就讀,唔得就算,佢地話28號考試,真係希望可以比個轉一轉校,唔洗好似現在咁~

試咗唔得唔喺問題. 最緊要你有成意喺幫個女. 你考慮番重讀有冇問題. 有啲學校重讀多數都會收. 要謹慎考慮.

祝你有好收獲.
飯婦人Blog

大宅

ada29 寫道:
但係我囡囡生得好高,如果再重讀小一會唔會唔係幾好呢?
/
我諗現在喺考慮小朋友學習問題為先, 其他嘢遲啲再諗. 不過你講得小朋友高啲都會個別小朋友都高. 唔會得小朋友特別高大啲. 我個囝間學校, 有小朋友高我個囝成個頭.
別諗得太啦. 攪好小朋友學業為重.
飯婦人Blog

大宅

間學校唔比留班架.
我覺得個老師好不負責任.

ada29 寫道:
我剛剛都同自己小學班主任傾過,佢都好贊成囡囡轉校,因為我同過囡囡班主任傾過,佢地都話升小二會讀唔上,但係又冇其他嘢可以幫我,我覺得好無助,又話家校要合作,都唔知合作左咩?我自己小學班主任聽完就覺得學校實在太不付責任,繼續都冇意思,我都覺得佢講得有道理,原本我都仲好心大心細,但係現在都覺得要死心~
飯婦人Blog

大宅

你會不會投訴佢啦?
不過校長會包庇老師, 因為校長覺得個老師做得好好, 等你個囡自然流失.
不過你咁快同學校講, 因為你唔知果邊收唔收你個小朋友. 假如唔收咪有問題囉.
用平常心看待, 壓力越大, 反效果越大. 你有冇同小朋友溫習架. 如果有你可以喺日常時用輕鬆心同情玩問答遊戲, 如果唔識, 你咪比答案佢, 講多幾次會入腦, 你可以用吓暑期作業, 升小二習作, 你自己搵啲問題, 同阿囡傾吓, 講吓, 千其不要給壓力小朋友. 例如:我講咗十次你都唔識, 死蠢, 苯蛋等字唔可以講架.
飯婦人Blog

大宅

我聽許多屯門朋友講話間學校想達到band1學校水準(升中入band1中學)將啲瘀血可能自然流失或清走.另外有聽過校長喺唔理啲學生. (聽聞, 喺真喺假校長先知囉.)
飯婦人Blog

首頁

尾頁

跳至