自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-23 22:59 發表
如題.

實情我真係唔識呢D規矩,但又好疑惑...究竟係我諗錯隔離,定係真係我有唔妥當呢?

事緣我嫁咗出去十幾年,但我仲有兒時儲既少女漫畫書幾套同部份唱片仲留响我外家我以前間房度,今日我老豆請既新工人黎咗,我間房 ...

唔好唔開心啦. 就算係, 都係舊思想 / 觀念 羅. (好似話女仔唔洗讀咁多書咁羅). 係我黎講, 仔女都一樣, 佢地有需要, 自己吃力d, 都無所謂.

不過冇謂同老人家爭吵哩. 我地仲有幾多時間同佢地相處呀

伯爵府

原帖由 NicoleTszChing 於 09-10-24 00:19 發表
樓主,你都好丫,起碼係你爸爸講出口.
我嫁左兩年咋.我家姐(未婚同仲我媽咪住)上年已經叫我執晒d野走啦!!!!!
仲話'嫁左o既女=撥出去o既水'
唔好再留底任何野o係外家!
(因為佢想霸埋我間房,而家已經比佢霸左....)

我聽 ...

可能你家姐冇得做撥出去o既水 (hehe...), 所以咁講. 唔好 "lau", 錫 翻下.

伯爵府

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-24 00:45 發表

講開鎖匙...頭先我臨走之前,我老豆都第一時間响門口要求我交番條匙俾佢話俾工人,咁我都照抽起條匙,不過個匙圈太實,我都整咗好耐,跟住佢唔耐煩又話唔駛,我咪叫佢不如直接叫我哥今晚去配番條鎖匙俾工人囉,跟住佢就閂 ...

佢真係...

好彩你唔洗同佢住姐. 好彩, 好彩!!!

伯爵府

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-24 00:54 發表

我哥都淨係叫我唔好再擺野响'佢地屋企'度咋!因為依家我都係借緊我哥間房幫小朋友補習(否則我仲邊有錢日日撘車過海黎俾個孫陪下公公吖),咁我又唔想整到或郁動到我哥書枱上任何野(佢張枱好亂好多文件架==),咁我咪話 ...

好慘呀. 樓主你仲 "日日撘車過海黎俾個孫陪下公公". 你真大量. 希望第日你仔仔, 好似你咁性格...

伯爵府

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-24 02:12 發表

查實呢...我老豆應該係有自閉症架!佢嗰D脾氣都係自閉特徵黎,我都係到我仔有問題(自閉加過度活躍症),識多咗呢個症,我至知我老豆又係!查實問心佢又唔係唔鍚我既,不過有好多時佢D言行同情緒又真係好矛盾囉!連我都唔知 ...

有咁既父母, 真係慘. 好在樓主唔似你爸爸d性格. well done

伯爵府

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-24 13:38 發表

我外家係印尼華僑黎架...應該唔會咁傳統啩...我大佬咪話我老豆呢D係迷信囉!事關對上嗰次我老豆話外嫁女嫁咗出去就唔可以番外家瞓,我老豆話係因為唔吉利喎~~~呢個答案我同我大佬都即時dead air.................... ...

華僑仲傳統呀. 不過都係唔好 "lau" 啦. 第日自己唔好咁 做 / 講, 咪得囉

伯爵府

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-24 17:29 發表

只係可能我又早結婚生仔,又遇啱個仔又有咁多特殊問題,咁個仔已經咁,我無可能又任得自己'古怪'落去嘛...連脾氣都要改啦...

係呀. 我都係咁諗. 做左人地老婆 / 媽媽, 真係唔好以好似以前咁o家啦

伯爵府

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-24 17:42 發表

我邊咁好脾氣吖...我係真係咁好脾氣既就唔會响樹呻啦...只係嗰個係我老豆,另一個係我親大佬,始終我視佢地為最重要既人,比我老公更重要,尤其我老豆依家有cancer,我更加覺得我需要好好把握多D時間去陪我老豆,等佢開 ...

唔係囉. 我出名好脾氣, 都鍾意o家.

不過你好好呀, 冇 "lau" 老豆. 唔係咁多人做到o家.

始終親人係冇得揀o既, 唯有放開d啦...

伯爵府

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-24 17:33 發表

really?咁我真係唔知...可能我奶奶太'順德'人喇!所以無形中同我娘家嗰邊成強烈對比,有時我同老公呻,我老公又真係好似覺得老婆(我)好可憐咁又摸我頭又呵又氹,搞到我真係好可憐咁...所以好似噚日咁,我老豆咁講話我佔 ...

真o家. 我有親戚係華僑. 所有兄弟姊妹 (結左婚, 有仔女), 仲一齊同父母住

好 sweet 呀. 我都要 c6 咁做

伯爵府

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-24 17:53 發表

唔知呢...算唔算係好彩呢...之前確實想搬番近我娘家住架!因為我見我老豆都就黎七十,又多病痛,之前未知佢有cancer前,我同我媽都覺得我應該搬番去娘家嗰邊住,至少我哥成日出trip番工,我都叫做有個照應,可以隨時照顧 ...

嘩. 第日我d下一代咁做, 就發達囉....

問心, 今時今日, 邊個肯同老野住呀...

伯爵府

原帖由 constance0801 於 09-10-24 18:09 發表
我未嫁時, 我媽都已經丟我既衫褲俾人啦, 係問都無問過我要唔要o個隻, 你而家先丟真係小兒科.

自己仲生勾勾, 比親人丟野係唔好受, 只不過我咁諗, 佢今日丟我d野, 下次佢有乜係我度, 我都會唔客氣, 佢問起咪話唔見lor ...

笑c我. 同呀媽鬥氣

伯爵府

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-25 00:25 發表

我都好明您感受...有時就算係朋友咁對自己,自己都會好受傷囉!更何況嗰個係自己既亞媽...

查實我都覺得自己AA地(自閉症),有時研究開自閉(我仔有自閉傾向,所以我都多接觸呢樣野),佢地社交唔得,係因為唔識得分析人地 ...

唔好咁諗. 所謂一樣米養百樣人, 冇論見識幾多 / 年紀幾大, 都好難 100% 估中 / 分析 人地o既反應 / 諗法.

我覺得只要出於好心, 就冇所謂O家啦.

so far, 我覺得樓主好孝順 / 為他人設相 / 好媽媽, 一 d 都唔係 d 細細個, 唔知"釘"既 wet 妹o窩

首頁

尾頁

跳至