自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

樓主....恕我直言. 其實, 咁多"唔鐘意", "唔想", "我係自私", 咁生來做乜....? 唔想湊, 又嫌佢地嘈....有d明白點解你c6會講呢句 - 任何人湊都好過俾你湊

到時就算你星期一至五比阿媽湊星期六日自己湊返, 你都可能好唔鐘意, 有冇認真去想像過有了小朋友既生活呢?

好勒, 就算你唔想自己湊or請工人, 以你c6經濟能力好呢個條件, 可以consider同阿媽一齊兩個湊一個b姐, 都唔一定要出去做野掛. 你都識講啦 - 初生bb有好多需要 - 查實bb唔係只需要物質上既準備, 或照顧佢既人, 最需要既係媽媽囉.

其實你c6都係想你可以親近bb多d, 小朋友既時光一閃即逝. 相信佢並唔係單單因為要"所有野各添兩套"而"開始有異意"囉...

希望樓主你小baby出左世之後心態會有改變, 因為小朋友實在是一顆十分神奇的靈丹妙藥!

karkar39  Agree  發表於 11-6-4 19:37

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

樓主, sorry, 我想講多句

幸福不是必然的, 請珍惜你現在覺得很"基本"的人, 事, 和物

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 為食熊 的帖子

人奶B當然可以轉奶粉, 或者唔夠奶也是用奶粉來補的

如果你唔想咁痴身, 上奶後可以泵出來比阿媽餵, 既然你打算始終有日會食返奶粉既咁比BB習慣下用樽食都好....

可能你C6知你係屋企湊仔會APPRECIATE加多D家用比你呢~ SO FAR聽你咁講C6都幾錫你丫

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

magicat 發表於 11-6-3 23:22
嘩 呢個勁 如果個細路咁樣自已講
真係生舊叉燒好過 公主港童
原來一早已經存在 唔讚就等於唔愛佢 ...
樓主呢點(..未試過感受我媽好愛我..)我有少少共嗚, 但觀點角度有d唔同.

我細個都係婆婆湊大, 媽媽返工, 都係唔知咩叫"有媽的孩子像個寶". 到我而家有了自己仔仔, 相反我唔想佢好似我細個咁, 冇阿媽教, 冇阿媽理.

你既經歷唔係你一個人獨有, 請不要以此作為"BB可以唔洗自己湊"既理由. 我唔會抹殺我仔去感受我細個感受唔到既幸福....

紅紅  樓主係咪 ... 我得唔到嘅嘢,你(BB)都唔洗指意得到?  發表於 11-6-4 14:07
紅紅  我同你一樣,就係自己細個冇,先想自己個女有!  發表於 11-6-4 14:07
magicat  明白你意思 講得出呢句 "想佢好似我細個咁" 已經知道你同佢既 viewpoint 唔同  發表於 11-6-4 00:00

首頁

尾頁

跳至