自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我覺得外傭爭取最低工資無問題wor! 一定要與香港人享有同等福利, 首先要cut左d醫療保, 生養死葬保, cut膳食, cut住宿, cut機票, 一定要同本港勞工一樣有試用期.
如合乎以上, 我好贊成他們享有最低工資的福利

大宅

我非常認同你的講法, 完全可代表僱主的心聲, 我們完全當姐姐當公主咁拜, 都重有人話香港僱主無當外傭是人, 真無奈, 有一次回家, 仔仔按門鐘十幾次都無反應, 我當然不會等他開門, 我只輕聲問她是否聽到門鐘響, 她說聽到but唔鐘意開門, 你們有鎖匙, 救命呀, 如果有人按鐘話比你聽火祝, 佢就會燒死ga la.

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-9-1 10:40 發表

咦 ~ 我都係喎! 一陣間lunch我又係食隔夜餸, 又要做狗tim! 我試過有個菲姐投訴早餐食生命麵包tim, 雖然我有提供牛油, 花生醬, 雞蛋, 香腸俾佢, 但佢都唔滿意, 佢好似忘記咗佢係嚟返工做嘢賺緊錢, 唔係俾錢參加豪華 ...

大宅

真係看不到菲傭要求加薪的理據lor. 外傭是全包的, 通貨膨脹對他們影響不太, 反而對我們這些打工仔僱主就百上加斤. 最低工資如通過的話, 商戶必會把該項支出給消費者, 即是我們. 唉! 到時真是苦上加苦, 如外傭都加埋一份, 我地真係要返屋企湊仔, 公主們都要打道回府, 返歸la.

大宅

DoReMi媽媽說話中肯, 有道理.

大宅

我覺得那位先生有樣野說得對, 我們應把所有反對外傭立入最低工資的理據, 一人一信, send去有關當局及長毛議員, 我們應該團結, 表達我們對此事的強烈不滿. 在此爭論, 只會傷和氣, 對整件事亦沒幫助, 大家冷靜d.

首頁

尾頁

跳至