自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

玩具勳章

吉蒂0603 發表於 20-4-4 19:03
醫生見病人時,的確係一對幾十,但每位病人嘅case,背後有成隊醫療人員處理。
其中一個個人經驗,病人需要 ...

我家人有癌症入左院近月,都未能安排由腫瘤科醫生睇症,一直係內科,只係話做藥物治療,有話安排做檢查有啲檢查要額外付費到私家做,等佢安排之後又話無需要做,最後不幸去世

珍珠宮

玩具勳章

Carmanwww 發表於 20-4-4 20:12
我依家情況好似你甘,入去前媽媽仲行得走得,但12日後,瘦了近10公斤。
在外科病房,卵巢,胃都有腫瘤,又 ...

家人當時腹積水好嚴重,腳都腫埋,連姑娘都話唔樂觀,醫生話只有50%出院機會,得番幾個月,我地又唔知點幫佢,搵左啲食療,醫生話食得野嘅時候就俾佢食,有赤小豆,海帶湯,係癌症康復者建議。我有啲覺得醫生無咩點理到佢,但無辦法家人無保險無法負擔c院嘅費用

珍珠宮

玩具勳章

狐朦 發表於 20-4-5 00:39
老老實實,係唔會的,我99 就係咁浪費左3個月等待,就死左了, 政府醫生推來推去,明明已經係urgent 拖到 ...

我家人就係甘 直頭覺得佢所謂嘅藥物治療只係幫助減輕痛楚,實質等去,去嘅時候無甘痛苦

珍珠宮

玩具勳章

Carmanwww 發表於 20-4-4 20:12
我依家情況好似你甘,入去前媽媽仲行得走得,但12日後,瘦了近10公斤。
在外科病房,卵巢,胃都有腫瘤,又 ...

如果你唔夠錢都只能係公立,試下着緊啲,追下啲醫生姑娘。
一定要夠營養,一食唔到野就好容易去左

珍珠宮

玩具勳章

狐朦 發表於 20-4-5 02:29
所以唔好信晒政府,要有兩手準備

係呀,可能諗下住公院先,然後私院排做手術,啲錢留做手術,做完再番公立follow up甘又得唔得,公院應該乜都收,如果日日住私,啲錢唔夠使

首頁

尾頁

跳至