跳至

首頁

尾頁

別墅

我都係6月頭 (edd 1 june), 唔知到時會唔會見到你呢
原帖由 lovelybb2 於 10-3-20 12:18 發表
我會在6月頭在法國醫院生BB,今次是第二胎了!

別墅

我 auntie 叫我7個月時好執定走佬袋, 我上個星期終於的起心肝執咗走佬袋之餘仲開始執bb 嘢 / 洗 bb 衫.
原帖由 irisnmy 於 10-3-20 21:27 發表
我係6月12日, 順產...
大家開始預備走佬袋未呀?

別墅

我無睇政府, 其實我想睇埋, coz 呢啲係本地產婦 gei 福利, 但我老公話唔想 side 時間喺政府度等, 而且流感關係, 佢話出入醫院好易中招喎
原帖由 fantasmicathk 於 10-3-21 13:21 發表
你地另外有冇book政府產檢? 是否到最後一兩週都會去政府覆診? 到時要不要話佢知會去私家生?

另外, 法國要帶驗血報告, 你地有冇問政府醫院取回??

別墅

係咪 only 帶件和尚袍 / 包被比 bb 就 ok, 其他嘢唔駛帶?

別墅

我預產期同你哋差不多 (1/6), 有機會見到你哋喎
原帖由 wilwinbb 於 10-3-22 13:48 發表

你係几多號呀, 開刀/順產? 暫時你同我日子(2/6)最近喎!

別墅

上產前講座姑娘叫我哋自備2包 m 巾 (醫院會送2包), 但好多有經驗 gei mama 話唔駛用咁多. 我仲驚唔夠喺 jusco 買咗3包.
原帖由 lovelybb2 於 10-3-22 20:37 發表
法國醫院的醫生當時和我說,好似去三日兩夜咁,不用帶太多東西,我就想,即係帶什麼呢?問佢又沒有說明清楚,結果我就照帶,可是第一天就叫老公大部分都帶回家!

每個產婦必送的,你放心!

...

別墅

想問攞個小盆要嚟做乜架??

我帶咗 (1) 晨褸 (2) 睡衣 (3) 盒裝紙巾 (4) 抺手紙 (5) m 巾 2 包 (6) 大毛巾 for 沖涼用

到差不多出院會叫老公帶 (1) 包被 (2) 和尚袍

原帖由 wilwinbb 於 10-3-28 21:46 發表

1&5我都有, 其餘我冇拎喎....我諗吾洗掛....比你大一大.....真係吾知要吾要呢...

別墅

我估如果成間房都係香港人的話基本上衛生應該無問題, 但如果間房有大陸產婦的話一定無咁乾淨 & 嘈.
原帖由 fantasmicathk 於 10-3-29 09:44 發表
不知法國醫院的toilet 清不清潔...特別係座廁....

別墅

我哋生時都算夏天, 如果唔沖涼的話會唔會好唔舒服? 我驚我會瞓唔到

別墅

唔駛 join package 架, even 住 5日每日計都平過 join package

別墅

你最好問吓你睇開個醫生, 我之前問過醫生, 佢話唔 suggest join package. 上產前姑娘都好似提過話唔需要 join package, coz 順產大約住3日就出院 (我希望可以順產).

首頁

尾頁

跳至