跳至

首頁

尾頁

大宅

[quote]原文章由 Happy媽 於 08-4-1 10:40 發表
winkdex
返而係媽媽唔慣,咁妳仔仔,囡囡叻過妳,不過我都係咁話,放左咁耐假,而家又開始要趕頭趕命!
成個假期都去左玩,冇溫過書,今個星期開始要溫下,時事題會唔會有奧運幾時開始傳送聖火,近期既流感................... ... [/quote
happy 媽,
做乜我o地個topic去到咁後,你o地去晒邊呀?呢兩日都勁熱,我同阿女著o左夏季校服,點知阿女話全班得三個同學著夏季,其中一個係你仔仔,我o地真係夾啦。天日測驗溫o左書未?阿女溫得七七八八,希望大家考個好成績啦!

大宅

原文章由 baby.baby 於 08-4-10 01:07 發表
呢排真係唔得閒走上黎, TEST完0左又要黎個普通話試,
唔知時事題係會出D咩?? 大家有無心水??
我估係香港幾時傳聖火?
奧運會幾時開幕 ?
節日個D會唔會問呢? 如清明節 .. ...

happy 媽, baby.baby,
今日考完常識,阿女記得兩條時事題,係關於(1)流感病毒(2)的士加價,請問仲有一條問乜? 最尾o個part問答題問元宵節幾時?阿女寫一月十五日,係咪錯?(應該寫正月十五日), 另外兩條係咪關於(1)火災(2)舉出兩種能源?唔知佢有冇記錯?我個女次次都係衰o係時事題同問答題

大宅

原文章由 baby.baby 於 08-4-11 23:03 發表
windex

你個女可能答岩0左,
1月咪即係正月lo, 你個女答岩0左la,
仲有一條係好似問郵票, (唔知我女有無記錯)
baby.baby
我今日問阿女係咪有一題關於郵票,佢話係,但佢又講唔出o個題問乜?只係記得有三個答案:3元、4元、5元,佢就是但揀o左個,我o念佢都唔明條問題問乜,呢個年代有e-mail send信, send相咁方便,都冇乜人會用郵票啦!仲出D咁o既題目???

大宅

原文章由 Happy媽 於 08-4-14 14:17 發表
winkdex ,baby.baby

妳地就好啦!亞女都講到D野俾妳地知, 我問亞仔,佢話唔記得考過咩!只係話有幾條唔識.

原來郵票o個題D答案唔係3元、4元、5元,而係$1.30、$1.4、$1.5,我個女D時事好差,佢話XX軒(全級第一o個個)常識100分,佢話常識佢係全班第二,但得88分,我唔係好信,唔知阿女係咪聽錯?冇理由第一同第二相差12分,不過整體成績都滿意

happy 媽,
阿女尋日買o左d hello kitty糖,我唔比佢食咁多,佢就帶晒返學請同學食,仲話請o左比幾個男同學,我話男仔唔鍾意hello kitty架,但佢話D男仔食得好開心o咼! 不過佢死都唔講請o左邊個食,好似有D少女心事咁,你仔仔有冇料爆比我聽?

大宅

原文章由 Happy媽 於 08-4-17 11:39 發表
baby.baby

我都會成日問下亞仔D野,不過好多時佢都話冇咩特別,只係記得同邊個同學仔玩,玩D咩咁,問佢考過D咩就話唔記得,真係又唔細心,又唔上心,
妳囡囡考成點呀? ...

我都成日問個女o係學校同邊個玩?我最驚冇人同佢玩,因為佢好靜,又慢熱,又細粒,我見佢有時同小朋友玩,d反應好慢,唔知d小朋友會唔會覺得佢唔好玩,以前幼稚園d老師都話佢好靜,唔多講野,所以好少同小朋友玩,我仲差d想帶佢去check 下係咪自閉or語言障礙,佢到高班先開始講多左野, 所以happy媽,你叫你仔仔幫我留意下阿女小息有冇同人玩?

大宅

原文章由 Marco-ma 於 08-4-18 17:18 發表

Happy 媽, 我都係呀 ~ 我有睇不過無回應咋 !

marco 仔有提過: I.T.代課老師好惡,佢都好掛住戴老師架
阿女尋日返o黎話許老師罰晒全班同學企,佢話自己冇曳都要罰好唔公平o咼,所以嬲o左許老師,我叫佢唔好咁小器,許老師又冇鬧你,不過阿女真係好掛住戴老師。

大宅

原文章由 軒軒世界 於 08-4-18 17:31 發表
Marco-ma,

有無係學校買過護脊書包, 好唔好呀?
係咪c字頭o個隻?我個仔一年級時買過,我覺得好重好大舊,後尾都轉o左用第ニ個。

大宅

原文章由 Happy媽 於 08-4-25 10:58 發表

軒軒世界
亞仔昨日返黎先講,又人同學俾代課老師罰上三樓企,
妳返左工邊個睇亞仔呀?

我都聽阿女講最近班同學好嘈,成日要全班罰企,戴老師一唔o係度d同學個個作反

首頁

尾頁

跳至